RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Moj QUAD
danko:
Super izgleda, samo meni i dalje nije jasno kako i od čega planiraš to da napraviš :)
cakra:
Ajd de se i ja malko ubacim u raspravu...polemiku ")...
--- Quote from: Vaci on September 14, 2012, 11:54:05 AM ---
1. Veliki odnos potisak-masa. I uvek treba da se vozi na max 80-85%, tako da ostavljas 15%min snage za korekcije koje kontroler sam radi.
2. Pravilno podeseno pojacanje ziroskopa
3. Velika "brzina vazduha potiska" sto ce reci malo veci rpm motora i malo manji propeleri - to je bitno zbog konacne brzine izmedju ostalog
4. Centar mase gledano iz profila treba da bude sto blize ravni u kojoj leze propeleri
--- End quote ---
ako mislis da stalno vozis na 85% gasa....onda ti nis nevalja mmmm...letenje by Warthox= lagani mali quad, sa kao sto ti kazes "stapicima" je jedini put kojim treba ici...na 40-50% gasa treba da bude letan...
za tacku dva se potpuno slazem...ziroskopi su osnova celog sistema...ostala boranija od senzora je tu da samo olaksa ili smeta u kontroli ;)
sto manji KV motora i tacka! manji KV= veca rezolucija kontrole obrtaja motora=bolja kontrola cele letelice...sto manje "vetra" a da leti :-\
cetvrto ?....hm sva extra masa bolje da visi na quadu nego da je iznad njega...
--- Quote from: r-xx on September 14, 2012, 08:44:34 PM ---gizmo ovaj ti video ne'radi, baj d vej uspeo sam da dobijem shto sam hteo i to
sa tvoim multiwii bordom, jedno shest sati savrshenog leta, sulude performanse
i onda ga jednog lepog sunchanog dana oleshim u asfalt punom brzinom
mojom greshkom naravno...
--- End quote ---
posle xx sati leta po dvorustu(home made multi wii)...skuceno, tesno...al sam se barem opustio i odstresirao od letenja u tim uslovima...odem na livadu...a tamo sve siiirokooo, milina jedna ...i olesim quad onako svinjiski (<--) na zemlju...i sad-sve pravi nanovo...tj. nema tog stabilnog setapa kojeg covek nece patosirati nepaznjom...
da budemo iskreni -cela ova multirotor prica bas i nema neke veze sa aerodinamikom...letelice ruzne, vise zice na sve strane...sve strci, baterije landaraju na frejmu...al' ovaj fly by wire odaradjuje posao-samo tako :jaki:...
Experimentisi...ali samo nemoj da preteras u detaljima jer ako budes previse vremena proveo u izgradnji dream quada-premalo vremena ces ga leteti...jer je velika verovatnoca da ce ti prvi let biti i let kada ces potpuno ili delimicno unistiti letilicu i....i to posle nekog vremena zna da :'(
Ja se vec opasno priblizih cifri od 6xx EUR...a "jos nisam nasao stabilan sistem i komponente" koje mogu da kompenzuju moje "nestabilnosti"...a iza mene dok ovo pisem stoje jedno 5-6 frejmova i x motora/esc...flyght controlera i arduino ploca .... (work)....
al' IPAK UZIVAM u ovoj multirotor prici(sto se za moju lepsu polovinu ne bi moglo kasti...kad spomenem tekuce troskove ove zanimacije lol!)
pozz
r-xx:
ova pricha jeste fenomenalna..
sve shto leti to i pada, treba biti spreman na to,
rezervni delovi, osovine, lageri, onda glupi kontroleri
koji pri padu menjaju karakteristike, josh jedna chinjenica
iz heli iskustva, dobro zveknut gyro, akcelerometri.. gubi mikropreciznost
svojstva..! provereno, al ne'mora da bude uvek..
imamo neke ljute gyro-e koi posle padova rade 50% loshije, ne samo ja...
dobar setup uvek vredi, mosh se rekombinuje, proda, menja, malo skuplje u startu al...
Startovao sam vimeo i video ono shto mene interesuje, generalno to je to warthox je napravio setap po mojoj meri
i pokazuje shta sa quadom mozhe.
Svaki pad quada je dest puta jeftiniji od pada helija, treba imati sve rezervno i to je to...
Vaci:
Stirodur Danko, jeftino a ekstra lako za obradu :)
Ma neeee Cakra, quad bi trebalo da se podigne sa zemlje sa 30-35% gasa po nekoj mojoj racunici, i to sa canopy kao na slici. Sa 85% gasa izaci ce mi iz vida za 4-5 sekundi :)
Sve cu izraditi od stirodura na CNC masini, kabina ce moci da se skida da ne moram da okrecem ceo quad da menjam bateriju. Stapici ce biti od karbona - najverovatnije, ucvrsceni na 2 ploce od staklolita perforisane da se smanji masa. Onda sve to zalepim na canopy od stirodura, ofarbam, stavim svetla i sredim, i onda videcemo.
Leteo sam ja neke micro helije, i ako sam mogao to da drzim u vazduhu - kada mi se u toku leta 3-4 puta gubi signal a pola vremena komande ne reaguju kako treba - onda se nadam da necu slupati letelicu pri prvom letu :P
A za Kv motora sam gledao po netu svasta, ja sam uzeo 1100kV i 4s bateriju, ljudi su leteli i sa takvim i sa duplo manjim Kv. Na kraju ispada sta zelis da radis sa quadom. I nekako sam dosao do zakljucka da meni veliki Kv odgovara. Ne znam, kad isprobam podelicu sa svima sta se desava. A za cetvrto se slazem potpuno, ali mislim da je najbolje da sve bude u centru, samo sto je to nemoguce :)
Vaci:
Ljudi Imam jos jednu stvar da kazem. Nov sam na forumu ali sam primetio jednu stvar. Ljudi nisu prijateljaki raspolozeni ka novim idejama. Vecina se drzi onog sto je isprobano i ne bi da iko ista promeni. To je velika greska.
Forum bi trebalo da bude mesto za "Brainstorming". Ali za to postoje odredjena pravila. Pravila kazu da, nebitno dali neko misli da je ideja dobra ili losa, svi koji ucestvuju u brainstormingu bi trebalo da na osnovu svega sto su culi i videli, nabacaju svoje ideje. Te ideje treba da budu usmerene ka unapredjenju originalne ideje, a ne da je odbacuju po difoltu. Svaki novi post bi trebalo da na neki nacin unapredi dizajn, ili estetski, ili po materijalu koriscenja, ili postupkom izrade... sta god. Na taj nacin se od ideje koja mozda i ne bi uspela, razmisljanjem puno ljudi stize do revolucionarne ideje koja je fantasticna.
Toliko od mene, odoh sa zenom da snimamo bebu na ultrazvuk :P
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version