Nisam pisao par dana šta ima novo u Kombinatu pa, ko velim, da vam "podnesem izveštaj"...
Iz drugog pokušaja, stigli smo u Peštu i obišli sve hobi radnje.
Posada ista, Bata, Bane Coka i ja... Mediji su nekako saznali da Bane dolazi u bilateralno-radnu posetu i njegove slike su osvanule u svim dnevnim novinama. Ko ne veruje, ja kupio jedne...
No, pre odlaska u posetu našem severnom susedu, u pogonima Modelarskog Kombinata bilo je živo i radno.
Kao što će te videti na slikama, postavio sam skoro sve letvice koje će nositi plank trupa.
Letvicama sam u mnogome ukrutio trup, te sam mogao iseći delove drvene rešetke kako bih ugradio usisnik za vazduh i rezervoare.
Pre nego sam počeo da postavljam i lepim gore pomenute letvice, morao sam prvo vrlo precizno da poravnam drvenu rešetku da se trup ne bi savio ili izvitoperio.
Sve je prošlo vrlo dobro i već sad, bez planka, trup je vrlo čvrst.
U trup sam postavio plastični usisnik za vazduh. Usisnik je dvodelni i pošto je stavljen na svoje mesto leva i desna strana su ulepljene. Ovaj spoj ću još ojačati sa staklenom tkaninom i smolom...
Ispred usisnika dolazi rezervoar tj. dva rezervoara od 1 litre.
Oko zapremine rezervoara sam imao dosta "muke"...
Trebao sam da odredim koliki bi bili adekvatni, da ne letim sa mnogo nepotrebnog goriva, ali ni da mi se ne desi da "čorbe" nestane u letu...
Pričao sa Cokom, zvao sam i Bogu, Tijana a, pomogli su mi i oni moji DVD snimci sa Top Gun-a.
Rezime je da Jet Cat 80 na punom gasu troši oko 2,5 dl ali, pošto je taj motor malo veći nego što je predvidjen, punim gasom će se retko leteti i samim tim potrošnja će biti u mnogome manja.
Sa jet modelom, letovi će trajat od 6-8 minuta, a tu je još i jedan mali tank, koji služi za eliminaciju mehurića vazduha u sistemu za gorivo. I on ima oko 2 dl zapreminu, tako da je ukupna zapremina 2,2 litre...
PST Tajvanska firma koja prodaje F9F Pantera tek neznatno većeg od mog, ugradjuje rezervoar od 2,2 litra.
U Pešti, gazga Zenn-a, ima Albatrosa sa Jet Cat 70 i sa rezervoarom od 2 litre leti i do 12 minuta...
Znači, zaključak je, da su 2 litre dovoljne za 8 minuta leta. Tako sam pristupio ugradnji dva rezervoara za koje sam iskoristio dve plastične boce...
U medjuvremenu sam od Tijana naručio sve neophodne stvari da bih rad na Pantheru mogao da privedem do kraja a, ostalo mi je samo još da kupim turbinu...
Od Robarta sam poručio trapove, Iz Horizon Hobby-a stiže prijemnik (Spectrum AR 9000) sa dodatnim satelitom...
Tower Hobby šalje, pneumatski sistem (Robart) i još neke sitnice a, od Troy Built Model firme sam uzeo servo za rep (Hitec 5645), Buble free tank i creva za kerozin i gas...
Računam da će mi ovi delovi iz Amerike stići za jedno dve do tri nedelje.
Točkove sam našao u Madjarskoj (Zenn)...
Pošto je u Madjarskoj kupljena balza, krenuo sm da plankiram krilo sa gornje strane a, pre toga sam dvokomponentnom lepkom ulepio bajonete i štiftove...
Eto, sve u svemu radovi lepo napreduju, imam svu neophodnu balzu i sad ću polako da krenem u plankiranje trupa i da završavam krila...
Ko bude u Novom Sadu u subotu, na "Zmajevim Dečijim Igrama" u Zmaj Jovinoj ulici moći će da vidi deo moje modelarske flote...
Prihvatio sam poziv organizatora, da u subotu od 17 do 22 časa u centru grada, izložim svoje modele, da deca ali i stariji vide kako uopšte izgledaju RC modeli...
Dobio sam prostor na samom početku Zmaj Jovine ulice i uz modele planiram da odnesem i televizor, DVD player i da puštam DVD-e sa letenja modela i jednom rečju malo propagiram ovaj naš lepi hobi...
A, u nedelju, za sada vremenska prognoza obećava, čeka nas prvi let Hellcat-a...
Biće uzbudljivo u narednih par dana...
Pozdrav