Danas je opet "palo flajanje"...
Pre neki dan zove Magic i kaže da pred kraj nedelje neće raditi i da bi došao na Čenej da letimo. Baš sam se radovao druženju, pogotovo što ne pamtim da je Magic bio na našem aerodromu sa modelom.
Malo sam se razočarao gledajući prognozu koja baš nije obećavala, vreme sunčano ali veoma vetrovito. Kad ne treba onda i meteorolozi pogode prognozu, tako da je vetar baš duvao i to od rane zore.
Oko desetke zove Magic da se dogovorimo kad da idemo na aerodrom i ja predložih da malo sačekamo, pa da se čujemo kasnije kako bi videli šta će biti sa vetrom, da ne idemo da "krljamo" modele ako jako duva...
U pola jedan zvoni telefon i stiže direktiva: "Stavljaj kafu, Lazo, Ivan i ja dolaziom prešli smo most kod Beške"...
Ta, nije prošlo ni deset minuta evo ekipe u dvorištu Kombinata... Naravno kafa i sve po redu, obilazak pogona i oko trojke eto nas na Čeneju...
Nigde nikog nema, ali vetar baš duva, po Magicovom instrumentu za brzinu vetra, oko 4 m/s...
Reč po reč, sastavismo modele...
Lazo je leteo jedilicu, svoju čuvenu "Čehinju", Magic Sebartov Wind S 110, a ja sam za početak sklopio elektro Storka, razgovarajući sa Lazom kako će se Gile radovati kad vidi na Forumu slike dve jedrilice u "zraku"...
Malo smo flajali sa jedrilicama, nije bilo termike...
Magicov Wind S nisam imao prilike da vidim ranije, uživo. Model me je oduševio jer je veoma lep, a sve što je ugradjeno, odradjeno je vrlo pedantno i precizno...
Vertikalac je na pul - pul sistem, prijemnik Spectrum 9-to kanalni...
...kontroler Jeti 100 A...
..."motorče" Skorpion, elisa Turnigy 17x10...
...kad se sve "spakuje" to izgleda ovako...
Ovakav rad je uvek "milina videti"...
Veljko mi je rekao par podataka o modelu, malo smo se slikali i potom je pogledao je na sat i rekao: "E pa došlo je vreme da otvorimo novu sezonu"...
...i polete...
Wind je poleteo sa lakoćom i bez obzira na vetar, leteo je vrlo stabilno. Magic ga "tera" sa pola gasa, a kad da pun gas vertikalno ide "unlimited" sa sve valjcima...
Lepo letenje, lepo sletanje i tako tri puta... Dobro otvaranje sezone za Magica...
Oko "petice" stigao je i Bane...
Lazo je leteo, i leteo, i leteo svoju jedrilicu... Čehinja je stvarno impresivna u vazduhu, ali vrlo lepo je i napravljena...
Lazo je par puta "nasvirao" jedrilicu sa veće visine, proletevši iznad nas uz fijuk modela u punoj brzini...
Vetar toj jedrilici nije smetao...
Nije smetao ni mom Storku, iako sam napravio samo jedan start od petnaestak minuta...
Posle zadnjeg odlaska na aerodrom, pre neki dan, Zeroa sam izvadio iz prikolice. Želja mi je bila da sad malo više letim Thunderbolta (kojeg sam danas takodje poneo), ali nisam bio sretan da prve startove, nakon zimske pauze, radim po ovakom vremenu.
Thunderbolt ipak leti zahtevnije od Zero-a...
Bilo mi je "truba" da ne letim, a još više bih se više "jedio" da letim pa nešto oštetim na modelu, tako da sam čekao do posle pet, kad je vetar počeo polako da jenjava...
Zenoah je upalio bez problema (stavljen je nov propeler 22x8 umesto 22x10), ali trebalo je videti zašto, u par zadnjih letova prošle sezone, motor nije radio najbolje...
Na zemlji je sve bilo OK, no u vazduhu, G 62 je malo "brljao"... Iskreno, ne čudi me, jer ni jednom, od kako sam ga izvadio novog iz kutije i stavio na model, nisam pipnu ni jednu iglu na karburatoru... Verovatno se vremenom malo razradio i sad ga je trebalo preštelovati...
Prvi let mi se nije svideo, zvuk motora je bio čudan i morao sam model terati skoro pun gas sve vreme, a i tada je leteo nekako sporo...
U tom startu sam poleteo i sleteo tri puta...
Drugi let je napravljen posle finog štelovanja karburatora (odvrnute su malo obe igle), ali letenje se brzo završilo, jer je motor radio još gore nego prvi put, pa sam odmah sleteo...
Igle su sad malo zavrnute i "joj koje razlike"...
Zenoah je "poludeo", radio je sa lakoćom a obrtaji su se sa 6600 (u prvom letu) povećali na 7150...
Baš sam sretan kako sad motor dobro radi...
Zadovoljan sam i poletanjima i sletanjim, napravio sam ih jedno sedam - osam... Prvo je bilo malo lošije, ali su zato sva ostala bila sasvim dobra, šta više...
Oko sedam uveče vetar je totalno stao, sunce je već bilo nisko i polako smo pakovali stvari...
Uz interesantne pričice, mnogo smeha i zezanja, ostadosmo mi skoro do mraka...
Lep provod...
Pozdrav
Mirče
P.S. Mislim da Ivan i Lazo imaju još slika, a čini mi se da je bilo i snimanja... Ajd, "okačite" i to kad stignete...