Author Topic: MK heavy lift quad  (Read 9590 times)

Offline darko

• Full Member
MK heavy lift quad
« on: January 31, 2011, 11:19:09 PM »
Evo jedan MK quad koji je nemjnjen za dizanje tereta do oko 2 kg, baterija 5000 mAh, motori Pulso 2814/22 ( strava motor, oko 50 eura komad ), elektronika je kineski klon MK njemačke elektronike sa njemačkim softwerom ! Samo je hardware kopija i to čak po mnogo čemu bolja od njemačke, barem ova verzija 1.35 ! Propeleri si APC 14x 4,7 , težina bez postolja i kamere oko 1700 grama !
Danas je bio prvi probni let i quad je više nego stabilan ! Pored žiroskopa ima i akcelerometre, nadogradio sam mu još jedan sklop tako da sada imam i kompenzaciju tilta i rola ! Nosač još nije fiksiran samo ja postavljen radi slikanja !
Inače nosač kamere ( platforma ) je home made ! Kolega mi ju je napravio na cnc !

I da zaboravio sam još reći da su  regleri njemački od firme 1hoch4 . Regleri su i2c a ne standardni pwm koje inače koristimo iz HK i imaju mnogo brži odziv a ovi su 30 A dok su oni koji dolaze uz elektroniku samo 10 A max tako da se ne mogu koristiti za ovu heavy lift quad verziju !

Parametara i podešavanja ima mali milion, stock verzija ima i altitude hold jer ima i barometar dok je moguća dodatna nadogradnja za GPS i sve opcije koje idu sa njim uključujući i back home !

Offline gizmo

• Hero Member
    • http://www.dragantrifunovic.com/
Re: MK heavy lift quad
« Reply #1 on: February 01, 2011, 12:34:25 AM »
 :)aplauz (res)
Jedva cekam da ga vidim akciji!

Offline vpanin

• Jr. Member
  • **
« Reply #2 on: February 01, 2011, 01:29:51 PM »
Strava stvar!

Offline Yu-men

• Sr. Member
  • ma nemam reci......;)
    • Yumen2011
« Reply #3 on: February 16, 2011, 05:42:54 PM »
 :)aplauz

sve cestitke

Istu spravicu samo nesto slabije planiram i ja.

Zanima me kako si namestio nik i rol za kameru sa tom 1.35 Plocom, ako se nevaram to je "GOLD EDITION".

Koliko sam ja razumeo starija Orginal-nemacka ploca 1.30 nema mogucnost i nika i rola.  mmmm

Dali je to na toj klon-seriji dodato ili si sam nesto prepravljao ?

Ja se jos uvek dvoumim izmedju tog Klona i novijeg Orginala ME 2.1.

razlika u ceni izmedju 1.35 i ME 2.1 je ogromna i nebih bez potrebe utapao jos 300-500€.

Ako se ipak odlucim za novu ME 2.1 uzecu Orginalnu nemacku, razlika u ceni izmedju nje i novog kineskog Klona je smesna. 

Mislim da je MK trenutno medju najboljima sto se tice mogucnosti, pratim njihov forum skoro godinu dana.

Dosta njih tvrdi da toplota (suncevi zraci) uticu na ziroskop za stabilizaciju, kakvo je tvoje iskustvo ?

pozdrav i zelim ti mnogo lepih letova i snimaka.
Evo mene opet .....

\\\--///
               ( @ @ )
  ----o00o----(_)----o00o---
                Yu-men    
   ------------------0ooo---------
               ooo0     (   )
               (    )      )  /
                \  (      (_/
                 \_)

Offline fenix

• Hero Member
  • JUST FLY
    • www.rc-helivideo.com
« Reply #4 on: February 16, 2011, 06:33:21 PM »
 :)aplauz mocno nema sta ,a pogotovo mi se svidja dodatna stabilizacija na roll i tilt osi.Koji si materijal koristio za nosac kamere i koje su dimenzije kraka?  (pijemo)
The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com

