Author Topic: Modelarski Bon Ton - Opsta sigurnosna pravila na letelistima .  (Read 16773 times)

Offline Mythbuster

• Jr. Member
  • **
  • Nebo visoko a zemlja tvrda.
Pozivam vas da na ovom topicu iznesemo predloge i posle diskusije usvojimo neka opsta pravila koja se ticu bezbednosti u letenju RC modela.
Postoje desetine tih pravila na internetu, koja uz prilagodjavanje nasim uslovima mogu da budu osnova nasih, domacih pravila koja bi bila jednaka za sve skupove, letelista, livade, okupljanja i takmicenja.
Nesto jednostavno sto bi bilo prihvatljivo svima a podiglo bezbednost ucesnika, posetilaca i materijalnih dobara.
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju..."
Karel Čapek (1890-1938), otac naučne fantastike

"Ko uvece legne sa dupetom koje svrbi, probudi se ujutro sa prstom koji smrdi"
Srđan Dinči

Offline mirce

• Hero Member
Re: Modelarski Bon Ton - Opsta sigurnosna pravila na letelistima .
« Reply #1 on: April 05, 2010, 07:02:07 PM »
Ne znam kako je na drugim aerodromima, ali na Čenejskom stvari stoje ovako...

Pri aero klubu "Galeb G4" u Novom Sadu, postoji više od godinu dana modelarska sekcija RC aero modelara.
Do skoro u njoj nije bilo velikih aktivnosti ali, pre jedno dva meseca krenulo se sa intenzivnijim radom.

Trenutno imamo 20-tak članova, što iz Novog Sada što iz drugih mesta.
Shvatili smo da kao pojedinci ne momožemo skoro ništa napraviti i uraditi, kako za sebe lično, tako i generalno za hobi kojim se bavimo.
Ali, učlanjenjem u klub, dobijamo jednu "snagu" koja može da odradi i "izgura" mnoge projekte, kojim poboljšavamo naš kvalitet letenja.

Pošto klub i sekciju već imamo, napravili smo sajt (www.aerorc.rs) gde se objavljuju sve informacije vezane za rad i dešavanja u modelarskoj sekciji.

Ako posetite sajt, videćete da smo sproveli akciju sredjivanja novog prostora za letenje, napravili dogovor i skupili sredstva da platimo valjak da nam izvalja teren.
Sa domarom na aerodromu imamo dogovor da će novi prostor redovno kositi i samim tim imaćemo ono što nismo imali godinama, najbolje sredjen teren za letenje...

Što se tiče samog ponašanja na aerodromu, kod nas nije bilo nekih velikih ekscesa.

Kad se dolazi na aerodrom osnovna stvar je da se prvo javimo ili se prvi koji dodje, javi se rukovodiocu letenja, ako ga ima tog dana.
Modelari imaju svoje mesto na aerodromu i uvek se ide tamo na letenje. Za ovu sezonu promenili smo mesto i još se malo više udaljili od velike avijacije i hangara.

Svi smo tu tako da lako "pada dogovor" oko letenja.
Skoro uvek LETI SAMO JEDAN MODELAR, dok ostali čekaju svoj red. Ovo pogotvo važi za velike modele i helikoptere...
Ako su modeli manji ili ako lete jedrilice dešava se da ih ima više u vazduhu od jednom, ali tada i ostali prisutni paze i opominju pilote šta se dešava u vazduhu...

Što se tiče letenja, pilot koji leti udalji se od ostalih prisutnih (praktično su iza njegovih ledja).
Leti se uvek ispred sebe sa leva na desno ili obrnuto...
NEMA letenja iznad parkiranih kola i publike. Može da se desi, naravno, ali, svi veoma vodimo računa de se tako nešto ipak ne dešava...
NEMA letenja iznad parkiranih pravih aviona, stajanki i hangara. Ove godine smo se zato i premestili malo dalje da se ne bi ni slučajno desilo tako nešto...

Ko god dodje obavezno mora da nam se javi zbog frekfencija i kanala. Trenutno nemamo problema jer nas nema mnogo i niko se sa nikim "ne meša" ali, mora se paziti...

