ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Univerzalni promenjivi izvor napajanja velike struje
tibeteagle:
Tekst je možda bio nerazumljiv, pa sam posle pojasnio na Yu-nemovo pitanje:
"I kada je u modelu, servo tester ostaje uvek priključen uz ESC. Kada se podesi željeni napon, sa selotejpom treba fiksirati potenciometar. Ili (ovde sam mislio mesto servo testera) se ESC priključi na jedan slobodan kanal na prijemniku i podešava se sa stanice..."
;namig
miša2002:
Ideja je za pohvalu, ali samo kao ideja. Kako sam pročitao, sklop je ostao na konstataciji, citiram autora - tibeteagle-a:
"Teoretski radi. Ostaje da se proba mmmm
T.E." kraj citata. (zid)
Moj predlog za naziv teme ili ti topika bi bio:
"Da li ovaj sklop može da se primeni kao -Univerzalni promenjivi izvor napajanja velike struje različitog napona-", ili slično.
ESC (Electronic Speed Controller) uopšte ne menja napon, a ni struju, nije ni, citiram: "jednofazni regulator koji ulazni napon reguše od 0-100% ulazne struje" kraj citata, a napon i struja su u suprotnom odnosu tj napon uzrokuje struju, a pad napona je posledica struje...itd, itd!
Da pojednostavim objašnjenje i pokušam "narodski" da objasnim u čemu je problem. Problem je u vremenu t[sec], što se lepo vidi i na priloženim dijagramima. Y-osa je napon[V], a x-osa je [t], što znači da samo u delu periode imamo pun napon baterije! Promenom poluge "trotle" na stanici ili okretanjem potenciometra na testeru, menjamo dužinu trajanja tog perioda. Na isti način se menja i brzina okretanja servoa, podešavanjem trimera na stanici ili (digitalno) tasterom za brzinu! Da ne komplikujem stvar sa signalima tamo, ovamo - oni, ovi!
Da rezimiram, ovaj sklop je primenjljiv samo za motor, a može i za neko LED osvetljavanje ili već.
Zašto, recimo, ne može da se napaja neki "jači" servo, pa jednostavno, teško da bi se usinhronizovali komandni signal i "otsečak" napajanja... U tu svrhu se koristi powerbox, BEC - pravi naziv je stabilizator konstantnog napona i obično (piše) 3A ili 5A, ali... to je već druga tema!
P.S.
Ono "newbie" ispod imena se odnosi samo na članstvo na ovom forumu!
tibeteagle:
Mišo2002, hvala na kometaru, ali ovo sigurno radi. Da nešto ne valja, već bi se javili izvanredni elektroničari po struci i članovi su ovog foruma. Verovatno nemaš dovoljno predznanja u elektronici da shvatiš neke osnovne pojmove oko rada novije elektronike. (zid) Prouči šta je PWM signal za upravljanje servoima a šta je PWM za upravljanje recimo kalemovima ili bilo kojim potrošačem struje. Da pomognem malo, a na tebi je da proučiš detaljnije jer ovo nije elektroničarski forum, i ako se radi o stvarima koje svaki RC modelar treba da zna. Jedan je nosilac informacija sa učestalosti od 50Hz, dok je drugi energetski koji radi na učestalosti od 10 KHz pa na više. Ako si već čuo za pojam efektivni, onda bi znao da struja sa promenljivim naponom u jedinici vremena naravno, ma kakvi bili po obliku, računa im se efektivni, prosečni, average nivo. Evo i slikoviti primer za to. Ovako izgleda izlazni napon na BRUSHED ESC-u na mojoj šemi gore, sa tim da je makimalni napon 11.1V
Wikipedija o PWM
http://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-width_modulation
Evo još nešto o PWM regulaciji a koja je osnov nadašnjih digitalnih regulacionih elektronika.
Da upotpunim i sa pojmom servo signalom upravljnja. Evo dijagrama sa vrednostima kako se RC modelarski servo upravlja već više od 60 godina. Ovaj signal izlazi iz prijemnika i ulazi u ESC. Servo tester generiše isto. Šta se zbiva unutar ESC-a sada bi bilo puno.
Još nešto vezano za rad. ESC dozvoljava potrošaču da povuče struju koja mu je potrebna, po Ohm-ovom zakonu naravno, ali samo u periodu kada je strujno kolo otvoreno na izlazu. Znači, vrednost jačine struje je analogno efektivnoj vrdnosti PWM signala isto kao i napon. Ovde se radi o periodima mereno u milisekundama, pa se to prekidanje ne primećuje, eventualno se ponekad čuje ako je PWM frekvencija u čujnom opsegu (ispod 20kHz)
Nadam se da je sada jasnije ;namig
tibeteagle:
Još nešto nisam objasnio pa je možda zbunjujuće. Skoro svaki ESC sadrži u sebi BEC od 5V. To strujno kolo je nezavisno od izlaznog dela ESC-a. Modelari koji su već radili sa ovakvim regulatorima bilo jedno- ili trofaznim znaju za to, pa sam mislio da se to podrazumeva. Znači struja od 5V koja je potrebna za rad servo testera ili prijemnika, ide preko crne i crvene žice, dok se PWM signal vraća na žutoj u ESC. Na prvoj šemi je od početka naznačeno.
;namig
adam:
:)aplauz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version