RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
F5J
magic:
Boco,
MIslim da je investicija prevelika za ono sto se dobija. Potrebno je 45e za dobar set, sa cenama u UH mislim da je to previse. Moje misljenje je da su brushed motori ipak zreli za penziju.
Pozdrav
boca55:
Nema tu nikakve investicije, svako kuci ima bar po jedan speed 400. Ako nema, ja imam nekoliko da poklonim, a moze da ga izvadi iz nekakve igracke ili iz starog ink jet stampaca. Ista stvar je i sa reglerima. Poenta je u tome da svi imaju motor potpuno iste snage. Sto se tice brushless motora nesumljivo je da su oni daleko bolji, ali nije poenta u tome motor ce da radi 40 sekundi i sa speed 400 ce svi da budu na priblizno istoj visini. Tada ce da se vidi ko ima bolji njuh i osecaj za termiku. To je onda takmicenje, kada smo u startu priblizno svi isti.
Kod nas je kupljeno dosta Easy stara i Easy glidera i Arcusa. To je jos jedan razlog da prihvatimo kategoriju F5J 400.
magic:
Ako si mislio na varijantu bez bez reduktora onda da, jer novi motor kosta 5e. Inace reduktor kosta 40e. Mislim da su performanse bez reduktora ipak premale za sve sto je teze od 500g.
Pozdrav
mirce:
Ako bude F5J kategorija ja sigurno dolazim da se takmicim...
Podrzavam Gorana da svako donese sta ima (sta da radim kad imam ovakav model) jer je to pocetak pa, ce se valda nesto izroditi tj. nadamo se da ce neki vremenom kupiti bolje modele primerenije ovoj kategoriji.
Smatram da, ipak, nije sve u modelu, jer i trazenje termike i preciznost sletanja su veoma bitni na takmicenju, tako da, trening u mnogome moze da nadomesti losiji model...
Misli da bi paznja trebala vise da se usmeri prema organizaciji ovakvih manifestacije jer organizacija nije jednostavna. Treba oprema i obuceni ljudi koji znaju sta se i kako radi na terenu... Mislim da ce to biti veci problem za pravljenje ovakvih takmicenja...
Pozdrav
Mirce
PS model cu predstaviti ovih dana samo da vidim gde su mi podatci....
magic:
Mirce,
apsolutno i u potpunosti se slazem da nije sve u modelu. Isto tako, mislim da nije puno ljudi, barem ne aktivnih korisnika foruma, ikada i probalo jedrilicu koja je teza vise od 2kg. OGROMNA je razlika izmedju nekog modela od 1,6-2m i necega oko 3m raspona. Mozda nekome novac i nije problem pa moze sebi i da priusti vrhunski model ali znati upravljati takvim modelom, znati izmiksovati sve kanale i razlicite pozicije flaperona/flapsova za razlicite vremenske uslove trazi dooooooooosta iskustva i znanja. Priznajem da sam dosta vremena potrosio trazeci na netu vrhunske F5J modele i odgovarajuci set up za iste. Cisto informativno za vrhunski opremljen model treba: oko 700-1000e za model, oko 300-400e za motor i kontroler i oko 250 za servoe, baterije barem 100e i odgovarajuca barem 7 kanalna stanica. Znaci oko 2.000-2500e za sve (:sok:)!
Mnogo je bolje, jeftinije i pametnije stici do takve masine postupno. Imao sam Cularisa koji mi je neverovatno (uz odgovarajucu stanicu) prosirio vidike , a verujem da ce se to desiti i aktuelnom vlasniku. Za sledecu 2009 sezonu pripremam Proximu 2 a valjda cu biti spreman za 2010 za nesto jos bolje. Servoe sam vec nabavio, za motor ce biti nakon prolecnog ciscenja hangara a za model ce se valjda skupiti do kraja naredne sezone.
Sto se proizvodjaca vrhunskih takmicarskih modela tice nema ih mnogo:
http://www.nanmodels.com/
http://www.airplane-model.com/
http://mibomodeli.si/trgovina/index.php?main_page=index&cPath=23_27
i jos par ceskih firmi za koje jos nisam nasao sajtove (npr proizvodjac Storka).
Nemojte da vas zbuni brdo razlicitih modela na stranim sajtovima, sve to dolazi samo iz par gore navedenih "kuhinja".
Pozdrav
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version