RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > AKROBATSKI MODELI

Yak-55 3D 1100mm od stirodura

<< < (8/9) > >>

tibeteagle:
Subjektivne procene prvog dana nemoj da uzmeš u obzir. Kada je čovek u stresu (ili zaljubljen) vreme drugačije oseća. Huverovanje vuče skoro najviše struje i sl.
Bi će to sve OK. Vežbaj, pa ću i ja doći na livadu da napravim malo bolje snimke u letu, kao obično.
 ;namig

Daki:
Naravno. Oduvek sam zeleo snimak kako huverujem iznad jezera sa vertikalcem u vodi. Cini mi se da cu to zelju ostvariti ovog leta.  (pijemo)

Daki:
Leteo sam nekada, i rado se sećam...
Ćekajući da izađe sunce.

Daki:
Da rezimiram,

Generalno sam veoma zadovoljan sa modelom, odnos uloženog novca i dobijene satisfakcije je neverovatan. Takođe ovaj model mi je omogućio da po drugi put, ali sada kako treba, uđem u 3D priču.

Yak je ispao oko 930-950g, što je 100g teže od današnjeg standarda u toj kategoriji (15-tak %). Težinu sam nakupio nalepnicama, teškim stajnim trapom, komandnim polugama i vijuškicama, servoima i setup-om koji je najjači preporučen za ovu kategoriju. Ipak, model lepo i stabilno leti, sa širokom paletom brzina. Jedina mana je što veća težina u kombinaciji sa tankim profilom i profil trupom, prouzrokuju veću brzinu poniranja (veća težina+mali čeoni otpor=veća brzina), ali mislim da to samo pilot primeti. Upravo zahvaljujući tankom profilu, malom otporu i velikim komandnim površinama model je neverovatno okretljiv.

Servoi hitec hs-81 (iste snage kao hs-82mg, ali sa plastičnim zupčanicima) ne rade posao. Moram da napomenem da moja verzija kontrolera daje servoima 5,5V a hs-81 traže 5,9V. Imao sam problema sa figurama koje zahtevaju jak i konstantan input komandi repa, knp: flat spin, prelazak u harier, harier roll, blander i slično. Kada sam stavio u rep Ino-lab servoe sve je profunkcionisalo kako treba (još samo da naučim da letim), takođe planiram da zamenim i hs-81 servoe u eleronima, verovatno sa nekim turnigy mks klonovima. Ovo pišem za slučaj da neko sastavlja sličan model za 3D, dakle moja preporuka je jači servoi od hitec 81-82, osim u slučaju da neko želi da kupi ove hs-81 od mene, onda su odlični. (šalim se naravno  :hehe)

POzdrav  (<--)

tibeteagle:
Dobro je što si napisao koliko sitinih stvari može da nagura težinu. Nije slučajno da se pri gradnji bori za svaki gram. To je inače osnovni deo avio modelarske škole još od malena, ne slučajno. Lakša rešenja i delovi su najčešće mnogo skuplja od standardnih, što pokazuje da i proizvođači i trgovci znaju šta je velika vrednost u parametrima komponenti. Najbolji odnos težine o čvrstoće daju karboski delovi, a oni su skupi, a danas se sve više delova pravi od toga.

Da, ova veličina poktretnih površina zahteva jače servoe, ako se zaista želi leteti 3D akrobacije. Za brzi i veliki hod velikih komandi treba snaga, a da servoi ne budu teški. Dobar servo, da je veoma jak sa metalnim zupčanicima, da je digitalni košta  (fiu) Neću da ti dajem tipove, jer si već sigurno pogledao šta ima, a dobro i jeftino zajedno je veoma retka stvar i u ovome.  :-\

Ovo je najbolje:

--- Quote --- ...(još samo da naučim da letim)...
--- End quote ---
Samo vežbaj.
 :)aplauz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version