RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI
BF109F Scratchbuilt
dimitri:
Ko leti modele njemu se i padovi desavalu,na srecu posto si sam napravio model
lako ces ga i popraviti, iz mog iskustva, model posle popravke ,jos bolje leti :).
Pozdrav od Radovana
mikula:
Pošto je bilo zainteresovanih kolega na forumu, evo i skenova šablona po kojima sam sekao stirodur:
Kvadratići u pozadini su tačno 5x5mm. Napominjem da su šabloni onoliko scale koliko i crteži koje sam uspeo sa neta da prikupim.
Naknadno ću napraviti i jedan sken profila trupa sa ucrtanim pozicijama gornjih šablona.
ovo je pomoćni šablon... Napravljen je prema dimenzijama drvene konstrukcije koja nosi prednju polovinu trupa.
Nakon isecanja segmenata trupa, istom metodom sa dvostrano lepljivim selotejpom, prilepio sam ovakve pomoćne šablone i usekao mesto za kostur.
Dimenzije otvora na pomoćnim šablonima su 45x32mm (gabariti kostura su 45x64mm).
šabloni krila, washout uračunat. Dužina jednog krila - tačnije stirodur bloka iz kojeg su krila isečena beše 510mm.
Kada je trup bio kompletiran, trebalo je useći sedlo za krilo. Za tu svrhu napravio sam par identičnih šablona
koje sam povezao širokim U-profilom, širokim koliko i trup na mestu ukrštanja sa krilom. Tekst na šablonima zanemarite. Negde sam našao podatak da je ugao krila 1.67° u odnosu na osu trupa. Rep je 0°.
GILE:
Zao mi je sto se to desilo :'( nadam se da si svestan da su kombat modeli potrosna roba i da si spreman da nastavis sa jos vise elana (res)
mikula:
Prošlo je dosta vremena od poslednjeg posta u ovom topiku, major Boobage se u međuvremenu sit naleteo i preživeo još jedan susret sa rodnom planetom.
Da krenem hronološki, nakon defektaže posle neslavnog prizemljenja br.1 videlo se da stvari ne stoje tako loše kako je izgledalo u prvi mah.
Šabloni su (srećom) sačuvani, pa je novi nos napravljen za čas
Isečen je nov nosač motora od vitroplasta, identičan prvobitnom i sve ponovo slepljeno PU lepkom, prešmirglano i ofarbano.
Usput sam se malo igrao i napravio i "auspuhe"
Prelomljeni trup je slepljen.
i izbliza...
mikula:
Dok je tako rasklopljen na stolu, koristim priliku da uslikam sedište krila i otvore za hlađenje. Ovde se lepo vide i tri tiple za plastične šrafove kojima je krilo učvršćeno za trup. Unutra se vide servo elevatora i RX AR500. Ono okruglo dugme u dnu je magnet koji drži poklopac za baterije. Nije zaleplen kruto na drvenu konstrukciju već na parče PVCa isečeno od kanistera za benzin. Mislim da se time postiže bolje naleganje magneta i teže neželjeno otvaranje poklopca.
i iz drugog ugla
i konačno opet spreman za livadu
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version