Author Topic: Cesna 152 home made by Soprano  (Read 66744 times)

Offline srpska posla

• Full Member
Re: Cesna 152 home made by Soprano
« Reply #75 on: January 18, 2011, 01:35:09 AM »
Pozdrav!
Super napreduješ!
Što se savijanja i lameliranja balze tiče bolje je da koristiš tanju i tvrđu  balzu, dobiješ lepšu krivinu.

Što se pogona tiče...hm... ovaj model je mali njemu ne treba puno snage više koristi ima od smanjenja težine.
Na pogonsku grupu ne bi trebalo da ode više od 150g (motor+regler+bat ili motor+gorivo+rezervoar(+servo)). Idealno bi bilo 100g i manje (model leti fenomenalno sa cox motorom od 0.8cc).

Inače, nemam ništa protiv elektro, to bi bila 3. cessna po redu a prva elektro koja se sa tog crteža vinula u nebo.Okvirne veličine: lipobaterija oko 1000mah (2-3s) neki motor od 30ak grama i stotinak W, regler oko 20A
Jednom Hobi, opet Hobi treci put...to su vec srpska posla

Offline soprano

• Full Member
  • Pravim,pravim pa rasturam.....:)))))
« Reply #76 on: January 18, 2011, 12:29:34 PM »
Hvala svima,ja sam malo raduckao ovih dana pravio kabimu pazio na detalje i slike cu postaviti uskoro kad taj deo posla odredim.

Ja neznam cemu ovo sluzi,a pritom i ne radi.....:)

Offline soprano

• Full Member
« Reply #77 on: January 22, 2011, 02:36:51 PM »
Obecane slike....

Offline gas

• Jr. Member
  • **
« Reply #78 on: January 22, 2011, 05:37:15 PM »
Pozdrav svima
Ne mogu više samo da pratim ovu temu, moram i ja da pohvalim ovu gradnju. Veoma se mi dopada izrada od nule. Dopada se mi i izrada detajla. Sa detajlima dobi model i dušu i pažnju onoga koji gradi model.
Samo tako naprijed.

Izvinjavam se greškama u tekstu

Pozdrav
Dominik-Slovenija
Lep pozdrav Dominik-Slovenija

Offline cane

• Full Member
« Reply #79 on: January 22, 2011, 06:23:26 PM »
Boga mi,Aco,pohvale i na internacionalnom nivou!!!

Salu na stranu,ovo vec pocinje polako da lici na ozbiljan model,tako da ostani dosledan u tome sto radis.Moje misljenje je da to treba da bude elektro verzija.Ne sumnjam da lepo leti sa cox-om,iliti nekim drugim glow motorom,ali jednostavno je mali model za taku neku zajebanciju.

Moje misljenje,imam sva prava na njega,zar ne.

pozzz

Cane

Offline Schwab

• Full Member
« Reply #80 on: January 22, 2011, 06:33:15 PM »
Lepo izgleda , svaka cast :)aplauz
For the first time I was flying by Jet propulsion!No engine vibrations.No torque and no lashing sound of the engine propeller.Accompanied by a whistling sound, my jet shot through the air. Later when asked what it felt like, I said, "It was as though angels were pushing". 'Adolf Galland-ME262 ace'

Offline soprano

• Full Member
« Reply #81 on: January 22, 2011, 07:44:23 PM »
Hvala svima,Cane naravno da imas pravo,dok sledeci put budes dolazio model ce da bude spreman tako da cu da pretstavim na livadi.Trenutno je malo zahladnelo pa mi se ne ulazi u radionicu ali cim malo otopli nastavljam sa radom i naravno slike uvek sveze iz radionice...

Offline soprano

• Full Member
« Reply #82 on: February 11, 2011, 11:36:19 PM »
Posto sam napravio jednu kratku pauzu zbog poslovnih obaveza,planiram da pocnem presvlacenje krila folijom,posto sam primetio da folija hoce da se na nekim mestima odlepi prilikom letenja modela mene interesuje da li neko moze da mi objasni kako se folija preklapa pri lepljenju i nasta da obratim paznju da ne bi doslo do neke greske.Zanima me takodje kako resavate pojedine ostre uglove i polukruge kao sto su na horizontalcu i na mnogim drugim mestima.Ja sam imao prilike da presvlacim moj prvi model ali na nekim mestima mi se malo naguzva i ja sam se mnogo mucio da to sve ispravim ali verujem da ima neka caka kako to da se odradi.
Potrebna mi je pomoc jer nebih da sad pokvarim sve sto sam radio sa nekim naguzvanim mestima....Hvala

Offline drjack

• Hero Member
« Reply #83 on: February 12, 2011, 01:30:05 AM »
Na ovom linku su Tosine i moje "muke "sa Spacewalkerom i kineskom folijom.

