Bio je sparan i paklen Junski dan. Tri musketara, Sava, Misa i Coka su se uputili put 13. Maja u Zemun Polju.
Za Coku je ovo bio veliki dan jer plan za ovaj avion cuci u porodici Pantic dobre dve i po decenije.
Kada je Sava odlucio da ovaj avion pravi u svojoj radionici, neobicna radost me je ispunila sto cu napokon imati prilike da vidim ovaj simpaticni avion uzivo.
Danas je doticni i po prvi put osetio vazduh pod krilima.
Da skratimo pricu, jer bih zeleo da Sava bude izvestac o i ovog projekta, moje impresije su odlicne.
Avion je prelep uzivo. U letu je vrlo stabilan i vrlo lepo poslusan na komande. Konstrukcija mi se cini veoma robusna i kruta, tako da mislim da ce avion savrseno trpeti sve nedace koje prate pocetnicke avione.
Brzina leta je potaman, nije ni prespor ni prebrz, pri tome nije preosetljiv na vetar.
Jedina, i podvlacim, jedina primedba se odnosi na snagu motora. Motor sa prototipa ima snagu oko 180w ) )16A na 3s bateriji) i sa elisom od 6 cola, stvarno mi je falilo snage.
Ipak bez problema sam uspeo da napravim dva leta, ali mi je za krstareci rezim bilo potrebno skoro 70 % gasa. Pri punom gasu model je penjao, ali dosta sporo.
Dalja testiranja, sa vecom elisom, sto ce zahtevati i malo jaci esc, bice naknadno sprovedena.
O kvalitetu izrade, ne bih trosio reci.
Tek da se ilustruje, narucio sam kod Save i sebi jedan takav model, koji je idealan za obuku (mozda je vreme da se time ponovo pocnem baviti) a takodje nos mu je kao stvoren za kamericu.
Sava inace planira da ponudi na nasem trzistu ovakav model u raznim varijantama pogona (glo ili elektro) i raznim konfiguracijama (sa stajnim trapom ili bez, sa eleronima ili bez, sa flapsovima, kit, polukit, arf, rf...)
Moje impresije nakon casnog zadatka probnog pilota ste culi, sve ostalo je na Mitrovackom neimaru.