Svi prisutni VEOMA VODE RAČUNA o velikoj avijaciji i nema letenja ako, recimo, leti Galeb G2 ili akro grupa...
Pozicija na aerodromu nam je takva da vidimo kad se pravi avioni spremaju na poletanje. Obično tada mi slećemo i čekamo da oni polete i odu...

Naša sreća je da nas na letenju nikada nema mnogo, pa se o svemu lako dogovorimo.
Po meni, važan momenat je i taj, da smo svi veoma, ponavljam veoma, dobri prijatelji i drugari, koji su toliko puta već bili zajedno na letenju da skoro ništa ne planirano ni ne može da se desi...
Postoji uvek opasnost da nešto otkaže, ali, kad se stvori dobra atmosfera, onda je svaka sugestija shvaćena isključivo kao dobronamerna. Samim tim, ukazivanje da se nešto na modelu moglo bolje, jače, kvalitetnije napraviti, nije atak na sujetu nego gest dobre volje da se modeli preprave kako bi bili bolji i kako bi se rizik pada, štete, povrede drugih lica, sveo na minimum...

Prvi startovi i trimovanja su uvek najrizičnija, tako da ih obično rade iskusniji modelari...

Sve ovo navedeno doprinosi da je "padavina" na našem aerodromu bilo veoma malo...
Nadam se da će tako i ostati...

Pozdrav

Mirče

« Last Edit: April 05, 2010, 07:05:51 PM by mirce »

Offline Gabor

• Hero Member
  • RC Bandit
    • Exclusive
« Reply #2 on: April 05, 2010, 09:36:24 PM »
Pa hvala Bogu da na svakom letelištu treba da bude barem osnovnih pravila, ali džabe kad to neko ne poštuje ili baš inat tera...

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #3 on: April 06, 2010, 12:28:23 AM »
Pročitajte ovo, poučno je a, veoma se uklapa u temu...

http://www.rcuniverse.com/forum/m_4275706/mpage_1/key_/tm.htm

Pogotovo post 54...

Offline petar

• Full Member
« Reply #4 on: April 06, 2010, 12:41:00 AM »
Mirce,

Ja da mogu zabranio bih letenje modelima preko kilograma tezine, zatim brzim od 70 km/h i helikopterima tezim od 200 grama svuda osim na za tu namenu napravljenim terenima gde gledaoci sede iza nekog zaklona (tipa resetaka).

A sto se tice bezbednosti, dzaba je vestina letenja, dzaba su AMA pravila, dzaba sve kad se model otrgne kontroli.

Jedino sto pomaze je da je model lak i spor (i da nema teske delove koji se krecu velikom brzinom, poput rotora na helikopterima), znaci jedino sto pomaze je mala energija letelice.

pozzzz

Zanima me tvoje misljenje kad se recimo uporede tvoj Sukhoi31 od pola kile i neki model od 10 kila?
« Last Edit: April 06, 2010, 12:47:43 AM by petar »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #5 on: April 06, 2010, 12:15:36 PM »
Petre pa, nekako se ne daju uporediti...

Ali, bezbednost letenja nije samo na livadi, bezbednost počinje mnogo ranije, još dok se model pravi...

Ja bih priču o bezbednosti podelio na tri dela:

- izrada modela
- letenje
- održavanje modela

Svaki navedeni deo ima velikog uticaja na temu sigurnosti...

Izrada modela je osnovna stvar koja doprinosi bezbednosti letilice. Nažalost, usko je vezana za pare, što znači da što se više štedi to je bezbednost, naravno, manja...
Jeftini kinesti servoi, kineski power box-ovi, tanki produžni kablovi, baterije sumnjivog kvaliteta, jeftini motori, slabi servoi, slabi prekidači, samo su deo dugačke liste kako ne treba da se radi.
Naravno, vrlo brzo se ustanovi da to uopšte nije jeftinije ali, tada obično modela više nema...

Kad se pravi model, jednostavno se ne može "sklepati" za vikend pa, čak i da je ARF. Obično tako "nabrzaka" sastavljeni modeli vrlo brzo završe na ili u zemlji zbog nekog propusta.
Na svakom  modelu, uvek postoji neka "kvaka", ili je to slabo mesto gde dodje staji trap, ili su to plastične viljuškice, loše šarkice, mnogo lufta u komandnim površinama...
Sve  se te stvari tokom izrade daju vrlo lako ispraviti, zameniti, ojačati, poboljšati...
No, za to treba vremena i extra napor tokom pravljenja. Iskusniji modelari za takve slabosti znaju pa, ih odmah rešavaju.  Ko ne zna, jeftinije mu je da pita nekog sa dužim stažom…

Spomenuo bih i gorivo. Slažem se da je glow gorivo skupo ali, skoro da nema razlike u ceni kad ga praviš sam ili ga kupiš i hobi šopu.
O kvalitetu goriva neću da trošim reči...
Glow "čorba" koja je originalna dolazi u metalnim kantama I ima u sebi sve aditive, nitro metane i ostale "špecije" za razliku od ong goriva koje ljudi sami mućkaju.
Kupuje se metil alkohol sumnjivog kvaliteta, ko zna koliko star, ko zna gde sve držan, da li je povukao vlagu itd.
Kad se doda ulje, pa nitro (koje moraš posebno da kupiš), cena ti dodje na isto...
Nagledao sam se "modelarskih patnji" sa paljenjem i štelovanjem glow motora.
Neki su shvatili pa, prešli na fabričko gorivo, neki ne...
Iz sopstvenog iskustva znam da nikada nisam imao problema ni sa jednim motorom dok sam kupovao originalna goriva... Doduše, imao sam samo i OS Max motore…

Prednji deo modela, ako je motorni naravno, uvek zaštitite sa par slojeva laka ili razredjenom epoxy smolom, kako se balza i šper ne bi “napili” goriva. Ako vam se to desi skoro da nema leka…

Vodite računa o položaju rezervoara, zaptivanju istog, mestu gde ćete sipati gorivo, mestu za odušak…
Sve su ovo sitnice koje mogu da vam, ako se ne naprave kako treba, posle zadaju mnogo problema…

Pre nove sezone, preporučuje se vadjenje i kontrola rezervoara i creva. Pogotovo tigon creva znaju da zadaju glavobolju, jer se vremenom ukrute. Držanje modela “na spineru” može da dovede da se crevo “prelomi” ili savije, pa potom stvrdne i ostane u tom položaju. Sipate gorivo i čim padne nivo u rezervoaru, motor stane… Onda štelujete motor, odvrćete – zavrćete igle, mučite se a, ono crevo…
Proverite ceo sistem pre sezone…

Stigli smo do letenjai bezbednosti na aerodromu.
Da ne bih ponavljao ono što je napisano, pročitajte moj prvi tekst u ovom postu…

Održavanje i servisiranje modela je takodje veoma važan deo našeg hobija.
Što se ima više modela to je verovatnoća da će nešto otkazati i da će se napraviti neki propust veća.
Po meni, bolje imati dva dobra, kvalitetna modela, sa dobrim delovima nego pet prosečnih ili ispod proseka…

Svakom modelu mora se posvetiti pažnja tokom eksploatacije.  Proverava se sve…

Gleda se konstrukcija modela, da nije nešto napuklo, pegla se monokot koji se otpustio, ojačavaju se delovi za koje smatrate da bi mogli popustiti ili su već popustili od, recimo, vibracija tokom rada motora…

Proveravaju se i mehanički spojevi, da se nije nešto odvrnulo, da nešto ne zapinje, sve mora ići lako i glatko a, bez “lufta”.
Proveravaju se svi šrafovi, da se i oni nisu odvrnuli, stavlja se Loktit protiv odvrtanja (pogotovo kod benzinaca), stavljaju se podloške ispod navrtki. Preporučuje se korištenje nil-stop matica sa plastikom koja onemogućava samo odvrtanje…

Elektroniku ne možete nešto posebno proveriti ali, je možete, u startu, tako ugraditi, da "pametnom" ugradnjom doprinesete da se od vibracije nešto ne ošteti…
Znači, sve na sundjer ili u sundjer, stežite elektronske delove čičak trakom, gumicama…
Servoe ugradjujte kako je proizvodjač preporučio…

U prijemnik, za kanale gde se kablovi stalno skidaju (eleroni, flapsovi), uvek stavite mali produžni kabel pa, u njega gurajte i vadite kablove iz krila, kako ne bi oštetili pinove u prijemniku... 

