evo jedne male nesuglasice shto se mene tice,mislim da solarna celija bi trebala da puni vec postavljene baterije u modelu i da glavno napajanje bude iz njih a solarne celi samo da dopunjavaju izgubljeni napon koji prijemnik servo motori i glavni motor za vucu potroshe ,ili vi zelite da kompletna jedilica bude zasnivana na tu solarnu struju ,malo sam se umrsio pa eto da pitam ,
jer opet malo gledano mislim da je mnogo pametnije imati glavnu bateriju za napajanje i celije koje ce tu bateriju nadoknadjivati sa strujom tj naponom do odredjene voltaze,ipak sve ti instrumenti jako puno troshe struju pa je pitanje da li bi samo solarna celija mogla da pogura sve to u jednom datom trenutku ,
inace shto se tice ovih proracuna nemam reci ,mada dosta modfelara i ne zna u cemu je rec pa eto ko zna zna a ko ne zna taj pita ,
shto se tice tezine modela moguce je izvesti sve to da bude lako ali bash preterano lako a jako mislim da je to nemoguce ,ali upotrebom balze za krilo i recimo izrada trupa od plastike mislim da bi see dosta toga moglo sloziti u ovakvom proracunu za ovakvu jedrilicu recimo primera do 3.5m, ne znam da li se slazete sa ovim ili sam ga ja bash preterao sa pricom ali mislim da je to dosta dobro reshenje ,
ova krila shto sam izbacio na slici gore navedena ,ona su kod graupnera teshak oko 2kg ,shto je jako mnogo a kada sam ih ja pravio izashla su jedva 1kg,naravno ta krila nisu izdrzala tres u zemlju sa neke male visi oko 70m u spiralu ,ostao bez komande dubine i pravca i ajmo do zemlje ,trup u param parcad i ceo proekat otisho u vetar,
za karakteristike modela necu nishta da pricam jer je jako dobar ,dosta brz a za finesu i da ne pominjem iz moje ruke bacanja na reglazi po ravnom ona je preletala i do 80m u hporizontalnom letu ,shta drugo ta kazem