Hvala, koristio sam foliju iz HK o kojoj sam već negdje pričao. Lijepljenje je peglom.
Nijesam je do sada koristio na stiroporu, ali ide vrhunski, lijepi na dosta niskoj temperaturi (otprilike 80-ak stepeni). Malo je pipkavo dok se ne namjesti prava temperatura, da lijepi, a da ne topi stiropor. Mada, ipak mjehuri stiropora malo nabubre od temperature, tj. od širenja zarobljenog vazduha u njima. Iz tog razloga je dobro malo ošmirglati površinu, tek toliko da se "naranjava" površina da bi nešto vazduha prilikom grijanja odušilo bez deformacije.
Ono što sam primijetio je to da folija prilikom hlađenja i neznatnog skupljanja povlači u luk površinu koja se oblaže. Ta sila nije dovoljna da deformiše krilo, ali mi je horizontalac malo pobjegao kada sam oblagao donjaku. Nije se vratio čak ni kada sam obložio gornju površinu.
Da bi se ovo izbjeglo, mislim da bi foliju na površini koja se oblaže prva, trebalo ovlaš zalijepiti - ispeglati, a odmah zatim raditi naspramnu površinu da se sile izjednače, pa tek onda završiti prvu površinu (nešto kao kad se zavaruje čelična konstrukcija, prvo "pikovanje" sa jedne, a onda var sa druge...).