Evo jednog jednostavnog, vrlo efikasnog resenja.
Poenta svakog smoke sistema je sagorevanje neke smese u izduvnom loncu motora.
Ovo je najlakse izvesti kod dvotaktnih glo motora.
Americka firma DU-BRO izradjuje jednostavan ventil , koji vec godinama imam.
Ideja ovog proizvodjaca je da iskoristi nadpritisak iz kartera kod DVOTAKTNIH GLO motora, da bi presurizovala rezervoar sa smoke smesom.
Na zadnji poklopac kartera, ugradjuje se sisica, identicna kao ona na auspuhu, namenjena presurizaciji gorivog rezervoara.
Na lonac auspuha, ugradjuje se jos jedna sisica, koja je duza od standardne, te zatvorena u dnu, sa nekoliko malih rupica radijalno izbusenih, cime bi se trebala dobiti koliko toliko rasprsena smesa smoke fluida.
Nadpritisak koji se stvara u karteru motora je veci nego onaj koji postoji u izduvnom sistemu. Ova razlika pritisaka, dovoljna je da izazove isticanje smoke smese iz rezervoara u auspuh.
Smesa koju sam probao je bila kombinacija nafte i motornog ulja.
Moja iskustva su da je bolje izvrsiti predgrevanje smoke smese, tako sto ce se u sistem ugraditi jedna spiralno savijena bakarna cevcica, oko izduva motora.
Slike ce, nadam se, dovoljno reci.
Nesto komplikovanija prica je kod cetvorotaktnih glo motora, jer se kod njih nadpritisak iz kartera ne moze iskoristiti. Kod ovog tipa motora, DU-BRO preporucuje ugradnju male elektricne pumpice, o cemu je Mirce vec podosta pisao. Zamisao je bila da se prilikom paljenja smoke sistema, u isto vreme vrsi i paljenje pumpe i otvaranje ventila, dok bi se kolicina smoke smese definisala otvorom ventila.
Ako bi se iskoristila elektricna pumpa, turbinskog tipa, nalik vodenoj pumpi automobilskog motora, cak i pri poluzatvorenom ventilu, pritisak bi neznatno porastao i ne bi trebalo da dodje do raspada sistema smoke smese.
Ako bi se koristila, zupcasta pumpa, moglo bi da dodje do velikog belaja.
Zbog ovoga, jos poodavno sam poceo sa konstruisanjem jednog malog, podesavajuceg redukcionog i ujedno i nepovratnog ventila, koji bi trebao da ceo system drzi pod identicnim pritiskom, sve vreme.
Ventil istovremeno otvara-zatvara dva creva, t.j vod od rezervoara do auspuha, kao i pritisni vod od kartera (pumpe) do rezervoara.
Iako je cela zamisao vrlo egzoticna i jednostavna, cinjenica je da vrlo lepo funkcionise, ako imate zivaca da sve lepo ustelujete.
Vrlo je interesantno razmatranje, da li bi se i kod benzinskih motora mogao iskoristiti nadpritisak iz kartera.
Moje licno misljenje je da bi.
Uvek sam kod koriscenja nadpritiska iz kartera, bilo za smoke system ili kao presuriziranje gorivog sistema, u system ubacivao i jedan, rucno izradjen, nepovratni ventil, koji je sprecavao da gorivo iz rezervoara, posle gasenja motora ili nglog smanjenja gasa, pocne da tece u karter, sto bi zasigurno ugasilo motor.