Firmu Airworld ne moramo nešto posebno predstavljati. Imao sam zadovoljstvo da pravim dve njihove Extre 260, prvu sad već davne 1996 godine, a drugo tri sezone kasnije. Obe su bile Joletove...
Pošto su to bili medju prvim većim akrobatskim modelima kod nas, naučili smo dosta iz tih projekate, kako o konstrukciji, tako i o motorima i letenju.
Teorija da "nema veze što je motor jači", kod ovog modela je definitivno pala u vodu.
Airworld je preporučio motor do 35 ccm, a prvo je bio postavljen nemački BFM 51, pa potom 3W 48 (boxer) i na kraju je "stvar profunkcionanisala" tek sa OS Max-om 200.
Kad je model dobio lak glow motor, težina se smanjila za 2 kg i Extra je konačno počela da leti kako treba...
Da ovo nije 3D model Jole nam je demonstrirao pre jedno 2 godine kad je pokušao da huveruje blizu "majčice zemljice" sa kojom je ubrzo imao bliski susret.
Model nije bio mnogo oštećen i za relativno "sitnu lovu" je prešao u vlasništvo našeg drugara Goluba.
Ovaj, poznat kao pedantan čovek, umetnički ga je okrpio, moja malenkost je polepila nalepnice na ista mesta gde su bile i ranije i kad je sve bilo izlakirano, Extra je bila kao nova...
E sad, ostalo je pitanje šta staviti za pogon?
Goša "ima viziju" da predje sa glow-a na benzin, a znali smo šta se dešava ako se pretera sa motorizacijom...
U medju vremenu, na tržištu su se pojavili mnogi novi benzinci, pogotovo malih zapremina i Goša nije žalio finansijskih sredstava, pa je kupio novog OS Max-a GT 33.
Kao što sigurno znate, OS je decenijama bio lider u izradi glow motora. No, vremena se menjaju, pa da su i oni počeli da prave i elektro motore, ali i benzince.
Na tržištu su se pojavili prvo GT 55, a potom i GT 33.
OS u modelarstvu je isto što i Mercedes u auto industriji, i jasno je bilo već na slikama, da GT 33 motor ne može da omaši...
Cena jeste malo veća u odnosu na konkurenciju, ali kako kaže ona narodna "ako ne znaš šta je dobro, kupi šta je skupo"...
Goša je znao šta je dobro, pa je tako GT 33 stigao u Novi Sad. Ima tome već par meseci...
Juče je model konačno došao u Kombinat, skupile se "mudre glave"...
... i rešismo da i mi nešto "kresnemo". Vremena se menjaju, godine lete i najčešće ono što "krešemo" su motori...
Znači, ne moram ni da vam pišem, OS je upalio "na miris" startera i od prvog momenta je radio besprekorno... Da, besprekorno...
Nisu dirane igle, ništa nije štelovano, sve po fabričkom setingu. Golub je samo morao malo da namesti otklon servoa za gas i to je bilo sve.
Kasnije smo probali da ga upalimo i na ruku i naravno, palio je bez problema...
Sve u svemu, motor je vrh...
Kresali smo tako sve do mraka, a neki su, od silnog "kresanja" morali i da prisednu...
Siguran sam da će Goša da uživa leteći ovu Extru, a i mi zajedno sa njim gledajući...
Pozdrav
Mirče