Evo i ja da napisem nekoliko redova o ovom avionu s obzirom da smo se druzili nesto vise od godinu i par meseci.
Model nije pravljan za elektro pogon, vec je izvorni ARF za glow motor. S obzirom da ga ljudi jako puno prebacuju na elektro, to zahteva dosta izmena na samom modelu jer je pristup totalno razlicit od modela sa glow motorom. Kada se izvadi iz kutije, cocpit je ulepljen na trup i prvo ga je trebalo izdvojiti u jednom komadu i napraviti da komplet kabina bude odvojiva celina kako bi se lakse pristupalo baterijama i ostalim komponentama pre svakog leta, u suprotnom bi moralo svaki put skidati krila sto je prilican smor. Naravno, to je samo pocetak modifikacija, jer ispod kabine postoje i rebra od spera koje je trebalo iseci kako bi se napravio battery deck, a ujedno tu rupu sa gornje strane koju pokriva kabina i s donje strane koju pokrivaju krila treba ojacati jer je model skidanjem kabine u tom podrucju bio oslabljen. Trup modela je od kompozitnih materijala, dok su krila i horizontalci radjeni od drveta, presvuceni oratex-om i farbani. sto znaci da se treba voditi racuna o transportu i letenju kako se te povrsine ne bi ostetile jer je njihovo saniranje daleko komplikovanije nego kod modela sa oracoverom. Tako da se sa ovoliko ogromnim modelom stvarno moralo voditi dosta racuna tokom rada kako ne bi se nesto ostetilo, jer se to odmah vidi. Takodje se trebalo dosta voditi racuna oko ukrajanja kabine, jer kada se opseca moralo se ici milimetar po milimetar kako se nesto ne bi zeznulo, jer se u suprotnom kabina ceka minimum tri meseca da dodje u lindinger pa tek onda nekako do nas...znaci kocentracija na nivou u takvim situacijama.
Neka fabricka resenja kao sto je npr resenje za horizontalce i vertikalac mi se uopste nije dopalo, pogotovo kada sam video zelju u magic-u da ovaj model leti +160km/h
Znao sam da ce doci do prepravki kako ne bi doslo do flatera, jer su mnogi to i imali. Prvobitno resenje kako je fabrika zamislila na horizontalcima je staro resenje koje ne pije vodu, makar po meni. Tj, dva horizontalna stabilizatora koja su nezavisna, treba da se spoje metalnom spojnicom u obliku slova "П" i kao to ce biti dovoljno na modelu od par kg i tim brzinama. Naravno to smo prepravili i malo narusili scale izgled jer smo stavili za svaki elevator po servo jer je tako daleko sigurnije. Vertikalac je ostao resen po fabrickom resenju i to mi se ne dopada, ali je za sada funkcionalno.
Treca stvar koju smo nabudzili i nije izvorna su vratanca prednjeg stajnog trapa. Tu je fabriski bila rupa, ja sam napravio vratanca u kombinaciji balza + staklena tkanina + crvena boja. Sve je ispalo kao da su njegova, ali ono sto nam je zadalo dosta muke je mehanizam za zatvaranje i otvaranje vratanaca, a da su nezavisna od radio stanice. Sve je reseno uz pomoc stapa i kanapa, tj polugica i malih federa. Za ovo resenje je bio zaduzen moj otac i ispostavilo se da je primenljivo, sto je danas i u tri leta potvrdjeno. Imalo bi ovde jos svasta da se pise o modifikacijama, ali ajde da ostanemo na ovome, jer stvarno model zahteva jako puno paznje i strpljenja, sto se na kraju i isplatilo jer avion stvarno jako lepo leti.
Postoji i snimak leta, pa da sada ne prepricavam, sve u svemu vrlo pitom avion sa sirokim diapazonom brzina koje pruzaju scale letenje ovog lepotana. Sletanje mora biti kao sa scale avionima jer dovlacenje modela sa punim flapsom moze biti pogubna kombinacija. Brzina sletanja je jako lepa i uopste nije velika. S druge strane ovakav avion (mislim na koncepciju i tezinu) i pristup sletanju je odlicna vezba za magicovog jet-a. Iskren da budem, celu noc sam se prevrtao i sa velikim nestrpljenjem iscekivao poletanje i nikada me ovoliki adrenalin nije protresao kao danas, jebem li ga valjda je to zbog svesnosti koliko je sati rada, timskog rada ulozeno u ovaj model, a potom i kolicina finansijskih sredstava.
Npr, jedan detalj s obzirom da sam ga setovao sa mojom stanicom, na stanici je ukupno utroseno preko 18h rada na zemlji, a to je sve zezanje oko elektronike, trapova itd.
Zahtevan model i jako lep vizuelno, a i u letu. Magic je danas napravio dva sjajna starta i po meni dva vrlo uspesna i lepa sletanja. Veljko, zelim ti da te jako dugo sluzi i da se nauzivas sa njim, jer je stvarno jako lep za letenje i jos lepsi u letu. Svima se zhvaljujem na saradnji jer bez timskog rada i duha ne bi bilo ovako dobrih rezultata.