RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI
BF109F Scratchbuilt
mikula:
Pozdrav forumashi.
Evo i jedne ljute nemacke makine, koliko da popravi odnos snaga na forumu.
Bilo bi bolje da sam ovo pisao uporedo sa radovima, ali sad sta je tu je...
Dakle, sakupio sam na gomilu raspolozive fotke, 3-view crteze, izabrao odgovarajuce, programom posterrazor uradio resize tako da dobijem WS=110cm i izdelio na A4 format, odstampao i spojio crteze.
Pocetna ideja je bila da sve bude od stirodura, medjutim, kad sam sklopio crtez u punoj velicini... predomislio sam se i ipak improvizovao nekakvu drvenu konstrukciju kao kostur za prednji deo trupa.
Posto sve ovo radim u elektronicarskoj radionici, kao nosac motora posluzio je komad vitroplasta za stampane ploce.
Za pricvrscenje krila i stajnog trapa posluzice dugacke tiple sa urezanim M6 navojem
mikula:
Ramenjaca, kao i konstrukcija u trupu, napravljena je od smreke. Debljina ramenjace je 4mm. Sastav leve i desne ramenjace upakovan je u sendvic izmedju dva parceta 1mm spera.
Ramenjaca je napravljena nesto uza od pune debljine krila, i nesto uza od punog raspona (bez wingleta), te je "upakovana" u stirodur koji ce po sklapanju kompletnog krila biti osmirglan na meru. Ova ideja mi je spocetka delovala dobra i laka za izvodjenje, a na kraju je i git morao da pomogne.
Ovde sam koristio MOMENT EXPRESS lepak.
Sabloni za secenje krila napravljeni su od aluminijuma, jedan par za koren krila i jedan za vrh.
Vrhovi krila su ojacani 3mm balzom.
Gatti.Gatozza:
Ovo će biti zanimljivo. Kakvu kolor šemu i oznake si planirao?
mikula:
Krila su isecena od 5cm stirodura standardnom metodom (kantal zica na drvenom ramu). Shabloni za secenje su tako napravljeni da se dobije 2° washout.
Zatim su krila presecena na mestu gde ulazi ramenjaca
Prvo su na ramenjacu nalepljene napadne ivice.
Sledeci dan izlazne ivice krila... (110 grama za sada)
... i vrhovi krila.
240mm u korenu krila, 105mm na vrhovima krila, tacnije na mestima gde su ojacanja od balze.
mikula:
Da, kolor schema beshe slatka muka na kojoj sam se przio sve vreme dok sam radio. Kako izabrati od toliko fantasticnih varijanti?
Slab sam na trop scheme, a opet ta maslinastozelena... Na kraju ispade kompromis po uzoru na http://www.rafiger.de/Homepage/FBMuseum/Info-JG5/Info-Bf-109-F4-RLM79-JG5.htm.
Doduse, nisam striktno ispostovao ni jedu od autenticnih shema.
Krila sam obukao u fiberglas platno + epoxy.
Lokacija na kojoj obicno letim (cuvena livada kod Aradca) jeste ogromna, ravna i gotovo bez prepreka, ali takodje i puna ostre trave koja bi zacas ostavila ruzne tragove na stiroduru.
Prvo su samo napadne ivice dobile sloj 160 gramskog tkanja
a zatim preko svega jos jedan sloj 18gramskog platna
nadam se samo da ce se videti to platno na smanjenim fotkama.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version