Ajd de se i ja malko ubacim u raspravu...polemiku
...
1. Veliki odnos potisak-masa. I uvek treba da se vozi na max 80-85%, tako da ostavljas 15%min snage za korekcije koje kontroler sam radi.
2. Pravilno podeseno pojacanje ziroskopa
3. Velika "brzina vazduha potiska" sto ce reci malo veci rpm motora i malo manji propeleri - to je bitno zbog konacne brzine izmedju ostalog
4. Centar mase gledano iz profila treba da bude sto blize ravni u kojoj leze propeleri
ako mislis da stalno vozis na 85% gasa....onda ti nis nevalja
...letenje by Warthox= lagani mali quad, sa kao sto ti kazes "stapicima" je jedini put kojim treba ici...na 40-50% gasa treba da bude letan...
za tacku dva se potpuno slazem...ziroskopi su osnova celog sistema...ostala boranija od senzora je tu da samo olaksa ili smeta u kontroli
sto manji KV motora i tacka! manji KV= veca rezolucija kontrole obrtaja motora=bolja kontrola cele letelice...sto manje "vetra" a da leti
cetvrto ?....hm sva extra masa bolje da visi na quadu nego da je iznad njega...
gizmo ovaj ti video ne'radi, baj d vej uspeo sam da dobijem shto sam hteo i to
sa tvoim multiwii bordom, jedno shest sati savrshenog leta, sulude performanse
i onda ga jednog lepog sunchanog dana oleshim u asfalt punom brzinom
mojom greshkom naravno...
posle xx sati leta po dvorustu(home made multi wii)...skuceno, tesno...al sam se barem opustio i odstresirao od letenja u tim uslovima...odem na livadu...a tamo sve siiirokooo, milina jedna ...i olesim quad onako svinjiski
na zemlju...i sad-sve pravi nanovo...tj. nema tog stabilnog setapa kojeg covek nece patosirati nepaznjom...
da budemo iskreni -cela ova multirotor prica bas i nema neke veze sa aerodinamikom...letelice ruzne, vise zice na sve strane...sve strci, baterije landaraju na frejmu...al' ovaj fly by wire odaradjuje posao-samo tako
...
Experimentisi...ali samo nemoj da preteras u detaljima jer ako budes previse vremena proveo u izgradnji dream quada-premalo vremena ces ga leteti...jer je velika verovatnoca da ce ti prvi let biti i let kada ces potpuno ili delimicno unistiti letilicu i....i to posle nekog vremena zna da
Ja se vec opasno priblizih cifri od 6xx EUR...a "jos nisam nasao stabilan sistem i komponente" koje mogu da kompenzuju moje "nestabilnosti"...a iza mene dok ovo pisem stoje jedno 5-6 frejmova i x motora/esc...flyght controlera i arduino ploca ....
....
al' IPAK UZIVAM u ovoj multirotor prici(sto se za moju lepsu polovinu ne bi moglo kasti...kad spomenem tekuce troskove ove zanimacije
!)
pozz