Pink Baron 10e, Inspired by original Fokker Dr1 fighter plane (1917.)
Evo i jednog legendarnog od stirodura. Ne treba ga predstavljati, jer je najkarakterističniji simbol WWI letećih mitraljeza. Ovo je tipično za čoveka. Tek što je poleteo sa mašinom, odmah ga je naoružao, čisto da ne leti samo tako prazan
Meni se u suštini mnogo više sviđaju WWI avioni od WWII. Imaju više šarma. Leteće kočije.
Kako ne bi, kada su ih pravili stolari i bravari koji su pre radili samo kočije, karuce i burad za vino, a ništa što leti.
Ovaj model sam najduže proučavao sa planova koje sam uspeo naći. Ima puno interesantnih stvari vezano za konstrukciju, a koje se od tada ne primenjuju. Mislim na geometriju celog aviona i rešenja detalja... stvarno je jedinstven. Možda je ovaj avion bio doktorska disertacija Fokkeru (Dr1) ?
Mislim da ga je dobio od protivnika koji su mu spominjali porodicu i njega u borbi
Da ne zalazimo sada dublje u istoriju, ali vrlo rado na jednom drugom topiku.
Već sam ga davno nacrtao na računaru, ali je sada stigao na red pod vruću žicu. Ovo je park flajer verzija 1:10 sa već poznatim setapom za moje Pink-xxx 10e modele. Kao i uvek, ne precrtavam avione 100% sa slika koje nađem, nego dadajem neka svoja konstruktivna rešenja iz praktičnih razloga i adaptacije za CNC tehniku, elektro pogon i mogućnosti stirudura. Model je nedavno poleteo, manje više kako treba. Kod trećeg poletanja sa trave narulao sam na glavni ulaz krtičinog podzemnog apartmana od kojih na bikovačkom aerodromu ima dosta i slomio se jedan točak. Previše sam ga olakšao a samim tim i oslabio felnu. Mora ću da stavim žbice.
Neka, važno je da je prvi najuzbudljiviji test uspeo. Bi će malo modifikacije u V2 vrziji. Ne mnogo, ali kako se to kaže, suština se krije u detaljima. Pink Panter nije smeo da sedne za prvi let. -Pantere, kakav ćeš biti fajter pilot
Model je dakle 10 puta manji i 1000 puta lakši, odnosno oko 480g.
Dalje neka slike govore. Mora ću da mu napravim neko društvo. Naravno neki isto legendarni francuski ili engleski, kako bi se održala ravnoteža u naoružanju. Vide ću još koji iz istog razdoblja, ima da se bira.