Baterije su posebna priča.
Moderniji prijemnici mogu se napajati sa dve baterije. Ovo iz razloga da ako jedna “rikne” druga i dalje napaja sistem.
Preporučuje se da baterije uvek budu petoćelijske (6V) jer su na tom naponu svi servoi mnogo jači, a ima i više (duže) stuje za napajanje.
Kupujte baterije velikog kapaciteta. Sada ima i kod nas da se kupe Enelop baterije koje se ne prazne same od stajanja…
Neki koristei regulator napona  neki ne… Ja nikad nisam koristio regulator napona i uvek sam ga vadio iz modela jer je to samo još jedan deo koji može da otkaže a, kad otkaže onda je sve otišlo “do djavola”…
Regulator je obavezan ako napajate sistem sa li-po dvoćelijskom baterijom ili 123 baterijama…

Ako baterije dugo stoje, recimo posle sezone letenja, pre prvog odlaska na teren preporučuje se par ciklusa pražnjeja i punjenja baterija. Prateći koliko je struje ”ušlo” u bateriju (mAh) a, znajući koliki je kapacitet iste, videćete u kakvom je stanju. Čim je nešto “sumnjivo” odmah kanta za djubre, pa nova baterija…
Za ovo, podrazumeva se,  morate imati adekvatan punjač…
Par ciklusa pražnjenja i punjena su možda i najvažnija stvar koja mora da se uradi pre nove sezone letenja. I tokom sezone nije loše s vremena na vreme uraditi istu stvar.

Preporučio bih vam i postavljanje led diodica u model, na neko vidno mesto, kako bi ste lako videli koliko još u bateriji ima struje… Čim indicator dodje na pola – idemo kući za taj dan…

Kad postavljate bateriju, extra osigurajte spoj sa prekidačem. Kupite prekidač koji na sebi ima poseban vod za punjenje a, ne da stalno uštekavate i raštekavate bateriju da bi je punili…
Ako vam je zgodnije izvedite taj vod negde na trup radi lakše manipulacije.   

I na kraju ovog teksta, modeli su i dalje mehaničko – elektronske  sprave i koliko god da se pazi i vodi računa, uvek se može desiti da nešto otkaže.
Ipak, kupovinom kvalitetnih delova, dovoljno snažnih, robusnih, njihovom pravilnom ugradnjom i održavanjem smanjuje se mogućnost kvara i otkaza…

Za sada toliko…

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: April 06, 2010, 12:34:50 PM by mirce »

Offline misha

• Hero Member
« Reply #6 on: April 06, 2010, 01:21:00 PM »
ako krenemo klinijom manjeg otpora, najbolje je da predjemo na klizace i sobne modele.
oni su nekako najlaksi i nece povrediti nikoga. :big smile

jednostavno nezgode se desavalu. treba uciniti sve sto je moguce da do toga ne dodje,
ali kao sto je mirce rekao to je vise licna stvar. ne moze niko vrsiti inspekciju tudjih modela
da bi utvrdio da li je model dovoljno kvalitetno napravljen  i samim tim zadovoljio
kriterijum za letenje na nekom od uredjenih letilista.

takodje, ne treba preterivati. uzaludno je pridrzavati se necega "ko pijan plota",
insistirati na vojnoj strogosti, kada na livadi pored (iza bedema, brda ili sl)
moze takodje neko leteti voziti auto ili camac, i opet dolazi do katastrofe.

sve treba biti stvar dogovora, kao i licne kulture i vaspitanja.

Offline petar

• Full Member
« Reply #7 on: April 06, 2010, 03:37:28 PM »
Mirce, nije mi jasno (verovatno sam nedovoljno pametan... ko zna) kako se to ne mogu uporedjivati.

Pride da pojasnim pod uporedjivanjem sam mislio na opasnost po publiku, ne na to koji je bolji ili pruza vece zadovoljstvo.

Kad bi uzeo za primer sam sebe (Mirce) i kad bi sa istom pedantnoscu radio i na jednom i drugom modelu, molim te uporedi ih po tome koji je opasniji po publiku.

