ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Pregrevanje ESC-a
ivanmagd:
Dali neko zna jel tajming i frekvencija ako su pogresno podesene na kontroleru mogu da dovedu do toga da se kontroler usijava, imam Mystery 40A koji je montiran na HK450, motor se lepo vrti ne stucka i ima dovoljno snage ali se kontroler nakon 2 minuta leta usija, koliko sam video na helikoptere ove klase stavljaju se kontroleri 30 -35A i eventualno se zagreju nakon agresivnijeg leta dok se ovaj moj usijava da ne mozes prst vise od 2 sekunde da drzis na njemu. Na heliju je ugradjen i odvojeni BEC tako da se kontrolerov ne koristi i naravno je otkacena zica za napajanje iz kontrolera.
todor:
Evo kako sam ja to resio.
Posto uglavnom svi govore o alingu 35A, koji zbog svoje sirine staje ispod
baterije manje 0d 26 mm, ali takav polozaj ispod baterije dovodi i do veceg grejanja
i uzimanjem jaceg motora to se povecava.
Ja sam uzeo Turnigy Super Brain 60A Brushless ESC sirine 26,5 mm.
Kad se izolacija (gumena) skine sa strane sa napred navedenog ESC (sto daje i bolje hladjenje)
dobija se sirina oko 25,5 mm pa staje odlicno ispod baterije.
Kad njega stavis ne treba ti BEC i mozes neki i jaci motor da ugradis i nece se puno grejati, npr
ja sam ugradio Scorpion HK-2221-06 4400KV.
magic:
Tajming i frekvencija uticu na grejanje. Sto su i jedna i druga vrednost vece vece je i grejanje. Helikopterski motori uglavnom idu na tajming od 15 stepeni a ja jos nisam nasao gde je to potrebna veca frekvencija od 8kHz. Za mali gubitak u performansama a za dosta manje grejanja mozes slobodno staviti i tajming na 5 stepeni. U svakom slucaju veci kontroler uvek resava problem u potpunosti i nemojte zaboraviti da je sada leto i da su spoljne temperature znacajno vise!
poz
Danijel:
Ja imam ovaj Align RCE BL35G na moijm helikopterima i imam najaci motor za 450 align onaj niklovani i posle 5 min leta ni motor ni ecs nije pregrejan, nisam merio temperaturu ali kada se pipne nije cak nesto preterano vruc
Dok recimo na jednom avionu imam hacker motor avion je 1.3m i imam esc turnygy 85a cak imam bez align 8a dodatni, motor se ne greje ali ecs vreo, pre tog ecs sam imao align 75A na istom avionu i nije se grejao vrlo malo ovaj sad se usijava ali avion leti isto samo je razlika u pregrevanju
Mada ja mislim da ti regleri su dobi samo treba uzeti ako je propisan 60a treba uzeti 120a ili 150a i problem je resen
za klasu 460 treba staviti ovaj od 85a i nece se grejati
jrlotpi:
--- Quote from: Danijel on June 30, 2011, 09:54:16 PM ---
Mada ja mislim da ti regleri su dobi samo treba uzeti ako je propisan 60a treba uzeti 120a ili 150a i problem je resen
za klasu 460 treba staviti ovaj od 85a i nece se grejati
--- End quote ---
Cemu toliko preterivanje sa jacinom ESC to je pogresno tj bespotrebno i mnogo stvari moze da utice na grejanje.
Ne treba toliko jak ESC ,u mom 450 je turnigy 40A koristio sam i 35A i posle leta je mlak bice da je ovo sto Magic napisa,
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version