Da ne opterećujem neke druge rubrike, ova je mesto gde modelari obično predstavljaju sebe i svoje modele...
Što se mene tiče tu skoro da nema nikakvih tajni, ali u nadasve čuvenom "Modelarskom Kombinatu" svašta se dešava....
Trenutno je Kombinat pun modela, što naših, što tudjih...
Pod sloganom: "Briši, briši suze s'lica, sredjena ti je letilica...", upustli smo se u akciju sastavljanja, krpljenja i "šminkanja" modela...
Počelo je prilično dobro i evo šta se dešava...
Rad na Stuki još traje. Ovih dana bi trebao da mi Nestor konačno donese kapotaž i da krenem sa ugradnjom motora, koji sam, uzgred, uspeo da zamenim za manji...
O svemu ovome ste već čitali u Scale modelima gde je postavljen ceo topic o ovom modelu, a nastavak sledi...
Pre neki dan, bio je gosn. Kariklić iz Beograda, i ostavio je svog Tucana...
Na modelu treba da se "udari" glanc... Počeli smo sa nalepnicama, da bi do kraja priče pao dogovor i za "blagi" vedering i lakiranje...
Prekjuče je Jole doneo svoj MX 2...
Ovo je Joletov nov model, ali... Posle samo par letova, otpao je kompletan stajni trap...
Sletanje, po priči očevidaca, uopšte nije bilo "grubo" i kako god da je bilo, ovako nešto ne bi smelo da se dogodi...
Kad smo pogledali zašto je trap otpao, imali smo šta da vidimo...
Nosač trapa bio zalepljen za trup, bez ikakvog ojačanja i sa veoma malo lepka...
Kako to obično zbiva, šteta se nije završila samo sa otpalim trapom, nego su i kapice točkova probušile krila, a sam trap je izlomio trup sa donje strane...
Od udara na jednoj polovini krila i gornji monokot je bio probušen...
Sagledavši celokupnu situaciju "stručnjaci Kombinata", krenuli su u akciju...
Prvo su "okrpljena" krila...
Sreća u nesreći je da su kapice točkova sa donje strane krila napravile rupe u delu gde je plank imao olakšanja, pa sama balza, sem na jednom malom mestu, skoro da nije bila oštećena...
Prvo je skalpelom odsečen višak monokota do ivice balze.
Potom je balza vraćena na svoje mesto i cijanofixom je ulepljena ponovo...
Nakon toga su iskrojene "fleke" od novog monokota i krila su okrpljena...
Kako to uvek biva, krpež se uvek vidi, pogotovo, kad se krpi istom bojom kao što je površina na kojoj se radi...
U tom slučaju obično se pribegne nekim "dizajnerskim trikovima", a jedan je da se od druge boje doda neki detalj koji će skrenuti pažnju. Tako smo i mi u Kombinatu prelepili štrafte od crne tapete, ispod kojih su ostali "krpeži"...
Slova na kompletnom avionu, kao i kockice na donjem delu krila, takodje su odradjeni u Kombinatu, ali prošle godine, kad je model kupljen...
Na trupu kad smo sagledali "situaciju", prvo je očišćena i na svoje mesto vraćena greda - nosač stajnog trapa...
Za razliku od Kineza, mi smo je ulepili sa dvokomponentnim epoxy lepkom.
Potom su stručnjaci Kombinata smislili kako da ovu gredu fiksiraju za trup, da se više ne bi odvojila, ali je Jole insistirao na drugoj opciji, pa sa po onoj narodnoj "veži konja gde ti gazda kaže", ojačanje trapa odradjeno je po njegovoj ideji...
Sa unutrašnje strane dodate su dve trouglaste letvice a, od napred gredica od tvrdog drveta.
I ovo je ulepljeno sa epoxy lepkom, a gredica je još sa šrafićima fiksirana i za prednji deo trupa i za nosač trapa.
Sad bi teoretski nosač trebao da isčupa celu konstrukciju, sa sve šrafičima, što mislim da teško može da se desi...
Na kraju sam sve ofarbao u crveno i ostalo je samo da se trap vrati, nazad na svoje mesto...
Na zadnjem delu trupa, prvo je napravljen otvor kako bi se sanirala unutrašnja oćtećenja na konstrukciji trupa, koja, nisu bila velika...
Potom je "dejstvovala" pegla i sa novim parčetom monokota, sve je opet zatvoreno...
Time su na MX2 "izvidane" rane i pošto se vrate trapovi, kapotaž i elisa, model može na letenje...
U narednom periodu Kombinat bi trebao da krene u realizaciju projekta farbanja kabine za helikopter...
Sa Ivanom i Lazom je pao dogovor i čekamo da poštar, ovih dana, donese kabinu...
Kako će se raditi, korak po korak, takodje ćete imati prilike da čitate ovde...
I na kraju, ako imate neki model koji treba da se krpi, sastavlja ili finišira, vrata Kombinata su vam širom otvorena...
Možemo napraviti i slova, natpise, oznake, brojeve, reklame, kojima će te izgled vašeg modela podići na viši nivo...
Za sve bliže informacije "cimnite" telefonom ili mailom...
Pozdrav
Mirče