Moram samo malo ispraviti Coku, naprslina nije bila fabrička jer je model sa tim motorom radio u dvorištu i leteo tridesetak puta.
Pukotina je nastala posle totalnog rastavljanja i sastavljanja motora u pokušaju da se motor predihtuje. Više nije bilo ideja šta je uzrok lošem radu pa, je probano i to...
Motor sam skinuo i dao jednom iskusnom modelaru da ga rastavi i da mi zameni sve dihtunge. Kad sam došao po motor, na kućištu je bila pukotina...
Namerno ne spominjem ko je to radio, pošto ni tada, kao ni sada, nisam pravio pitanje otkud se to desilo iz, prostog razloga jer sam već imao Zenoaha 45, pa je "kinez" završio kod mog prijatelja za delove...
Ali samo da se zna da pukotina nije nastala od rada, pada ili letenja...
Inače na tom kineskom motoru (SPE 40) nema šta nije probano, menjana su paljenja, svećice, dva-tri karburatora, dihtunzi...
Probali smo ga sa Venturijevom trubom, bez Venturijeve trube...
Vrhunac je bio kad mi je u letu otpao šraf što drži leptir saugha. Naravno da je šraf upao direktno u cilindar i motor je odmah stao. Srećom nije zaribao, a ja sam imao prinudno sletanje...
Detalje o mojim iskustvima sa tim motorom imate u tekstu o Zerou, pisanom u to doba na ovom Forumu (
http://rcfly4um.org/index.php?topic=543.0)
Pošto sam jedan od retkih na ovim prostorima da je u zadnje dve - tri godine imao čak sedam različitih benzinaca, slobodno mogu reći, iz sopstvenog iskustva, da sa firmiranim motorima nije bilo problema.
Ovo što mi se dešavalo sa MVVS-om je moja greška (montirao sam propeler suprotno od uputstva proizvodjača i pretegao sam ga) ali, taj motor, pre toga i pošto je "popravljen", savršeno radi...
O pet Zenoah-a ne bi trošio reči...
Ko ne veruje neka pogleda "vidoje" iz marta ove godine kad smo prvi put upalili G-62
(
http://rcfly4um.org/index.php?topic=3905.15)
Izvadjen je iz kutije i upaljen, Do sada imam 32 leta sa njim, igle nisu pipnute NIJEDNOM...
Svaki G-45 je radio super (imao sam ih tri), kao i GT-80...
I naravno, nemojmo zaboraviti da su svi moji motori, izuzev GT-80, bili ganc novi.
No, da se vratimo topiku...
Naš prijatelj Grebić će svakako uraditi kako smatra da je najbolje za njega.
Da nije Katana, tj. akrobatski model u pitanju, ja bih mu preporučio Zenoah-a.
Pošto su to ipak malo teži i slabiji motori, verovatno će morati da kupi nešto drugo...
Sigurno ima neka varijanta da mu se motor donese iz Lindingera ili Švaje bez štojera. Malo, malo neko ide tamo.
Kad se skine štojer i kad se ne plati poštarina (neko ti ga lično donese) cena je vrlo bliska onoj u Kini.
U Austriji imaš i garanciju na kupljen proizvod, a kad kupiš "firmirani" motor imaš i originalne delove u ovlaštenim servisima ili fabrici.
Modelari često ne razmišljaju o tome ali, i to je bitno, a "češeš" se tek kad treba da se nabavi neki deo...
Onda kako da se kinezu plati, pa, nije poslat dobar deo (ovaj što si dobio ne možeš da vratiš), pa, nije poslato na dobru adresu...
Prolazi vreme i samo imaš sekiracije...
Sve ovo što pišem, su modelari koje znam, doživljavali ove sezone, znači nisu priče ili nešto hipotetički...
Razmislite i o tome...
Pozdrav
Mirče