RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Celicne zice

(1/6) > >>

pnedic:
Da li neko zna gde mogu da nabavim celicne zice precnika 1 do 1.2 mm ?
Ili, sta koristite za spajanje servo motora sa spojnicama na komandnim povrsinama.

Ovaj model koji ja imam (kupljena cessna 182, sa rasponom 980mm) ima ove sipkice precnika 1.2 mm i napravljene su od nekog najljuceg celika koji nema sanse da se savija. Pitao sam po gvozdjarama, ali niko nema niti ima pojma gde mogu da nabavim ovu zicu.

Jos jedna stvar vezana za celik: treba mi neka celicna osovinica precnika 3 mm (duzine oko 65mm), pa i to ne mogu da nadjem.

Pozdrav Pera !

Gatti.Gatozza:
koliko su debele žice od bicikla?  mislim da su malo deblje, ali znam da su baš jake.

SDmodelar:

--- Quote ---Da li neko zna gde mogu da nabavim celicne zice precnika 1 do 1.2 mm ?
--- End quote ---
Bilo je u Beogradu kod Lastine autobuske stanice ulica Mostarska firma Sitologika.

--- Quote ---Jos jedna stvar vezana za celik: treba mi neka celicna osovinica precnika 3 mm (duzine oko 65mm), pa i to ne mogu da nadjem.
--- End quote ---

Rasturi neki stari CD drajv za računar i u njemu imaš čelične vođice tog prečnika dužine oko 70mm.

Pozdrav
Nikola

tibeteagle:
Ima rešenja za ovaj mali problem i bez čelične žice. Svaka mekan pocinkovana žica, koja se može nabaviti u gvožđarama u kolutu u raznim debljinama od 0.8-3mm, odgovara za izradu komandne rude za ovako male modele. Po mom iskustvu odnos debljine žice i dužine rude ne treba da bude veći od 1:100. Ovo znači da se od ovakve lepo ispravljene mekane žice debljine 1mm može napraviti ruda do dužine 100mm, a da se pri pritisku na izvije. Ako ti treba duža ruda, recimo 150mm onda uzmi žicu od 1.5mm. Kod čeličnih žica je ovaj odnos nešto bolji oko 1:150. Savijati mekane žice na krajevima u "Z"je mnogo lakše nego kod čeličnih.
 ;namig

tibeteagle:

--- Quote ---Jos jedna stvar vezana za celik: treba mi neka celicna osovinica precnika 3 mm (duzine oko 65mm), pa i to ne mogu da nadjem.
--- End quote ---
Ponesi pomično merilo u gvožđaru i ako imaš sreće, neći ćeš ekser od 3mm a koje su i nešto duže.  mmmm Šta sve nema u hardware store-ovima  :big smile

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version