Uz sve ostalo što se, u zadnjih mesec dana radilo u Kombinatu, našlo se vremena i za Hellcat. Pošto je Panther poleteo, Hellcat je sada glavni projekat, koji se radi...
Nadam se da će do kraja leta sve biti spremno za letenje, što je i bio neki okvirni plan.
Pre mesec dana započeta je i druga uška, koja je u medju vremenu skoro i gotova...
Ostao je da se izplankira jedan mali deo na gornjoj strani, a to nije odradjeno iz razloga što je kroz taj otvor sipan epoxy lepak za karbonske cevčice u koje se postavljaju Robartove šarke za flaps.
Na drugoj uški odradjeno je 95% posla...
Napravio sam sve poklpoce i ugradio servoe za flapsove i elerone...
Na ove poklopve dolazi još tanak aluminijumski lim, malo širi nego poklopci, koji će pokriti sve žljebove i predstavljati panel. Ovo još nije odradradjeno...
Na ovoj uški su već obradjene napadne i izlazne ivice, terminezon i svi žljebovi...
Sa ove slike se može videti koliko je uška izvitoperena...
Pomalo sam "napao" i trup...
Na fire wall-u su ulepljene klocne za montažu kapotaža i "skala" auspuha.
Ovaj auspuh je poznat iz prošlog Hellcat-a, pravljen je za Zenoaha GT 80 sa jednim centralnim izduvnim loncem...
U novom modelu "skala" auspuh će doživeti male izmene. Pre nego što sam na prvog Hellcat-a stavio MVVS 80, Beli je vrhunski odradio dva mala "kanister" auspuha, za svaki cilindar po jedan.
Motor je samo proban sa njima i dobio je oko 200-300 obrtaja u odnosu na izduv sa jednim loncem...
Trenutno sam u dilemi šta da radim...
Plan mi je da moj "skala" auspuh presečem i izbacim srednji deo. Time ću dobiti dva zasebna auspuha... E sad, da li da izduvne grane iz cilindara direktno spojim sa njima (levu granu u levi skala auspuh a, desnu granu u desni skala auspuh), ili da izduve iz kanister auspuhe (koje je Beli pravio) zabodem u moje skala uspuhe?
Šta mislite šta bi bilo bolje, prva ili druga varijanta?
Malo sam pričao sa ljudima i mišljenja su da bi bez auspuha od Belog (da ih tako krstimo) motor bio glasniji, ali lakše izduvavao i imao još malo više obrtaja...
Takodje, bez ta dva izduvna lonca i temperatura pod kapotažom bi bila manja, jer ima manje elelmenata koje se greju i zrače...
Ono što će sigurno biti je da će izduvni gasovi izlaziti na istom mestu kao na pravom avionu... Mnogo dobro izgleda kad daš gas, a ono beli dim predje preko gornjeg krila...
Do odluke šta će se raditi po ovom pitanju još ima vremena...
Ono što ću najverovatnije praviti, su klapne na otvaranje sa gornje strane kapotaža...
Na prvom Hellcatu pregrevanje motora je bio mali problem...
Plan mi je da opet napravim klapnu na donjem delu trupa (centroplana) koja će se otvarati i zatvarati i kroz koju će deo toplog vazduha izlaziti napolje...
Takodje će donji deo kapotaža "dobiti" otvor sa mrežicom, a klapne na vrhu kapotaža koje bi mogle da se otvaraju u mnogome bi pomogle boljem hladjenju.
Ove klapne bi mogao da stavim na isti kanal sa donjom na trupu, tako da mi ne bi trebao još jedan extra kanal na stanici...
Nosače kapotaža sam već tako postavio da šrafovi ne idu kroz deo koji će se otvarati. Što se tiče sistema za otvaranje, verovatno če biti neki poput onog za flapsove ili slično, sa dva servoa, svaki za jedan par klapni...
Napravljen je i nosač servoa za gas i servoa za kill swich...
Ovaj nosač ujedno ne dozvoljava bocama od pneumatike da se pomeraju od vibracija prema napred.
Pozdrav
Mirče