RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Sebart Avanti S Jet
magic:
Jedan model koji svakako treba drzati na oku! Jako interesantno, narocito cena koja se ocekuje sa trapovima.
poz
Alexa:
Model je baš interesantan, jako je sličan Tomahawk Futuri, a po veličini je taman između male i velike Future. Trup je kompozitni a krila su drvena, sa modelom se dobijaju retrakti, kočnice, a ima i ugrađene flapsove. Sve to bi trebalo da koška oko 1800 evra, kad se skine PDV oko 1500 evra.
Wing Span: 200 cm
Length: 222 cm
Dry weight: 10,5Kg. RTF with P100RX turbine
Radio: 9 Ch. with 8 standard servos
Recomm. power set up:
Jet Beginner: P100RX
FAI F3S: P140RX
3D Unlimited: P180RX
mirce:
Hm, šta reći?
Na prvi pogled izgleda interesantno i povoljni, ali jet presvučen monokotom za 1800 evra, pa nisam baš siguran...
Pri tom, ne treba zaboraviti da je to cena "tamo negde" i da treba da stigne u Srbiju.
Čak i da se skine "štojer", opet je model od 1500 evrića.
Ima tu još par detalja, na video snimcima ga leti Sebastiano, koji je "mega car" pa su mu takva i poletanja i sletanja. Jeste li videli na drugom snimku koji je Aleksa postavio kako je na poletanju odmah digao prednji kraj, da bi što manje rulao?
Krilo je konstruktivno, a ne smemo zaboraviti, ako ga kupi neko iz Srbije, sa kakvih će terena leteti. Hoću da kažem, pitanje je koliko je sklop u koji se fiksiraju trapovi čvrst i robustan?
Ovo pričam znajući za problem koji imam sa mojim lošim sletanjima sa Pantherom, a dešavaće se svakome, jer je jet totalno nešto drugo u odnosu na akrobatske modele. Ako je krilo "nežno", prvo "truba" sletanje ne ginu nova krila.
Vrlo je moguće da će se tada oštetiti i bajonet i trup, jer su trapovi na velikom kraku u odnosu na trup. Uzimam za primer opet mog Panthera i pogledajte gde su trapovi na njemu, a gde su na Sebartovom modelu.
Moje mišljenje je, naravno nisam model video uživo, da je sve to veoma nežno, kao i svi moderni ARF modeli. Drugačije nema teorije da se dobije toliko model sa 10,5 kg težine.
Da se samo još malo vratim na trapove i toj "problematici".
Konstuišući krilo za Galeba G 2, sklopu oko trapova je posvećena najveća pažnja i sve je napravljeno po "ruskoj školi" mnogo jače nego što treba da bude.
Na Galebu su trapovi na istom mestu kao i na Sebastianovom modelu.
Dalje, Sebart preporučuje digitalne servoe, pa onda mora Power box, pa sve redom...
Taj do priče može dosta jeftinije da se odradi.
Ako je model 10,5 kg "suv", to je težina ista kao na mom Pantheru, Jet Cat P 80 je sasvim dovoljan. Sa njim ćete nositi i najmanje 1 litru manje goriva na poletanjuu odnosu na P 100.
Žao mi je što Galeb G 2 nije gotov, jer su ovaj Avant i G 2 slične priče. Veličine su iste i pogon takodje...
Galeb će biti bar 500 - 700 evra jeftiniji od cene Avantija bez štojera. Pričam, naravno, samo o modelu...
Nemojte me pogrešno shvatiti, ne poredim ja ova dva modela, ali Galeb se pravi na osnovu iskustava iz prakse u našim uslovima.
Zato mislim da će biti po svim merilima bolja opcija za naše "varijante"...
Pozdrav
Mirče
magic:
Mirce, skoro se u potpunosti slazem sa svim onim sta si napisao vezano Avanti. Trapovi su i za mene jedno veeeeeliko pitanje kod ovog modela, praticemo svetske forume pa cemo videti kako ce se pokazati.
Avanti je svakako inspirisan Futurom od Tomahawk-a, sto jako lepo potvrdjuje i ova slika
znam da sam citao da je Sebastiano bio odusevljen kako model leti.
Ako se cenovno porede ova 2 modela ispada de je Futura skuplja za 1.100 Eura ali to ustvari nije tako. Futura za te pare dolazi kompletna sa trapovima (made in Germany), rezervoarima, cevkom i navlakama za krila. Istovremeno Avanti za 1.800 Eura dolazi samo sa trapovima dok su rezervoari dodatno a cevka se nigde ne pominje. Opet, Futura nije ofarbana a Avanti je vec lepo isaran. Bogami je ovo jedna dobra glavolomka.
Isto tako mislim da porediti Galeba na kojem radis (res) i ova 2 modela je pogresno. Ova 2 modela su akrobatski avioni dok je Galeb skala i prepostavljam da se ipak ne mogu porediti po manevarskim sposobnostima.
Nego da me ne shvatis pogresno, ja bih voleo da imam i jedan i drugi tip :big smile.
poz
mile:
Vidim da se vec kuju planovi za sezonu 2014.
Koji je od svih pomenutih najbrzi ;namig ?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version