RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

F3K ili DLG jedrilice

<< < (4/22) > >>

modelar:

--- Quote from: grunff on October 30, 2008, 10:43:58 AM --- Ukoliko postoji interesovanje objavićemo planove ove drvene jedrilice.
--- End quote ---
Jedrilica izgleda veoma solidno, a jednostavno. Obzirom da je testirana u Subotici i da je ocena ocigledno pozitivna, dobro bi bilo da objavite plan.
Mozda bi taj plan doprineo povecanju broja takmicara.
Pozz

magic:
Jeste da odosmo u  (offtopic) pricajuci o svemu drugom a ne o DLG zbog kojih je Boca i otvorio ovaj topic, ali, kako ni ja ne zelim da bilo koga u bilo sta ubedjujem zelim samo da napomenem da, kad vec pricamo koliko sta kosta, kombinacija motor(TR 35-42B 1250kv)/kontroler(SuperSimple 40A ESC)/baterija(Rhino 2150mAh 2S1P 20C)/spiner-elisa 13x8/punjac(Turnigy balancer & Charger 2S-3S) moze da kosta i 50Eur sa sve postarinom i da ce to sve zanemarljivo slabije leteti nego prethodna koju sam naveo za 100Eur. A kako je vreme rada motora ne ograniceno znaci bice isti ucinak. Ova kombinacija je dobra za jedrilica do ukupne mase od 2000g.

Pozdrav

Goran:
Da "odem" i ja u off topic.

Magic pošto si ti a i ja zainteresovan za F5 jedrilice trebalo bi razmisliti i o organizaciji jednog takvog takmičenja.

Pozdrav Goran

Ziv:
Magicov komentar o neogranicenom radu motora me je zaintrigirao, jer za takvo takmicenje nisam cuo. Ono sto on nije mozda shvatio je da postoji "prozor" od 10 min. u kome mora da nakupi najvise poena ali rad motora ne ulazi u kalkulaciju. To dovodi do toga da takmicar sa najvise ulozenih para ima najvecu sansu da pobedi. Tezina baterije je ogranicena, ali motor nije. Tako najjaci motor koji penje jedrilicu vertikalno najvecom brzinom (po mogucnosti ispod 10 sec.) a takmicar moze samo da se koncentrise na trenutak spustanja i preciznost sletanja. Zbog ovakvih stvari u Sev. Americi su se mnogi "jedrilicari" vratili starom tipu jedrilica i takmicenja jer nisu zeleli da svake sezone ulazu velike pare za gotove jedrilice specijalno dizajnirane za to takmicenje.

Bocina ideja za HLG je odlicna, jedrilica je lagana, maloga formata i moze da se brzo i lako napravi. Mozda bi trebalo dodati neka ogranicenja oko izrade i materijala jer i ovde specijalno dizajnirana jedrilica za tu svrhu donela bi znatnu prednost takmicaru (sto nas narod kaze "koliko para - toliko muzike"). Za najvece zadovoljstvo takmicara mozda bi trebalo imati HLG jedrilicu "jednog" dizajna. Sada je to mozda najjednostavinije da se organizuje. Pocine zima pa je kraj letenja a pocetak gradnje. U klubu kome sam ja pripadao u ovo vreme odredjivali su kuja jedrilica ce da se koristi u klubskom takmicenju sledece sezone. Ona je morala da bude na marketu u kit formi za one koji nisu zeleli da je prave od "pocetka" a klub je nabavio plan za one vrednije. Tako se sve svodilo na vestinu gradnje i vestinu letenja.

Pozdrav Zivko.

magic:
Zivko,

lepo pise u pravilima za Evropski F5J:

10. Scoring

10.1 The attempt will be timed from the moment of stoping the motor to:

a) the model aircraft first touches the ground.

b) the model aircraft first touches any object in contact with the ground.

Znaci da 10 minuta pocinje da tece tek od trenutka gasenja motora! Na ovaj nacin je nebitno dali imamo motor od 200W, 600W ili od 1,2kW. Vreme penjanja na visinu na kojoj se model moze videti dovoljno dobro da bi se i mogao upravljati postaje nebitno. Cak i sa 200W, sto je jeftiniji setup koji sam naveo, popece jedrlicu od 2kg za manje od 60sec na visinu od 200-250m. Sa ovom diciplinom najvise dolazi do izrazaja umece pilotiranja i podesavanje modela prema vremenskim uslovima, dok kod DLG tehnika izbacaja postaje jako bitan faktor. Konstitucija takmicara, jednom kada se nauci tehnika, pocinje da igra znacajnu ulogu, setite se samo kako su izgledale "zgodne"   :jaki: bacacice diska iz Istocne Nemacke.

Verujem da sa F5J postoji mnogo veca sansa da dodje do omasovljenja, jer onda i jedan Easy Glider moze da ucestvuje, pa sve do Vladimirove Supre. Na pocetku je vazno ucestvovati i zaintrigirati ljude. Posle toga koliko ko voli i moze, ali ce uvek presudnu ulogu imati pilot. Mogu da se kladim da bi mene cak i kada bi koristio gore navedenu Supru neko kao g. Raletic i sa manjim modelom na speed 400 rasturio.

Pozdrav

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version