Hvala na priključenju u thread. I hvala na tako direktnom pristupu, i mogu reći shvatanju, problematike.
Projekat jeste u apsolutnom letu, jer ja već duže vreme razvijam mozak te letelice, a ovu priču, samog tela koji će to nositi, nošen entuzijazmom, maštom i par tački koje su mo dokazale da je sve to zaista moguće, držim negde u malom mozgu, svaki dan vršeći neke nove izmene i dodavajući nove probleme koje samo dodajem na spisak, i ovako vrljajući netom, pokušavam naći to, alternativno rešenje.
Verujem da baš iz tog razloga cela ova ideja, gledajući je kroz prethodne moje postove, nema kvalitetno objašnjenje ni početka ni kraja problema, ali sam se sve nekako nadao, "skrpljeno pitanje, skrpiće se i odgovor".
Što se tiče priče na temu iskusnih majstora koji stoje u senci, nestimulisani idejom stvaranja, probijanja granica, bez mašte, nek su živi i zdravi.. svako bira svoj put, ja lično smatram da sa dovoljno predavanja ideji, i dovoljno mašte ne postoji ništa što ne mogu da pretvorim u realnost, čak i sam.
Pošto vidim da sam ostvario kontakt sa još jednim seniorom ovog interesantnog životnog hobija, posla, pokušaću da konkretizujem problem i u pokušaju isključim kontradiktornost.
Najveći poblem, i može se reći jedini, koji mi projekat još uvek drži na zemlji je odabir, ili izmena postojeće aerofolije i dizajna trupa, ponavljam, odabrao sam leteće krilo samo zato što mi maksimizuje kvadratnu površinu koju mogu da iskoristim u procesu foto voltaže. Krenuvši dalje, proučavajući aerodinamiku, shvatio sam da mi ista obezbedjuje i drugi važan faktor, minimizovanje otpora pri kretanju i povećanje površine donje strane koja bi mi dala i kvalitetne rezultate jedrenja, jer mi je cilj što manja brzina, i što manja konzumacija motora.
Dalje, ispitivavši detalje letećeg krila, dobio sam negativne rezultate na stabilnosti letenja, što me je dovelo na zaključak da ću umesto oštrog nosa koji se vidi na slikama koje sam priložio, koristiti oblu zatupljenu varijantu nosa, koja bi mi dala mnogo stabilniji let i manje razmišljanja o programiranju autostabilizacije tokom letenja. Pored ovih izmena koje se odnose na dosadašnju verziju, tu su i produženje krila kao i dodavanja repnog horizontalca. E sad, ovih dana verujem dostaviću i osnovnu skicu kako bi to trebalo izgledati, neki komentar na gore ispisanu teoriju vezanu za istu?
Još jednom, hvala na uključenju i iskrenom razmatranju teme.