RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

Moj QUAD

<< < (10/17) > >>

Vaci:
Od staklolita. Kupio sam staklolit debljine 2mm, stavicu na CNC masinu da odradi. Za karbonske sipke cu upustiti zleb oko 0,5mm da upadnu u njega. Ne zelim da busim karbon nigde ni da ga suvise pritiskam. Na istezanje karbon je perfektan, ali na kompresiju nije bas tako dobar...

Vaci:
Evo stigose istorijski delovi. Nakon svega ispao je problem nabaviti karbonske cetvrtaste sipke u nasoj zemlji. Mozda u nekoj reviziji predjem na karbon, ali trenutno sam ruke quda napravio od aluminijuma.

Nakon rezanja FR4 izgleda ovako

Nakon toga sam anodizovao zadnje nosace motora u teget, ali sam malo preterao sa bojom pa ispade crno. Kada budem imao vremena napravicu temu o anodizaciji, jer je to izuzetna stvar za sve delove od aluminijuma. Manje-vise sklopljen frame izgleda ovako

Zaboravio sam da izmerim masu shasije, ali nema veze. Sa ostatkom elektronike quad izgleda ovako

Rastojanje izmedju motora je oko 380mm i koristim elise 8x45. Sa njima motori vuku na 15,4V oko 23,5A, sto je mnogo obzirom da su deklarisani na max 18A. Ali, podesicu daljinac na 85% gasa i vuci ce taman koliko treba na max gasu, a opet ce ostati malo snage da elektronika moze sve da drzi pod kontrolom. To je naravno samo u ekstremnim situacijama i na vrlo kratko. Koristio sam zice sa silikonskom izolacijom koju mi je poklonio VPilic, i otvorio mi oci koliko je u stvari ta zica bolje od PVC zice (izolacije), i ovom prilikom mu zahvaljujem na tome.

Masa quada bez baterije je 780g, a maksimalni potisak ce biti 4kg. Baterija je teska 370gr i odmah sam stekao utsak da ce tih 4000mah biti mnooogo za ovaj quad. Imao bi vreme leta oko 20min, i to je ok (mada po meni previse), ali problem vidim u dimenzijama baterije za ovako kompaktnu masinu. Verovatno cu preci na nekih 2500mah 4s, videcemo.

Ostaje da se stvar isproba, kada balansiram elise i zamenim lager na jednom motoru, nesto krcka u njemu i morace da ode. Moracu i da zalemim ugaone letvice umesto ovih pravih na KK2, bespotrebno mi dodaju visinu koja ce mi kasnije smetati na canopy.

cakra:
Lepo...jos samo da vidimo kako to leti  (<--)...
Imas cetvrtaste cevi u rcsrbija...za taj raspon je dosta i 8x8 ..10x10...mada je al. asvim ok resenje...
Koji su motori u pitanju? Za taj raspon i tezinu muslim da su mi nekako preveliki?Koji kv je u pitanju?
Vidim da se tu najvise gresi...prevelik kv...male elise...(ta je logika sasvim ispravna...ali...)
Zasto kk fc? Multiwii ima 10x bolje senzore, kosta isto i leti ko zmaj...?

Bas napravih jednu hexu  sa roxxy 2827/34...elise 11x4.7...nemam vece nazalost...raspon oko 700mm (taj raspon postaje prevelik za 10x10 al profil...primetne su blage vibracije  i pored dobre izbalansiranosti elisa...) batt 3S, 2200mA...let preko 6 min...

Samo napred!

(<--)

Vaci:
Danas sam obavio prvi let, uopste sa quadrocopterom ikada... i nisam ga slupao :)  Kada podesim i ostale gainove i shvatim sta je sta od tih gainova, napravicu i neki snimak.

Nema tih cevi u RC srbija, pitao sa Vladu. Cak je bio problem i da ih on nabavi. Ima ih na sajtu ali ne na stanju. Tako da sam za sada na aluminijumu, pa posle cemo videti.

Motore imas na pocetku teme, kao ostatak. Samo su elise druge nego originalno uzete. Ako mene pitas snage nikad dosta, pa mi zato nisu ni preveliki motori. Cak i da mi snaga nije bitna mislim da bi bili ok. Stvar je u tome ko sta hoce. Ja ovaj quad napravih da letim na maloj razdaljini, i da izvodim akrobacije, pa ce mi dosta snage dobro doci. Danas sam dao pun gas i kao raketa je. Mogao sam da napravim raspon koji sam hteo posto sam sam pravio shasiju, ali bas sam hteo da bude sto kompaktnija i eksplozivnija masina. KV je 1100 i moje pretpostavke su bile u redu, stvarno je jako brz.

Tako da ne bih ja to nazvao greskom, da sam hteo da snimam, napravio bih veliki ram, mali KV motora i vece elise. Ali za ovo sto ja nameravam mislim da ce biti super :) Malo da letim (samo sam ispraznio fabricko punjenje baterije...) pa cu terati nekog da me snimi. Za sada ne mozete videti nista jer ja ne umem da iskoristim mogucnosti masine.

A zasto KK... ne znam :) ja sam totalni pocetnik i to mi je palo pod ruku. Za totalnog duduka kao ja je i KK2 dobar, ako je Multiwii bolji uzecu ga kasnije. Videcemo, jos nemam formirano misljenje o mnogo stvari, ne mogu da diskutujem.

Vibracije na mom su nula, jer sam mnogo paznje posvetio balansiranju motora i propelera. Radi ko mlazni motor :) a vreme nisam merio, ali sa fabrickim storage punjenjem je radio nekih 5-6minuta po nekoj mojoj proceni.

Jedva cekam da napravim neki snimak leta pa da mi kazete sta mislite i da prodiskutujemo.

Vaci:
Evo ga totalno sastavljen nakon probnog leta

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version