RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Zica za secenje stirodura?

<< < (15/16) > >>

bjanko:
Da li moze ova vrsta trafoa da se iskoristi za obicni sekac stiropora

Decky:
Ja sam koristio žicu od kvarcne grejalice sa baterijom od šrafilice 18 V

mikula:

--- Quote ---Da li moze ova vrsta trafoa da se iskoristi za obicni sekac stiropora
--- End quote ---
U principu - da.
Ima dovoljno snage.
Ograničavajući faktor je relativno nizak napon.
Potrebno je izabrati grejnu žicu na osnovu željene dužine. 40 do 50 W po dužnom metru žice je dobra polazna tačka za eksperimentisanje.
Npr. ako mi treba dužina rezne žice 1m, a sa ovim naponom, treba mi žica koja ima otpor reda 2.5Ohm/m. ( za ovo bi mogao da posluži kantal od oko 0.7mm)
Ako treba dužina žice da bude 0.5m, treba nam žica koja ima 5 Ohma na tih 0.5m dužine (10Ohm/m) (npr kantal od 0.4mm)
Koja dužina je potrebna?

bjanko:
Hvala drugari zice od napona idu u ovu oznaku PRI a izlazi za secenje idu u SEC sekundarni deo tako bi trebalo da nesto ne zeznem struja mi je slaba strana

pnedic:

--- Quote from: mikula on December 05, 2019, 11:35:02 PM ---
--- Quote ---Da li moze ova vrsta trafoa da se iskoristi za obicni sekac stiropora
--- End quote ---
U principu - da.
Ima dovoljno snage.
Ograničavajući faktor je relativno nizak napon.
Potrebno je izabrati grejnu žicu na osnovu željene dužine. 40 do 50 W po dužnom metru žice je dobra polazna tačka za eksperimentisanje.
Npr. ako mi treba dužina rezne žice 1m, a sa ovim naponom, treba mi žica koja ima otpor reda 2.5Ohm/m. ( za ovo bi mogao da posluži kantal od oko 0.7mm)
Ako treba dužina žice da bude 0.5m, treba nam žica koja ima 5 Ohma na tih 0.5m dužine (10Ohm/m) (npr kantal od 0.4mm)
Koja dužina je potrebna?

--- End quote ---

Svaka cast za ovu kalkulaciju. Svojevremeno sam pokusavao da iskopam ove podatke i nigde ih nisam nasao.
Thanks !

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version