Cao Glider,
Da li na prijemniku pise R16 SCAN ili SMC16 SCAN?
Pozdrav!
To je Graupnerov SMC16 SCAN prijemnik. Programiran je da pri gubitku prijema iskljuci motor, povuce palicu na stomak i centrira vertikalno kormilo i elerone. Nisam u tom trenutku gledao prema modelu, ali kako mi je Ivan opisao kako je reagovao model, dogodilo se upravo to - gubitak prijema. Na svu srecu na kratko (po Ivanu, oko jedne sekunde). Inace, ovaj prijemnik se trenutno vraca u normalno stanje posle ponovnog uspostavljanja prijema, ili ponovnog uspostavljanja napajanja.
Sto se tice Calmata, gledao sam pravo u njega i tacno znam sta se dogadjalo (verovatno i bolje od Veljka, jer su mu se u tom trenutku sigurno drasticno skratile noge). Model je isao u vetar (stabilan oko 1,5-2m/s bez "samaranja"), umerenom brzinom, paralelno sa pistom u pravcu grada, horizontalno na visini od dvadesetak metara i oko 150-200 metara od nas. Bez ikakve najave se naglo zarotirao na levu stranu oko uzduzne ose, oborio "surlu" i posle dva-tri okreta vertikalno uleteo u suncokret (kojem cu i ovom prilikom da se iznacestitam mile li mu nove godine!!!). Ne znam dali je Veljko nesto pokusavao, ali meni je model delovao kao potpuno neupravljiv.
Daklem, termika nije - garant. Labudovi nisu - nema teorije... Malko sam se kanda zaneo, ovo bese iz neke druge price!?! Ne bih rekao ni da je bila greska u pilotazi, jer je Veljko model vozio potpuno ravno, sa namerom da ga uvede na sletanje sa daljeg kraja piste. Naprosto nije imao sta da pogresi.
Meni sve ovo ukazuje na povremeno zesce "gazenje" frekventnog podrucja od nekog jaceg emitera. Tim pre sto sam i ja imao "udarce" sa Katanom (doduse iznad pruge), i to u istom letu dva puta. Tada je u Katani bio drugi, odnosno R16 SCAN prijemnik.
Kako god bilo, cenim da ce nam se svima isplatiti ako ovaj problem detaljnije istrazimo, i pokusamo da ustanovimo sta se dogadja. Kada bi imali neki skener koji u realnom vremenu na traci ili u memoriji belezi situaciju u etru, dva-tri satelita, nekoliko popokatepetla, par lampiona...
Pozdrav