Sada kada sam napravio mehanizam za podizanje jedrilice ostaću u ovoj rubrici.Malo sam modifikovao jedan od nosača koje mi je postavio Tibeteagle još jednom, hvala. Prilagodio sam modelu jedrilice i aviona, kao i dostupnim materijalima.Oblik i veličina nosača su definisani određenim uslovima. Težišta obe letilice moraju se poklapati. Napadni uglovi krila obe letilice moraju biti isti. Visina nosača je definisana visinom vertikalnog stabilizatora kod modela aviona. Visina mora biti tolika da zadnji deo jedrilice ne leži na vertikalcu.
Ceo nosač je napravljen od topolovog špera debljine 4mm. Trouglasta ojačanja u uglovima su od tvrdog drveta.Odabrao sam mehanizam sa kačenjem gumica u jednoj tačci jer je uslov da obe gumice koje drže krila moraju biti otkačene istovremeno.
Drugi uslov je da se ceo sistem brzo montira na postojeći model aviona bez ikakve prepravke. Model koji je u završnoj fazi izrade, kao i jedrilica izgledaju ovako:
i pogled sa zadnje strane :
Isprobao sam otkačinjanje gumice i to savršeno funkcioniše. Planirao sam da stavim gumice opletene svilenim koncem, pošto ih nemam, nisam ni slikao taj detalj.Za tu probu sam upotrebio gumu od unutrašnje automobilske.
Sam nosač je težak 300gr. i obzirom da nosi skoro 3kg. tešku jedrilicu nisem hteo da na račun čvrstoće uštedim desetak grama.
U unutrašnjosti se vide ojačanja od okruglih letvica(tvrdo drvo) koje su neverovatno ukrutile ceo sistem.
Trup jedrilice ulazi između stranica i da bih dobio čvrstoću, odlučio sam se za ovu varijantu. Samo će eksploatacija pokazati koliko je bilo opravdano.
Pogled sa donje strane, vide se dve ledvice 6x6mm koje sprečavaju uvijanje poda koji na sebi nosi servo i polugu za otkačinjanje gumica.
Sam mehanizam je vrlo jednostavan:
Već sam napomenuo da kačenje treba da je jednostavno, prednji deo kači se za napadnu ivicu krila, a zadnji deo se učvršćuje šarafima koji inače pričvršćuju krila za trup :
Pogled kroz nosač ispod trupa jedrilice.
i sa zadnje strane:
Da napomenem da je model nosač, Piper super cub cliped wing raspona 2005mm sa motorom 26ccm benzin. težina oko 4,5 kg. Jedrilica LS3 Multiplex raspona 3200mm. i težine oko 2,8 kg.
Oba modela su u završnoj fazi. Kada sve poleti, stavljam slike.
Pozdrav, Sava