Sto se tice podesavanja za razliku od helikoptera kod trikoptera kriva gasa je u stvari osjetljivost ziroskopa a preko pitch curve se regulise gas.Podesavanje se razlikuju od stanice do stanice tako da ovdje iznosim podatke za Graupner mx 16s.Za pvaj prijemnik koriste se sledecim redom kanali:
1.throttle (3 zice od ziroa motora)
2.eleron (lijevi motor)
3.elevator (zadnji motor)
4.repni servo
5.gyro gain
6.pitch
7.gyro gain ja koristim kanal 7 dok je 5.prazan
Kod ovoga prijemnika kanal 2 i 6 se mogu zamijeniti a kanal 6 i 1 se moraju podesiti da je kanal 6 output 1 a kanal 1 output 6.Kad se ovo podesi moze se kernuti dalje sa podesavanjima.
Naravno u ovoj trikopterskoj prici razlika je i u podesavanju osjetljivosti gyroa (koji kontrolisu motore).Prije svega sve ziroskope treba podsiti na DS digitalni mod jer tako bolje pegla signale.Revers ziroa se tek poslije moze ustanoviti kada se podesi kriva gasa i pitch kriva.
Citajuci na forumima a iz Draganovog iskustva potvrdjeno je da se za krivu gasa mora postaviti za svaku tacku ista vrijednost.E sad sa ovim se experimentise ali bitno je da ziroi ne predju 50% jer tada prelaze u HH mod sto nije preporucljivo za ove servoe koje kontrolisu motor.Znaci moraju ostati u normal modu.Znak kada ziro predje u HH mod je crvena lampica.Ja sam podesio krivu gasa za sada na 30% mada moze se poceti i sa nizim vrijednostima.
Poslije ovoga dolazi na red podesavanje pitch krive tj. krive koja regulise gas.Prije svega bitno je da se sva ova podesavanja rade naravno bez propelera.Za tacku jedan se kerne od 0% pa se polako povecava dok motori ne pocnu da rade e tada je podesena tacka 1 obicno je to negdje oko 10% Tacka 2 je na 25% tacka 3 tj. tacka lebdenja je na 50% a tacka 4 je na 55% ovaj prelaz izmedju tacke 3 i 4 mora biti blagi,tacka 5 je na 85%.
Naravno ovo mi je Dragan potvrdio i za sada ostaje tako a kad poleti ako poleti
ova kriva se poslije dotjeruje.
Kod ove stanice postoji opcija i trottle tail pa se takodje ona mora podesiti na 0% da nebi rep dobivao signal.
Repni servo je u mom slucaju digitalni i u DS modu radi ziro a osjetljivost je podesena na nekih 85% za sada, znaci repni kao i kod helikoptera treba da pegla u HH modu.
Sto se tice ziroa vrijednost "diley"treba postaviti na 0 a "limit" na 100.Na forumima cete naci da neko postavlja ovu vrijednost i na max ali pokazalo se naravno kao i kod Dragana da je bolje postaviti na 100.
Travel servo je podesen na 125 % samo za kanal 6 je 150%.
Poslije ovih podesavanja dolazi na red DUAL/EXPO Posto je ova spravica bas zivahna ove vrijednosti trebaju da su na oko 30 % min.EXPO.Kod mene su te vrijednosti slijedece: ch 190%/30% ; ch2 90%/30% ,ch4 90%750% ch6 90%/30% Naravno ovo se poslije koriguje kad se obave prvi letovi i vidi se kako reaguje na palicu.Jos preostaje da se podesi swash mix. Ja sam ove vrijednosti podesio ovako:pitch 70% , roll 40%, nick 40%.
E kad se sve ovo podesi moze da uslijedi i prvo testiranje naravno bez propelera.Ovdje je bitno napomenuti da se obavezno postuje redosljled konektovanja tj.prvo prijemnik i ziroskopi pa onda kontroleri.Kad se prikjuce prijemnik i ziroskopi prije priklljucivanja kontrolera treba palicu gas postaviti u max.polozaj da bi se odradio trottle range i ovo je pod obavezno svaki put ponoviti da bi ziroi pravilno funkcionisali.
Kad kontroleri odsviraju svoje provjeri se da li svaki kanal radi ispravno ako na pomjeranje palice gasa svi motori krecu istovremeno sve je ok.Ako treba odraditi rervers servoa za odredjeni kanal i to se sad podesi.Poslije ovoga provjeri se da li ziroi rade u normal modu tj.da su crvene diode ugasene.Ako je sve ovo odradjeno kako treba sada treba provjeriti revers ziroa.Ovo je veoma bitno.Ziroi moraju da reaguju ispravno tj. ako djelujete na krak on mora da daje kontra potisak istog inteziteta.Ovo se moze provjeriti stavljenjem elisa ali ako ste sigurni da ste dobro podesili krivu gasa i kad je palica na min. ziroi ce reagovati sa malim gasom a lako cete utvrditi da li treba odraditi revers ziroa.
Kad se i ovo odradi mozeda uslijedi testiranje ili u malo vecoj prostoriji a pozeljno je trikopter vezati kroz malu rupicu u centru da bi vidjeli da li su sva podesavanja dobro odradjena.Posto oskudjevam sa vecim prostorom koji bi zadovoljio trikopterske potrebe ja sam ga testirao do pola gas i sve je o.k.barem tako izgleda bez vecih vibracija sve reaguje kako treba.
Naravno zbog poslovnih obaveza a i novogodisnje euforije nestrpljenje da se proba na livadi danas je kulminiralo pa smo trikopter izveli na vatreno krstenje.Kao sto rekoh sve je podeseno dan prije ali kad sam dosao na livadu vidim neki gremlini usli u njega
kad sam prikljucio kontrolere pocese da sviraju da ulaze u mod programiranja
.Pokusam jos jednom odradise mada opet malo cudno i krenem da dajem gas kad se taman negdje na pola gasa lijevi motor dobi obrtaje i trikopter se u sec.prervrnu.Doslo mi bilo da one gremline.. ali ne znamgdje su
gledam na stanici podeseno sve kako treba ajd jos jednom da probam kad isto.E tu sam ispitao konstrukciju koja je
elisama nista motorima takodje jer sam ih zaustavio odmah kad sam vidio da ne ide kako treba.E poslije ovoga spakujem ga i rekoh da prenoci problem.Vracajuci se sve kontam sta bi moglo da bude i cim sam stigao kuci na probni sto kakvi da prenoci
Cim sam ukljucio stanicu vidim da na stanici pise "autorotation"
Znaci prilikom transporta ili u nalivu adrenalina slucajno sam prebacio prekidac na ovaj mod gdje nista nije podeseno kako treba.Prebacim ja na hover ma sve u 16
Tako sam ovaj put ispitao konstrukciju a drugi put vjerovatno ispitamo tu konstrukciju u letu.
Evo ja se raspisah a sad prepustam iskusnijim da dodaju,oduzmu ako sam sta pogresno napisao u ovim podesavanjima,ko radi taj i grijesi.Jos jednom se zahvaljujem Draganu, a u znak zahvalnosti sto mi je kumovao da pravim ovu mocnu spravu pocasno ime ovog trikoptera je samo da se zna DRAGANFLY
naravno bice i video o svemu ovome a sad fotke.