Offline darko

• Full Member
« Reply #5 on: February 16, 2011, 11:43:38 PM »
Što se tiče dodatne stabilizacije napravio sam dodatni sklop sa 1 integralnim kolom i elektrolit kondenzatorom !
Link je ovde i uputstvo kako to sklepati :
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1300414&page=163#post16798167
Nakon toga se ubaci i modifikovana verzija softvera i neki parametri se promjene da bi to sve funkcionisalo!
I radi perfektno  :o

Imao sam problema sa Pulso motorima a i sa reglerima pa sada imam mali zastoj !
Naime kod 3 Pulso motora pojavili su se problemi sa ležajevima nakon 20 minuta ukupnog leta ! Iz UK, iz prodavnice Electroflite su mi rekli da im pošaljem motore nazad a fabrika mi je već sljedeći dan poslala nove motore fedexom iz Kine, dok mi je Electroflite refundirao 10 eura koliko me je koštalo slanje motora za UK !

Sa reglerima su takođe bili problemi jer od ukupno 8 reglera 2 su mi došla sa mehaničkim oštećenjem i to nogice od jednog tranzistora su bile istrgnute na istom mjestu kod oba reglera ( 4 reglera su bila za mene a 4 za kolegu iz ZG )
Ja sam svoj regler zalemio i sve je radilo dok je kolega iz ZG morao slati svoj regler na reklamaciju !

Izbjegavao sam jeftine stvari i kupovao sam sve najbolje i najskuplje a opet mi se desilo možda čak i gore nego da sam kupio stvari iz HK !

Quad leti izuzetno stabilno, načinio sam nekoliko snimaka sa kamerom Sony HC1 u dvorištu i bili su odlični ! Letio sam nisko jer slabo razlikujem položaj quada kada ga dignem tako da sam naručio Fat Shark naočale i planiram letjeti FPV sa njim ! Orjentacija sa helikopterom mi je mnogo lakša nego sa quadom !
Žiroskopi rade dobro, jedino kada se iznese quad iz toplog napolje onda treba čekati da se oni prilagode vanjskoj temperaturi i ako se ne sačeka dovoljno onda rep malo drifta !
Kolega iz ZG je mnogo više letio sa svojim quadom od mene i on kaže da je to toliko stabilno da uopšte nema potrebe za tom skupljom elektronikom ! On je letio i sa Go pro spojenom direktno na frame i nula vibracija , slika čista kao mlijeko , čak mu je i jedan profesionalni fotograf rekao da bi se snimci mogli upotrebiti komercijalno !

Eto nadam se da sam odgovorio na sva pitanja a ako ima još rado ću odgovoriti !

Dimenzije: od motora do motora oko 76 cm, ukupna dužina alum krakova 80 cm !
Materijal za platformu je G 11 mislim ! Platformu mi je pravio kolega iz ZG koji i prodaje ovakve platforme za 300 dolara  ! Platforma ima oko 300 grama !
« Last Edit: February 16, 2011, 11:51:00 PM by darko »

Offline DavorVŽ

• Newbie
  • *
« Reply #6 on: February 17, 2011, 09:43:13 AM »
@Yu-men

Istina je da rezlike u temperaturi utjecu na rad elektronike, nije to samo kod MK inego je kod svih elektronickih sklopova ista pjesma, pozeljno je ostavit neko vreme vani sve skupa da se prilagodi prije leta inace pocne da drifta i poskakuje;
Kolega Darko je male prevelike lopate nakacio na taj quad koliko vidim ;D 12 cola bi bili sasvim dosta jer bi dobio na okretajiima sto je jako bitno kod takvog tipa letjelica, puno brze reagira na komande;

Offline Yu-men

• Sr. Member
  • ma nemam reci......;)
    • Yumen2011
« Reply #7 on: February 17, 2011, 10:23:22 AM »
 ;namig

sto se "MK-FlightCtrl" tice, temperaturni-drift se samo kod starijih V1.0, V1.1, V1.2 i V1.3 serija pojavljuje.
Naravno isto se desava i kod kineskog klona V1.35 GOLD EDITION.
Novije serije pod oznakom "ME" 2.0 i 2.1 koriste dosta kvalitetnije (i naravno skuplje) ziroskope MEMS-tehnologije proizvodjaca Analog Devices gde se taj temperaturni-drift ne pojavljuje.
Sto znaci da mozes bez problema i cekanja iz sobe (+25°), napolje na -10°.

