Ne bih želeo da ispadne reklama, a sa druge strane želim pomoći bar informacijom. Moderatori neka obrišu ukoliko sam se ogrešio o pravila. Što se tiče korita za čamce ja sam ih odlivao od epoksija, a od folije sam istiskivao kabine za leteće modele. Najveći primerak je bila kabina za P-51 dužine nekih 60 cm. Verovatno da može i za čamac, ali u tom slučaju bi folija morala biti debela bar 2 mm. u zavisnosti koliko je model dubok jer se folija prilikom istiskivanja istegne i smanji debljinu.
Najčešće sam koristio foliju čiju nalepnicu prepisujem . Proizvođač: SCALA PLASTIC N. V. Zemlja porekla: Belgija Uvoznik: URADI SAM d.o.o 11070 Beograd Omladinskih Brigada 19 tel. 227-1516
Kataloški broj: 7102 . 1004 PLOČA PVC 1x0,5m. KRISTAL debljina 0,8mm. Ta folija(ploča) ima obostranu zaštitu koja garantuje čist otisak do same ugradnje, kada odvojite zaštitu. Prije mesec dana u Bgd nije bilo na zalihi , a da li se u međuvremenu pojavila, treba proveriti.
Postoji folija koju plastičari koriste za istiskivanje ambalaže npr. za kolače, igračke itd. Ona nema zaštitu i debela je u zavisnosti od namene. Ploča debljine 2 mm. se isporučuje u rolni širine 1 m. nema zaštitu i nje je bilo u URADI SAM. Pretpostavljam da se čamac farba tako da ne stoji problem ogrebotina kao kod kabina letećih modela. Temperaturu koja se koristi kod istiskivanja je najbolje proveriti eksperimentom, ali najčešće ona iznosi 180 stepeni, što znači kod rada treba paziti i koristiti odgovarajuće rukavice jer ako dohvatiš šraf u ramu, ostaće plik.
Neznam šta je još interesantno, pitajte.