Ovo je moja molba, a samo je tvoja dobra volja hoces li odgovoriti.

pozzz

Offline misha

• Hero Member
« Reply #8 on: April 06, 2010, 04:04:53 PM »
najopasniji po publiku je An-225 Cossack
to kada bi palo ...

Offline saxpg

• Hero Member
« Reply #9 on: April 06, 2010, 04:05:30 PM »
Ova tema se cesto ponavlja, a ne vidim sta tu ima da nije jasno. Mirce je sve fino objasnio: ukoliko neko ko leti modelom, koliki god i kakav god on bio, vodi racuna o tome da ne leti iznad publike i materijalnih dobara, i ukoliko taj neko pri tom redovno odrzava model, verovatnoca da ce on nekog ugroziti je ista kao i da ce vas udariti kola na ulici, znaci moguce je ali...
Prema tome ako se civilizovano ponasamo to je jedini i dovoljan razlog da se preduprede nezgode na letilistu, sve ostalo je domen statistike.

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #10 on: April 06, 2010, 05:25:39 PM »
Petre pa, svakako je opasniji veći teži model...

Offline petar

• Full Member
« Reply #11 on: April 06, 2010, 05:35:53 PM »
Hvala, Mirce.

Offline ratep

• Newbie
  • *
« Reply #12 on: April 06, 2010, 10:07:44 PM »
Petre pa, svakako je opasniji veći teži model...

Jeste ako te udari veci model...zar nije opasnije kad te udari kamion nego jugo. Ali...

Velike modele imaju uglavnom iskusniji modelari, bolje su uradjeni, ugradjivani su kvalitetniji delovi, sklapao ih je neko ko se razume u tematiku i leti ga neko ko ume da leti. Dok je kod malih modela situacija totalno obrnuta, kupuje se jeftina kineska kopija, sa kineskim servoima, o prijemnicima i komandama da ne pricam, a takodje i o iskustvu onoga, koji nece da da ni dinara da, da mu neko to bar prekontrolise i sklopi kako treba, a tek iskustvo letaca...
Sta mislite sta je opasnije i za sta postoji veca verovatnoca da ce otkazati i nekoga povrediti?
Veliki ili mali modell?

Offline petar

• Full Member
« Reply #13 on: April 06, 2010, 10:42:43 PM »
Jeste jeste imenjace.

Dodje covek jedno drugi put treci put .... na leteliste na 13 maj. I sta ima da se vidi, bas tako kako ti kazes totalan pocetnik, model dobio od Mirceta kao rashodovan, produzio mu nos, stavio ogromnu bateriju...., ne lici model ni na sta..., teziste nije na mestu nego je model nosat neverovatno. Ne ume da nasteluje ni krilca kako treba i prvi put dade nekom iskusnijem da mu poleti model, kad ni taj iskusniji nije pogledao, a ono eleroni naopako namesteni, zabode taj iskusniji model o zemlju.

Popravi covek model i dodje drugi put na aerodrom, polete model (i dalje nosat) leti jedno 10 krugova na par metara iznad glava i samo pravi krugove i samo gledas kad ce da se zabode ili nekom u glavu ili u neki automobil.
Neki "glavni i odgovorni" komentarisu kako je pocetnik (ne treba mu uzeti za zlo).
Dodje covek treci put opet ista pesma... (mada moram priznati leteo je bolje i manje sam se plasio, a konacno je poceo i da zaokrece malo zaokret na drugu stranu pa nije bilo bas svaki put na dva metra iznad glava).

Znate ko je to?

Pa Zuba (doktor stomatologije, zubar).

E sad se ja pitam sto sam ja bio za prekor, kad letim ko zmaj i imam bolji model, stanicu opremu, znam sve sto vam moze pasti na pamet.

Pa valjda zato sto sam "polni organ" na biciklu. Ili mozda zato sto imam dva fakulteta, ali da dzabe je jer ne mogu imati koristi od mene - ne popravljam zube.

pozzz

Offline MEPHISTO

• Full Member
« Reply #14 on: April 06, 2010, 11:31:30 PM »
 (kush)
 (kush)
 (kush)
 (kush) .......(giveup)