Radovi na detaljima su pri kraju, sve sem kapotaža je gotovo, a i on će biti za dan - dva, tako da smo juče u Kombinatu malo radili na kokpitu.
To je ostalo zadnje da se odradi pre farbanja...
Ko je čitao o radovima na prvom Hellcatu seća se da je za taj model kokpit bio kupljen od firme D Balsa, da uopšte nije bio jeftin i da kvalitet delova koje dobijete nisu baš na nivou cene (ko nije upućen u "materiju", može detalje videti ovde:
http://www.nsmodelers.rs/Hellcatoktobarkokpit.htm).
Pošto je došlo vreme da je bolje imati nego nemati, na Zboru radnih ljudi Kombinata jednoglasno je izglasano da će se za novi model Hellcat-a, kokpit praviti u našim pogonima.
Imajući iskustva u doradi prvog "enterijera", nije bio problem napraviti novi...
Na samom početku moram istaći da je kokpit deo modela koji dosta doprinosi izgledu, ali velika većina posmatrača ne obraća veliku pažnju na detalje u njemu.
Sem toga, ako se kabina ne otvara i ne vadita pilota tokom statičkog displeja, "gomila" detalja se još manje vidi.
Mnogo utrošenog vremena na radu oko patosa i sitnica u donjem delu kabine, uopšte se ne vide kad se unutra postavi pilot.
Imajući to u vidu, rad na kokpitu novog Hellcata svešće se na prostor koji je više izložen pogledima, što ne znači da će unutrašnjost kabine biti "ofrlje" napravljena, nego samo da ćemo racionalnije raditi.
Za sitne detalje koristićemo "domaći materijal", uostalom videćete...
Kabina je na početku izgledala ovako:
Levu stranu sam napravio još pre nekoliko meseci...
...a ostatak kabine juče....
Sve je pravljeno od 2,5 mm debele balze. Za mere sam koristio kokpit od prvog Hellcat-a, kojem sam skinuo poklopac kabine da bi lakše i bolje mogao da vidim i premeravam unutrašnjost.
Prvo sam napravio prednji panel na koji će ići instrumenti. Taj deo sa instrumentima ču odraditi za koji dan i videćete i to kako će biti napravljeno...
Prednji panel je prvo ukrojen ga lepo i pasent ulazi u kabinu...
Potom sam ga opcrtao sa prednje strane...
... i posle sečenja se je nalegalo "ko guza na nošu"...
Ista priča je i sa "ledjima" kabine. Pošto su ona malo višlja, pravio sam ih iz tri dela, koja sam potom slepio u jednu celinu.
Levu bočnu stranu sam napravio, kako rekoh, pre par meseci, a sad sam je samo morao doterati da pasent udje i lepo nalegne na prednji i zadnji deo kabine.
Izradu nisam slikao, ali pravljena je slično kao i desna strana...
Desnu stranu kokpita počeo sam sa pločom na kojoj će se nalaziti prekidači. Nju sam prvo iskrojio na tačnu meru i oblik. Potom sam pod uglom od 90 stepeni, od gore, zalepio pravougaonik balze koji dolazi do gornje ivice kokpita.
Sledeće su na redu bile stranice koje su se spuštale do patosa kabine...
Njih sam, pošto su smaknute, medjusobno povezao sa balzom i time sam dobio dosta jaku konstrukciju.
Ispod instrumenata, prktično izmedju pilotovih nogu, nalazi se još jedan vertikalni deo sa prekidačima. On je jednostavno napravljen, kao kutija...
Sedište sam imao od ranije, bilo je napravljeno od 3 mm široke balze. Sem što je teško, balza od 3 mm je mnogo široka za sedište koje je u originalnom avionu bilo od metala, pa je napravljeno novo, takodje od balze, ali tanje, 1,5 mm...
Sedište će biti izdignuto od patosa za 4 cm, da bi pilot sedeo na "pravoj" visini.
Pilot još nema ruke, naknadno će biti zalepljene, kad se tačno odredi položaj ručice gasa i palice...
Kad je sve bilo namešteno kabina je izgledala ovako...
Kao što vidite, radovi su praćeni budnim okom mog malog pomagača...
Na kraju dana svi delovi su presvučeni sa staklenom tkaninom i epoxy smolom.
Mislio sam da na drvene delove lepim Juvidur plastiku (to je ona ko za čaše za jogurt), ali što bih sebi "komplikovao život" i smarao se sa ukrajanjem plastika, gde će se "by the way", videti svi spojevi, kad mogu sve "plastificirati", izgitovati po potrebi i ofarbati...
Nastavak radova sledi...
Pozdrav
Mirče