ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Brushless motori - 2 / 4 / 6 polova

(1/3) > >>

matovic:
Ajmo malo rasprave oko brushless motora (in-runner). Vecina brushless motora za autice su 4 i 6 polova. 4-pole motori imaju veci obrtni momenat tj. "jace vuku" nego 6-pole motori. E sad, sta je sa motorima sa 2 pola/magneta? Oni bi po default-u trebalo da budu jaci od motora sa 4 pola? Znam da sve to zavisi i od kvaliteta megneta ali kakvu su vam iskustva?

Orion Combo Vortex R8 koji sam pazario (ovaj http://www.teamorion.com/combo-vortex-r8-with-2050-kv-2-pole-motor-en-2.html) je 2-pole 2050kv motor pa me zanima kakav je u poredjenju sa recimo Leopardom (4 pola) ili Turnigy trackstar (6 pola) motorima.... da zanemarimo KV.

magic:
Ono sto sam ja uspeo da nadjem je da broj polova mozes tretirati kao broj cilindara na motoru. Mozda nizi broj polova ima za nijansu veci obrtni moment ali zato veci broj polova ima sigurno ravnomerniji rad. Ono sto ne treba zaboraviti da tajming  treba prilagoditi broju polova. Ja za 2 pola imam tajming 0, za 4 pola tajming 4-5 stepeni ili very low, za 6 polni stepeni 8-9 stepeni ili low.

Primetan je masovan prelazak na 4 polne motore sa 2 polnih sto je bio slucaj ranije. Mogu samo da zakljucim da su programeri uspeli da dovoljno dobro isprogramiraju kontroler sa 4 polni motorom pa senzor vise nije potreban.

poz

matovic:
Ravnomerniji rad bi trebalo u prevodu da znaci bolje iskoriscenje tj. vecu efikasnost? Do sada se nisam preterano igrao sa timing-om, sve se nesto bojim da ne spalim motor :)

Bigneda:
Magic i ja smo u procesu testiranja bas par takvih motora i zakljucak ce biti ovde opisan ;)

magic:
Kao sto rece Bigneda, imamo i 2polne i 4polne i 6 polne motore. To cemo sve probati sa 3 razlicita tipa kontrolera i probati da izvucemo zakljucke. Bilo bi dobro da se tada proba i ova nova kopija Vortex ESC-a!

poz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version