U nekoliko fotografija prikazacu sta je potrebno za gradnju ovoga modela.Naravno u modelarstvu je prava car sto se mogu koristiti razni materijali za izradu modela.Posto je za ovaj model potreban Al profil 1cmX1cm a njega nisam mogao nigdje naci u stovaristima odlucio sam se da kupim antenu tzv. riblju kost
i kad se rastavi dobiju se dva takva profila a one sipkice se mogu iskoristiti,za stajni trap ili nosace gumica za krila
.Nosace krila i servoa kao i stajni trap koji je sirokougaoni
napravio sam takodje od Al profila.Za ovo krilo sam koristio udubljeni profil koji ima dobre osobine za ovakav let.Trup je duzine 97cm,a raspon krila,120cm.
Ovaj put sam krilo rezao na CNC masini jer sam pronasao firmu koja se bavi proizvodnjom stiropora pa imaju ovu masinu...
.Radi stabilnosti modela obavezno idu uske.Krilo sam ojacao sa ramenjacom od lipove letvice sto je sasvim dovoljno jer ovo krilo ne trpi nikakva veca opterecenja...Ovo krilo nisam presvlacio sa PVC folijom jer ona samo povecava tezinu modela ,samo sam na krajeve krila i gdje dolaze gumice presvukao PVC folijom.za farbanje modela sam narucio sprej iz Lindingera od 125 ml misleci da prefarbam sve krilne povrsine,ali kad sam poceo da farbam repne povrsine tu je bio kraj spreju
kakvo razocareneje ;
krila sam ofarbao sa tonerom za unutrasnje farbanje zidova i pokriva kao sprej samo sto sporije susi,a tu bocicu od 100gr.ni sam ne znam kad cu uspjeti da potrosim.
Ovdje moram napomenuti da sam za kod izrade vertikalca prvi put napravio malo kormilo tako da je bio slabo upravljiv pa sam to ispravio napravivsi vece kormilo koje daje bolju upravljivost.Za pricvrscivanje vertikalca za trup uljepio sam dva navoja M3 u vertikalni stabilizator tako da se pomocu njih pricvrscuje i vertikalac i horizontalac,a demontaz je veoma laka.
Motor koji sam izabrao za ovaj model je takodje Tower pro 2408-10 T
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4321&Product_Name=TowerPro_Brushless_Outrunner_2408-21sa elisom slow 8x4,7 i baterijo 1300 mAh ili 1700 mAh
Posto cu ovaj model koristiti za AP odlucio sam se za ovaj motor a sa ovom elisom daje najbolje perfomanse.Moze se postaviti i ovaj motor za elisu 11 ili 12gdje bi se dobio jos sporiji let ali meni ove elise ne odgovaraju jer ulaze u ugao snimanja.
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=668&Product_Name=TowerPro_BL__Outrunner_TP2410-12T(Y)__(90W)
Naravno za ovaj model je idealan i plasticni nosac motora koji dodje u kompletu sa njim.speed control je od 18 A.
Kad je sve spremno moze da se krene sa sklapanjem modela.Redom kako se sami organizujete.
Sto se tice stajnog trapa pokaozao se kao dobar amortizer prilikom slijetanja i cuva foto aparat prilikom nespretnijih sletanja.Na fotografijama se vide manji tockici od 3 cm ali sam ih poslije zamijenio sa 5cmx1,8cm radi neravnijih terena.
Nisam siguran da li sam sta zaboravio a iako jesam sami cete to vidjeti.Sta reci na kraju nego ovaj model je veoma lako napraviti,ne iziskuje mnogo vremena a troskovi izrade su minimalni,a dobijete model koji prelijepo leti.
Evo i par fotki...
Ko sto se vidi model je spreman za polijetanje . (<--)Naravno o detaljima sa letenja u nastavku...