Yumen, šta očekuješ od premotavanja?
Da li ti je motor pregoreo ili želiš druge performanse da daš motoru ili, kako si reka, čisto da se motaš oko motora a ne oko devojaka?
I ja imam jeda CF 2822 sa 1200kv. Ne planiram da ga premotam. Pogledao sam namotaje i motano je 6 tankih žila od jednom. Njihov zbirni presek predstavlja ukupan presek meren u [mm2]. Površina preseka žice je prečnik žice na kvadrat puta 3.14 pa sve to podeljeno sa 4, ali ovo smo već i pre svi znali.
Možeš da meriš i sa digitalnim šublerom, jer meri sa 0.01mm preciznošću i ne košta više od 1000.- dinara kod kineza na pijacama. Evo jedan kalkulator da se ne mučiš:
http://www.sengpielaudio.com/calculator-cross-section.htmNeki premotavaju sa jednom žilom istog preseka kao fabrički zbirni, a neki malo dodaju ili oduzimaju. Razlika u debljini žice može da
znatno promeni karakteristike motora. Sa tim menjaš unutrašnji- i induktivni otpor u kalemovima, koji utiče i na Kv vrednost motora. Može se ići na deblju žicu ali bi bilo dobro da vidiš u kom pravci će se karakteristike menjati. U ovome mnogo pomaže
www.powercroco.de ali je teorija možda preteška na jedan zalogaj za većinu nas, koji još nismo (s)motali motore
Znači pre nego što kreneš u lov na lakiranu bakarnu žicu, izmeri, izračunaj i odluči koju debljinu da nabaviš i koliko.
Kada skidaš žicu sa statora, odmotavaj i broj koliko je krugova motano fabrički. Gledaj i redosled motanja što je isto jako važno.