Evo ukratko da predstavim sebe i zašto baš ovde pišem. Zovem se Slobodan iz Valjeva i modelarstvom sam počeo da se interesujem početkom 2012-te godine. Svoj prvi model sam napravio od izoflora model po imenu Piper J3 Cub. Sa njim sam naučio da letim i dan danas ga vozim. U međuvemenu razmišljalo se o malo ozbiljnijem modelu hoću reći da pređem na sledeći nivo modelarstva. Odluka je pala na AMPMasteru. Par meseci sam prikupljao materijal sa raznih strana ali moram da priznam da nigde nema bolje objašnjena o izgradnji ovog modela nego na ovom postu. Zato se zahvaljujem Draganu i Toši koji su zajedno radili na modelu i koji su ispratili fotografijom i pisanjem tekstova. Ja ću pokušati na moj način da iznesem gradnju AMPMastera i ujedno ću se nadovezati na priču sa ovog posta a to je "Tema: Ampmaster". Uzmite u obzir da je ovo prvi model od balze koji pravim pa tako da očekujem pozitivne a i negativne kritike, savete i predloge.
Prvo čega sam se dočepao su planovi. Na internetu ima samo dve vrste AMPMaster planova a to su AMP JR i AMP 015. Gledajući Dragana i Tošu i ja sam se odlučio za lakšu varijantu AMP JR sa malim izmenama. Ali da ne odugovlačim postaviću ovde oba plana i posebno po celinama odvojeni delovi spremni za štampanje fajlovi u .pdf-u.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
1. AMP 015 and JR.pdf
2. TRUP JR.pdf
3. TRUP 015.pdf
4. REBRA.pdf
5. KRILO.pdf
6. KRILO2.pdf
7. HORIZONTALAC.pdf
8. VERTIKALAC.pdf
9. DELOVI.pdf
10. DELOVI A4.pdf
Posle štampanja na A4 u poster modu sa izvučenim markerima lepo se svi papiri sastave i zalepe u jedan veliki poster.
Za izradu AMPMaster-a koristiću balzu od 6mm, 3mm, 2mm, 1mm i lipove letvice za ramenjaču 6x6mm. Kasnije kako gradnja bude odmicala pisatću na kom mestu sam koju balzu koristio. Od lepkova koristim za sad Hankel Moment wood.
Prvo što sam počeo je horizontalac. Razlog zašto, je pošto prvi put radim sa balzom i u opšte sa takvom vrstom materijala da krenem sa najmanjim delom pa da vidim kako će to sve ići. U strahu da krenem prvo krilo pa da zeznem nešto ovako je bezbolnije.
Za horizontalac sam koristio balzu letvice 6x6mm i ispune isto od 6mm i lipove letvice od 6x6mm na delu ka elevatoru za ojačanje mislim da nije trebalo al ja se držim po P.S.u plana kako piše. Nakon horizontalca sledi i vertikalac od istih materijala. A evo i konačno i slika.
Sve je još sveže i suši se. Kasnije će doći ispune i fino šmirglanje.