Nema cekanja da se ziroskopi prilagode spoljnoj temperaturi.
Nema potrebe za povremenim sletanjem zbog novog kalibriranja ziroskopa.
Nema nikakvih promena prilikom letenja sa sunca u hlad i obrnuto.
itd.........itd.............

Ukratko receno: Letis i ne mislis  :mhm

jedina im je mana "CENA"  :big smile
Evo mene opet .....

\\\--///
               ( @ @ )
  ----o00o----(_)----o00o---
                Yu-men    
   ------------------0ooo---------
               ooo0     (   )
               (    )      )  /
                \  (      (_/
                 \_)

Offline darko

• Full Member
« Reply #8 on: February 17, 2011, 04:11:06 PM »
Pitaj Majkija kako se okreću ove moje lopatice !
Sa 2 kile tereta hoveruje na pola gasa  !
Ovi motori su nevjerojatno jaki ! 2,5 KG POTISKA PO MOTORU !

@Yu-men

Istina je da rezlike u temperaturi utjecu na rad elektronike, nije to samo kod MK inego je kod svih elektronickih sklopova ista pjesma, pozeljno je ostavit neko vreme vani sve skupa da se prilagodi prije leta inace pocne da drifta i poskakuje;
Kolega Darko je male prevelike lopate nakacio na taj quad koliko vidim ;D 12 cola bi bili sasvim dosta jer bi dobio na okretajiima sto je jako bitno kod takvog tipa letjelica, puno brze reagira na komande;

« Last Edit: February 17, 2011, 05:09:28 PM by darko »

Offline mtesa

• Full Member
« Reply #9 on: February 18, 2011, 09:31:08 AM »
Kada cemo da vidimo uzivo ?
Striker, listen, and you listen close: flying a plane is no different than riding a bicycle, just a lot harder to put baseball cards in the spokes.

Offline darko

• Full Member
« Reply #10 on: February 18, 2011, 10:42:59 AM »
Uskoro !

Offline mtesa

• Full Member
« Reply #11 on: February 18, 2011, 11:50:56 AM »
Jupiiiiiii !
Ali javi kad dolazis, nemoj da bude ono, e ja sam tu a vi vidite .....
A ja 100km na terenu....
Striker, listen, and you listen close: flying a plane is no different than riding a bicycle, just a lot harder to put baseball cards in the spokes.

Offline darko

• Full Member
« Reply #12 on: February 18, 2011, 12:05:30 PM »
Vidjeces sada ljepse izgleda posto sam kupio plavu plasticnu posudu za salatu i stavio mu na elektroniku !

Offline gizmo

• Hero Member
    • http://www.dragantrifunovic.com/
« Reply #13 on: February 18, 2011, 12:42:24 PM »
 :sljus lol

Ja sam isto, samo providnu, pa prefarbao u crno. "Poklopac" koji dolazi uz MK izgleda bolje, ali je mnogo mekan i mislim da ni bi nikakvu zastitu pruzio pri nekom padu.

Offline darko

• Full Member
« Reply #14 on: February 22, 2011, 02:01:37 PM »

Evo jedan od prvih testova mk sa hc1 hd kamerom !
Samo što je snimak totalno osiromašen radi uploada tako da izgleda kao da je sa mobilnog !
Ovo je čisto da se vidi da nema vibracija i da će se moći odraditi lijepi snimci !
Bio sam ograničen sa prostorom tako da sam imao kablove od telefona i struje iznad a drveće sa lijeve i desne strane !
« Last Edit: February 22, 2011, 02:05:09 PM by darko »