Moja nova jedrilica u izgradnji.
Rec je o akro jedrilici Madslide 3D 1500 radjena po planovima Beniot Paysant- Le Roux sa malim modifikacijama.
Doshlo vreme konacno da je zavrshim i odnesem na padinu
Plan je predvidjen za 1,5m raspona krila, no ja sam je malo uvecao proporcionalno na 1,6m.
Tezina zavrshenog modela je od 850-1000grama.
Krilo na originalnom planu je u obe varijante (stiropor-balza i konstruktivna rebarca-plank) uradjeno iz jednog dela i prolaze kroz trup a kod mene je krilo iz dva dela spojena sa karbonskim bajonetom od 7 mm. Radjena je konstruktivno od balse i shpera
Za trup sam koristio za stranice malo tvrdju balzu debljine 3mm a prednji deo do izlazne ivice krila ojacao shperom 1mm. kljun i gornji deo do pocetka kabine je radjen od bloka balze 1cm. Gornji deo trupa sam plankirao lajsnama od 2mm balze i dobio fino zaobljenje , dok ceo donji deo je plankiran sa 4 mm balze
Rebarca za krilo su radjena od 2mm balze sa ramenjacom od 8x3mm. Krilo je plankirano 1,5mm balzom. Koristio sam originalni profil SB96vs
Horizontalac je simetrican i je konstruktivan kao i vertikalac
Po forumima na ovaj model ljudi su stavljali servoa za komande pozadi na samom trupu ali se ispostavilo da u kljun treba mnogo olova i zato sam resio da komande budu napred i sa sajlama povezem pravac i dubinu.