...ispasce da ti za sve kontriram...
Ma ne, sve je OK. Ja govorim iz aspekta zakonitorsti fizike. Radi se o momentu inercije. Ako je masa, pogotovo na krajevima manja, brže se pomera. Mislim da je ovo shvatljivo. Uzmi jedan duži i jedan kraći štap. Uhvati na sredini jedan. Okreći oko ose ruku. Uzmi drugi i oseti razliku. Ovo je samo da se i subjektivno uveriš u veličinu i važnost momenta inercije oko ose okretaja.
Ovo se odigrava i u konstrukcji.
Sa pomeranjem motora se menja rezonantna frekvencija konstrukcije. Može se dovesti sa malim pomeranjem u takvu vrednost da to odgovara boljem radu, reakciji žiroskopa, zajedno sa regulatorom, motorom i elisom. Svi su vežni elementi sistema i svaka unosi neku vrednost rezonance u sistem, odnosno kašnjenje reakcije.
Moja procena je da je period gibanja konstrukcije pri letu,
zbir vremena kašnjenja gore navedenih komponenti na reakciju pomeranja, koje meri žiroskop a na kraju sistema reaguje elisa.
Kruti predmeti upijaju vibravije ali na višim frekvencijama (kiloherci). Tvoj problem je na mnogo nižim frekvencijama (nekoliko herci). Zato nije toliko važno od čeka je noseća konstrukcija već kolika je njena
masa. Naravno, i drvo odgovara.
Verovatno da si prvi RC pilot u okruženju, koji uči da leti na trikopteru. Ubeđen sam da će ti uspeti držati i lepo manevrisati sa njim, samo izađi na manju livadu i vežbaj. Na osnovu do sada viđenom, bi će sve u redu