http://rcfly4um.org/index.php?topic=4002.30

I mi smo se plasili da na kraju ne upropastimo sve, ali je ipak sve ispalo super. Gledaj da foliju lepis tako da ti je vetar ne naduva, znaci prednji slojevi  bi trebali da preklapaju one iza. Inace mi smo  radili krila  tako sto smo isekli malo vece parce folije  da prelazi preko ivica krila i tackato je lagano zalepili, i pritom gledali da je odmah postavljena ravno i bez nabora. Krajeve sa zaobljenim delovima smo ostavili za kraj. Obicno smo lepili foliju od napadne ivice prema izlaznoj (kada je bila jedna boja a kada je vise boja onda od izlazne prema napadnoj sa malo preklapanja folije (2-3mm)). Pazi da ne preteras sa temp. jer se onda folija rasteze i odmah imas problem sa borama. Znaci bolje je i sa manjom temp.  na pocetku dok ne uhvati malo  a posle kad je vec postavljena povecaj temp ali prelazi brzo. Tamo gde su krajevi zaoblljenii lagano zatezi jednom rukom a foliju navlaci lagano peglom. Kod tanjih delova kao sto su vertikalac i horizontalac na krivinama ce ti se javiti nabori ali kad si vec presavio foliju preko ivice. Pre nego sto je skroz zalepis, mozes na tim mestima makazama da iseckas foliju kao lepezu i da je onda lepis. Ima jos jedan dobar "Tosin" fazon. a taj je ako na napadnoj ivici hoces da imas idealno pravu uzduznu liniju (npr. preklapanje dve boje donje i gornje strane krila),pre nego sto pocnes da lepis deo folije koji prelazi preko ivice, postavi  metalni lenjir ali na noz uz krilo i onda skalpelom odseci precizno sve sto prelazi van lenjira. Ovo uradi na staklu sa ostrim skalpelom. Od debljine lenjira zavisice ti i koliko ce folija preci preko ivice. Posle samo ovlas prevuci peglu i imaces idealno pravu liniju. Kod presvlacenja plankovanih delova je jos lakse. Samo lagano i ne preteruj sa temp. Ako ti se na planku jave mehurici a hoce sigurno, kasnije uzmi iglicu i busi ih ukoso a onda lagano peglom isteraj vazduh. Iznenadices se koliko je folija cvrsta kada treba da je probusis. Nadam se da sam bio razumljiv. Evo ovde par slicica gde se lepo vidi kako to izgleda na Spacewalkeru:

Evo ti i detalja napadne ivice:

Izvini sto sam ti u post ubacio drugi model aviona....

« Last Edit: February 12, 2011, 02:20:07 AM by drjack »

Offline vpanin

• Jr. Member
  • **
« Reply #84 on: February 12, 2011, 02:02:47 AM »
Ima ga napravimo, nema brinesh

Offline soprano

• Full Member
« Reply #85 on: February 12, 2011, 09:37:27 AM »
Hvala na savetu,bio si razumljiv i nije problem sto si ubacio slike jer ionako su potrebne da bi se videlo kako to lepo ispada.Sigurno cu pozvati nekog iskusnijeg i u saradnji sa njim cu doci do rezultata ali ipak moram da znam makar teoriski kako to ide da bih znao sta cu da radim...Ako neko ima jos nesto da doda nije problem znacice u svakom slucaju....Hvala

Offline gas

• Jr. Member
  • **
« Reply #86 on: February 12, 2011, 07:20:26 PM »
Jedan video-video je 3x brži
Lep pozdrav Dominik-Slovenija

Offline vpanin

• Jr. Member
  • **
« Reply #87 on: February 13, 2011, 03:05:06 PM »
Jeli bre Soprano pa trebi ova cesna josh uvek stoji medju glow postovima.
Evo gledao sam malo po HK-u ovo bi trebalo da bude ok..

Motor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7873
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4321
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7703
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5655
Od svih mi se najboljim chini ovaj zadnji.Najlakshi je i ima dobre praktichne ocene od kupaca.Mislim na kombinejshn sa 7x5 ili 7x6 slow fly elisom.
ESC:
Najbolji bi ti bio ovaj:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4312
al ga nema na stanju...
Ovaj bi ti bio skroz ok:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9484
Baterija:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7343
ili
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7311
Ova druga je malo teza (nece prsnesh za 15 grama), al nema na stanju one 3S 1350 20c.
Elisa:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9841
Il tako neshto slichno...
Bitno je da s ovim setapom ostajesh u granici od jedno 150-160 gr za ceo pogon, a ima d`ima jedno 400 - 450 gr potiska shto bi trebalo da bude ok..
Pozz
« Last Edit: February 13, 2011, 09:57:57 PM by vpanin »

Offline soprano

• Full Member
« Reply #88 on: February 19, 2011, 07:54:34 PM »
Pocelo je lose vreme ali zato se lepe stvari desavaju unutar toplog doma.Ja sam uz pomoc mog brata krenuo da presvlacim model i posle malo eksperimentisanja sa peglom i folijom dosao do neverovatnih rezultata.Evo kako to sad izgleda.

Offline cane

• Full Member
« Reply #89 on: February 19, 2011, 08:05:10 PM »
Ne razumem se bas nesto u problematiku,Aco,ali zar ne mislis da ti je trap malo mnogo nazad???