Ciao Alfa,
Ako se nevaram, ovaj ARROW si uzeo kod mene pre neki dan...
Sve smo probali i proverili u rasklopljenom stanju i konstatovali da radi, sto vidim i nije problem, a i ukoliko jeste lako cemo resiti...
Do sada sam prodao i leteo mnogo ALFA-ARROW, nije se desio takav problem, dapace nikakav... Jel ipak HANGAR9 sve isproverava i dobro odradi pre pakovanja u kutiju... Ni ja do skora nisam bas nesto cesto proveravao CG, dok nisam shvatio daa je to uslov da ptica poleti i leti... Kinezi na to ne obaracaju veliku paznju, ali HANGAR9 vodi racuna o svemu, pa i o tome...
Elem, pazljivo sam iscitao postove, i mislim da mogu da pomognem, savetom... a ako treba vrlo sam raspolozen i licno... ako se pokaze potreba zamenicemo avion... dok jos nije slupan...
- Prvo gumice, molim te zajebi pranje, vec ih raqstegli na silu, pa ako puknu budi sretan i baci ih.. (ovi avioni prilican vremenski period stoje i polako se prodaju, a verovatno su i gumice izgubile svoja svojstva), smesan trosak, potrosni materijal.... samo sto ovde u ovom slucaju gumice nemaju nikakve veze
- Motor treba da stoji minimalno 2-3% na dole i na desno, da svi srafovi budu lepo utegnuti, ipak i to neka ljudska ruka sklapa, mala mogucnost, ali je ljudski faktor kao greska moguc...
- Nema olova tu nigde kako je neko napomenuo....
- Ali mislim da znam, sumljam.. sta moze da bude... ALFA/AROW imaju isti liveni ALU nosac motora, koji se sa 4 srafa sa maticama srafi na FireWall...
proveri ta 4 srafa, i ako ne mislim da je u njima greska, moguca greska je u CG, time sto je motor mozda pomeren u svom nosacu ka napred..
Motor se pricvrscuje za nosac, steze kad se postavi pomocu 2 srafa sa svake strane motora, plocica steze motor za nosac a na samom nosacu je na svakoj strani antiklizna povrsina... On tu ima lufta da ide napred nazad, ne mnogo ali moze da se pomera... Ako uzmemo da je motor tezak oko 400 gr,
za balans dosta znaci i malo pomeranje te tezine, obzirom da je na vrhu aviona.... zakacicu sliku nosaca, da budem jasniji... ne znam kako ovde da je umetnem...
- Moguca neka greska moze se desiti i tokom sklapanja repnog dela, koji je dobro resen, prosto, ali malko komplikovan, za debele prste ili za pocetnika, cujem na snimku da pitas decka jes sve lepo sklopio?? Ne verujem da je to, jer kako sam razzumeo na suvo, bez letenja sve komande lepo rade....
- Proverite, na suvo, da sa upaljenom stanicom, sa upaljenim prijemnikom, svi trimeri treba da su na nula, na sredini i svi servoi na nuli (horn servoa bi trebao manje-vise da bude pod 90 stepeni u odnosu da uzduznu osu servoa) i komandne povrsine na nuli, kako bi avion mogao da se utrimuje na prvom letu, sto vi niste sigurno uradili ... jer ovo je bio prvi let...
- Treba proveriti i sve sklopove i srafove oko motora, engine mount i FireWall .....
- Jos jedna stvar, mi pade na pamet, iza elise, gde osovina izlazi iz motora, ima jedan kao teg, mozda zamajac, ali relativno tezak okrugli deo, mislim
plave boje, mislim da je to ipak teg, sta ce mu zamajac... Mislim da je on tu namenski stavljan zbog CG.... da li ga ima
?
- I jos recimo jedna glupost, ne razumem se pa ne znam, posto je ta original trokraka elisa izlivena, da li je moguce da zbog recimo loseg odlivka, jebe celu stvar elisa, koja je na sletanju pukla
??
- Kao sto neko rece na snimku se ima utisak da je motor malo vise na dole, ali to moze i da vara sam snimak.... treba ga uslikati sa strane ravno i odozgo.... ne verujem da je to...
- Ali kako god ja bih ove stvari koje sam naveo ovde proverio i na kraju sigurno proverio CG
" CENTER OF GRAVITY 2 3/4 do 3 inch (7.04 mm - 7.68 mm) behind the leading edge of the wing, measured at the fuselage sides"Fina podesavanja se mogu uraditi pomeranjem i fiksiranjem Rx battery unutar aviona, kako kaze manual ili pak dodavaanjem tezine napred/nazad...
tako kaze MANUAL....
PS. Bila je vec polemika na forumu da li se krila na ALFI/ARROW lepe kod spajanja..... DA LEPE SE EPOXY-jem... i DA horizontalac se lepi za trup, a Rudder se srafi sa 2 srafa !!!!!!! tako kaze MANUAL....
Nadam se da ce nesto od ovoga pomoci, mora da pomogne odlican, prost, jako lepo i prosto uradjen, nema neke velike mudrosti, i normalno naravno treba sve ovo proveriti pred prvi let, bez obzira sto je novo i od renomiranog proizvodzaca, kojem treba verovati....
Ako i dalje, problem postoji, nemoj ga leteti, daj da ga ja probam i slupam ... a ti ces dobiti drugi... a ako leti placas pivo !!
poz Zajko