Moj prvi uopste RC model je bila jedna Tamiya Stadium Truck 2WD. Sa njom sam naucio da vozim i ostala mi je u lepom secanju. Nosio sam se mislju da ponovo kupim nesto slicno i imao srecu da mi padne saka casopis Xtreme RC Cars gde je na naslovnoj bio pogodite ko, i kada sam procitao test modela odluka je pala, on mora biti moj, my precious.
O kakvom modelu je rec? Rec je o vrhunskom 2WD bagiju koji je napravio pravu pometnju na severno americkom kontinentu u svojoj kategoriji. Model se pojavio na trzistu proslog leta i uveo treceg igraca u bitku koja se skoro iskljucivo vodila izmedju Associated-a i Team Losi-ja. Na prvenstvu Amerike u kategoriji Stock je osvojio 3. i 4. mesto a u kategoriji 19T je osvojio 1. 2. 4. 6. 8. i 9. mesto
, hoce reci razvalio ih je! Sto je jos interesantnije model je vrhunski prakticno "out of the box" zato sto broj "tuning" delova koje Kyosho nudi za njega je jako mali, samo jos par detalja od karbona (inace je skoro ceo od karbona
) i keramicki lezajevi.
E sad, kakav motor staviti? Odluka je bila dugotrajna ali i krajnje logicna. Zahvaljujuci rodbini nabavio sam Novak brushless EX8.5 system. Sa 2S LiPo od 6400mAh trebao bi da imam 225W i 20 min voznje, znaci cca 15min bez pada performansi. Model moze da izdrzi i mnogo jaci motor i do 400W, ali treba imati u vidu da je u pitanju 2WD i da je najbitnije u tom slucaju pravilno preneti snagu na podlogu bez proklizavanja. U pravim rukama na stazi bi mogao da bude brzi cak i od nitro 1:8 modela sa 3,5ccm!
Kako ocekujem da u skoroj buducnosti broj ljudi koji ce doci u posed nekog automobila znacajno poraste, a isti su uglavnom bez ikakvog znanja o frekvencijama i mesanju istih i koliko je to opasno
, nisam hteo da rizikujem i opredelio sam se za Spectrum DX2 na 2,4GHz. Kako uz stanicu idu i 2 servoa od kojih je jedan sa metalnim zubcima mislim da sam napravio dobar izbor.
Model dolazi nesastavljen, pardon, delovi se skidaju sa rama kao kod avio maketa i nijedan sraf nije zasrafljen! Diferencijal se sklapa od 36 delova
. Za cca 8 radnih sati sam uspeo da sklopim prednji trap sa servo saverom
. Delovi su stvarno vrhunskog kvaliteta a uklapanje je savrseno.
Sutra nastavljma sa diferencijalom, i bice novih slika!
Pozdrav