Пар речи о концепцији модела и припремама за изградњу.
Поред тога, што сам имао намеру да овај авион учествује у “IMAC” такмичењима, основна идја ми је била да мој нови модел, својим изгледом, подсећа на акробатске авионе типа “Extra”, “Giles”, ”Edge”. Такође сам одлучио да модел, што се тиче градње, буде конструктиван. Ово напомињем, јер сам се за материјал морао определити још на почетку разраде виртуелног модела. Значи, одлука је била да оквире и уздужнике трупа правим од тополовог шпера дебљинe 4mm, а оплату истог од балзе. Крило и репове сам одлучио да радим од балзе. За поједине делове биће коришћен и авио шпер од финске брезе дебљинe 1.5mm. Биће овде примењено још материјала, али о том касније.
Када су фајлови за резање били готови, требало је припремити материјал.
Зашто тополов шпер? Довољно чврст, лаган, лако се обрађује. И што је најважније има га на домаћем тржишту. Балза, незаобилазна у градњи модела, лагана, лака за обраду и може се наћи у Београду. Авио шпер јак, чврст али скуп па ћу га користити у мањим количинама.
Нешто од материјала сам имао од раније, а по остало сам кренуо у набавку. Тополов шпер сам имао неке комаде, али сам се за већи део ”огребао” од мог друга Бранка. Овај шпер је био мало грубљи па сам га, у његовој радионици, дотерао на потребан квалитет и то прво брусним папирм 150, а онда водополирним папиром 400, наравно на суво.
Потребну балзу сам куповао по граду, а авио шпер сам имао од раније.
Припремио сам материјал за сечење ласером...
...однео га у радњу и после пар дана отишао по исечене делове.
Састављање модела је могло да отпочне.