Author Topic: ESC za dc motore sa cetkicama  (Read 10009 times)

Offline djgorandj

• Jr. Member
  • **
  • www.rcavioni.com
ESC za dc motore sa cetkicama
« on: October 29, 2010, 07:29:45 PM »
Ako postoji tema ja je nisam nasao. 

Hteo sam da ovde malo pisemo o tome. Imam neki dc motor rs-380 koji sam dobio uz model aviona dragonfly f22 pa me zanim a dal je ko pravio ovu elektroniku? Ja sam krenuo sa jednom semom, jos uvek je testiram i mogu reci da radi delimicno, ali za sada nemam vremena da je detaljno proucim, postoji mogucnost da pasta koju sam koristio pri lemnjenju pravi problem. Dok to ne sredim sve ostaje tajna. Evo seme kome treba, veoma je jeftina za napraviti, svi delovi ne prelaze preko 400 din.

Offline SaleR

• Full Member
Re: ESC za dc motore sa cetkicama
« Reply #1 on: October 30, 2010, 09:15:06 AM »
Pasta za lemljenje? U principu treba je izbegavati. Dovoljno je da koristis tinol koji u sebi ima sve vec potrebno za dobro lemljenje. Da bi ocistio pastu uzmi mdecinski benzin i cetkicu i dobro isperi celu plocicu. Ukoliko nemas benzin mozes upotrebiti i alkohol, a kao zadnja opcija i nitro razredjivac.

Offline djgorandj

• Jr. Member
  • **
  • www.rcavioni.com
« Reply #2 on: October 30, 2010, 10:10:20 AM »
E pa jeste da sam imao takav kalaj  oo)) Probacu sa alkoholom, to ce ustedi vreme, a ak onista drugo pravim jos jednu. Desava se da radi usporedno, kao da ima nesto st joj usporava komandu za pustanje i ukidanje struje koa ide na motor. Tako da to moze da bude problem.

Offline djgorandj

• Jr. Member
  • **
  • www.rcavioni.com
« Reply #3 on: November 11, 2010, 10:31:49 AM »
Sema je proverena radi 100%, cena veoma nista, imate kod nas u bg-u za naruciti delove, jedino je postarina skuplja od najskupljeg dela na semi. Ako nekome treba i jaca imam do 40a za dc motor sa cetkicama. Imam i pcb, sta god bude trebalo.

Offline bully

• Pocetnik
  • *
« Reply #4 on: January 04, 2011, 07:09:12 PM »
pozdrav,interesuje me posto ja imam 380 motore 2 kom na speedboatu da li moze dva na jedan kontroler moze i jaci onaj od 40 a posto cu koristiti 3s 2200mah lipo.hvala i pozdrav (pijemo) (res)

Offline vladad

• Jr. Member
  • **
« Reply #5 on: January 04, 2011, 07:14:55 PM »
da li si u bgd nasao sve elemente u jednoj radnji????

Offline Sava

• Sr. Member
  • Istina je kao voda.Uvek nađe put.
« Reply #6 on: January 04, 2011, 08:57:38 PM »
da nemaš šemu štampane pločice, ili još bolje pločicu urađenu bez elemenata
ex pseudonijum: licider

Offline djgorandj

• Jr. Member
  • **
  • www.rcavioni.com
« Reply #7 on: January 05, 2011, 12:07:12 AM »
Imam sve, okacicu sutra. Ima dve varijante, pa napravite koja vam vise odgovara. Ima ova gore i jaca 2x puta.

Offline djgorandj

• Jr. Member
  • **
  • www.rcavioni.com
« Reply #8 on: January 05, 2011, 09:21:14 AM »
Evo kome treba pa neka cita i pravi, svi delovi se mogu naci u kelku u bg-u, bg electronics ili tako tim malo bolje snabdevenim radnjama. Ja sam iz kelka uzimao i link je ovaj http://www.stefanv.com/rcstuff/escbec.htm
Na istom mozete naci i jace kontrolere.

Offline An-2 colt

• Full Member
  • YU-TKN
« Reply #9 on: February 06, 2011, 09:13:38 PM »
Da li ima neko semu da ESC pogoni dva motora speed 550 brushed, znaci da ne budu nezavisni nego u isto vreme oba da pice preko jednog ESC-a?!Konkretno pitam za gliser, oba motora bi stalno radila, a kormilo bi skretalo gliser. ()-()

Offline djgorandj

• Jr. Member
  • **
  • www.rcavioni.com
« Reply #10 on: February 06, 2011, 09:23:43 PM »
imas na tom linku odozgo i jaci kontroler. pogledaj malo sajt, cini mi se oko 40a.

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #11 on: February 06, 2011, 11:31:41 PM »
Da li ima neko semu da ESC pogoni dva motora speed 550 brushed, znaci da ne budu nezavisni nego u isto vreme oba da pice preko jednog ESC-a?!Konkretno pitam za gliser, oba motora bi stalno radila, a kormilo bi skretalo gliser. ()-()

Na šemi treba samo da  u tački A i tački C dodaš isto ovo između ABC s tim što bi B sa drugog išao na drugi motor i dodatna dioda od + motora na - motora a dioda D2 shodno bateriji (vidi u tabeli na već datom linku).
Na maloj šemi je spoj za tri puta veće. A na A, B na B i C na C. Ne preterujte s dodavanjem, jer će LM393 da "crkne" !
Vodite računa o debljini vodova od BATT+ do MOTOR+, BATT- do tranzistora i od tranzistora do MOTOR-. Ovi tranzistori podnose mnogo ampera! Štampa na pločici to neće izdržati!
#FFCC00

Offline tibeteagle

• Hero Member
« Reply #12 on: February 07, 2011, 12:59:16 AM »
Neću nikome da oduzmem volju od rada. Samo napred. Ali ako neko ne voli da lemi kao ja, ovo stvarno nije skupo kupiti gotovo.
Turnigy 20A, 30A BRUSHED ESC
Features:
The break function can be turn on/off by the jumper
Battery type can be chosen by a jumper
For Lipo the threshold for each cell is 3.0v, less than the threshold ESC will gradually reduce the output power
PWM frequency is 2KHz
Over heat protection over 110C
Throttle signal loss for 1sec will gradually reduce the output power, after 2sec completely cut-off
http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9090
http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6468

Offline An-2 colt

• Full Member
  • YU-TKN
« Reply #13 on: February 07, 2011, 09:30:15 AM »
Odgovarala bi mi i ta dva od 30A iz hobi king-a ali ko to donosi tj.porucuje ili jos bolje da li ima neko da ih proda?!Ziveli! (<--)

Offline tibeteagle

• Hero Member
« Reply #14 on: February 07, 2011, 04:37:26 PM »
An-2 colt, oko tehnike i uslova naručivanja delova iz hobi kinga ima više otvorenih topika i diskusije na forumu. Ako se malo potrudiš, sve možeš da dobiješ na kućnu adresu. Treba pokušati jer je kupovina preko interneta već današnjica.
 ;namig