"Mehurici u plastici" - Nisam razumeo kada se javljaju mehurici, dali kada se plastika osusi ili kada je tek rastvorena? Ako ti neide sa stiroporom pokusaj umesto njega da koristis stirodur.
"Delovi mi se lepe za kalup" - Ako radis sa poliester smolama naravno da ce se lepiti za kalup ako isti prethodno nije tretiran nekim sredstvom za odvajanje. Obicno su sva sredstva na bazi voska, i kao sto se vec navelo ima ih i u spreju i u obliku pasti. Mada tu bvec prelazimo na tehniku izrade kompozita sto to nije slucaj za ovu temu.
Dali si koristio poliester koji se moze naci u radnjama (poliester repair kit), ili si koristio poliester smole za odlivanje kompozita?
"Kako da napravim kalup" - Posto vec imas matricu, za izradu kalupa mozes koristiti obican gips za pocetak (ako planiras da lijes delove metodom koju sam ja opisao). Jednostavno premazi vec postojecu sasiju gipsom, stavis malo vise gipsa da ispadne kao blok sa otiskom sasije i to je to. Ako pak planiras da radis sasiju od kompozitnih materijala onda moras kalup raditi od staklene tkanine i specijalnih epoksidnih smola za izradu kalupa. Ovo ti je dosta skupa varijanta te ti nebi preporucio jer ti se nikako nece isplatiti ako ne planiras da radis serijske proizvodnje te sasije.