Probni letovi...prvi put.
Iako je vetar prema meteo sajtu oko 5m/s, nestrpljenje me nateralo da odem da probam model i uz put, overim livadu kod Veternika (Hvala OKO & Rale).
I kako bi se reklo, Dodjoh-Videh-Polomih.
Pre leta,
I posle...
Model je previse lak za takav vetar, poleteo bez problema, popeo na 20-30m, proverio komande, krenuo u zaokret i onda , nekontrolisano , strmo na dole, grubo sletanje, ode elisa, ostalo netaknuto.
Rezervna elisa, naravno, kod kuce, jer je nisam balansirao.
Kad sam vec na livadi, uradim range check treceg prijemnika, oko 300m, nije vise bilo livade, pakovanje pa nazad u NS.
Kad sam veceras skinuo elisu, ustanovio sam da to nije kraj problemima, i osovina motora se iskrivila, neznatno ali dovoljno da trese.
Dok ne narucim novu, ovu staru sam iskuckao na celicnoj ploci i doveo je u "ispravno" stanje.
Tokom rastavljanja motora, ustanovio sam da su dva magneta pomerena i odlepljena od zvona, pa sam ih ulepio Loctite-om na svoje mesto, sastavio motor, i radi, ne trese, videcemo kako ce se ponasati kad budem izbalansirao i montirao elisu.
Probni letovi...Drugi put.
Danas kasno popodne, posle kise, jos jedan izlazak, ovaj put na Cenej, i 7-8 letova , uspesnih, uz jos jednu polomljenu elisu.
Na kraju, montirao jednu elasticnu GWS 10x4,7, skracenu za po 2cm sa svake strane, vuce jos bolje od ovih HK.
A elasticna je i savije se na sletanju.
Model je brz, okretan i upravljiv, ne preterano stabilan i zahtevan za letenje, trosi koncentraciju, posle ukupno 35-40 minuta leta ( u tih 7-8 poletanja i sletanja), potpuno sam iscrpljen.
Uz to je mali i za cas ode iz vidokruga, u jednom momentu sam ga video samo kao zutu tacku, uopste nisam imao pojma u kom je polozaju, srecom, bio je dovoljno visoko da utvrdim po kretanju gde i kako ide i da se izvucem.
Sletanja su problematicna, model je brz i slece se vecom brzionm, nema cedjenja, mora da lizne travu i zaustavi se odmah, inace ode na ledja.
Sletanja u malo dublju travu su resenje, pravi "kontrolisani padovi" na meko .
Turnigy 9x stanica, posle testiranja na tri modela, Dandy jedrilici, Lazy Bee-ju i Zaunkonigu, sa tri prijemnika, takodje kod mene prosla test, ni jednog problema do sada.
Na kraju, moj model i ja,
Koga zanima kratki video, postavio sam ih dva na: