RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
No Name sailplane
presko:
--- Quote from: magic on November 19, 2012, 10:27:11 PM ---Ja se drzim one da nosat avion leti lose a repat jednom. Ali ako Presko kaze onda je tako (res).
poz
--- End quote ---
Uprošćavaš problem.
Modeli nisu samo nosati i repati. Oni su puno nosati, malo nosati, normalno balansirani, malo repati, puno repati. Puno nosat model leti jednom, isto kao i puno repat model, malo nosat model leti loše, isto kao i malo repat model.
Stvar je u korektnom postavljanju težišta, koje ne mora da bude vezano za jednu tačku već za zonu od nekoliko procenata srednje aerodinamičke tetive krila (S.A.T.).
Tvoj stav, možda, proizilazi iz činjenice da se na aerodromima češće srećemo sa puno repatim nego sa puno nosatim modelima.
jovule:
Hvala Presko na predlogu... Moje misljenje se poklapa sa tvojim, na starim A-2 modelima koje sam pravio, CG je bio predvidjen cak na 33% do 50% od izlazne ivice krila, modeli su planirali vrlo fino... sa sadasnjom pozicijom nisam zadovoljan, ali smatram da cu sa postelenim dodavanjem balasta na nosu, uskoro dobiti zeljeni efekat u letu koji mi odgovara... to je cini mi se fino stelovanje po mom ukusu, posto model fino leti i sa trenutnim polozajem CG-a. Mislim da je bitan faktor u svemu ovome naravno i medjusobni ugao profila horizontalca i krila... videcemo, ovo je model na kome dosta stvari testiram, pa je i ovo jedna od tih, sve naravno za buduce bolje projekte...
Prave se otvori za cirkulaciju vazduha kroz trup kako bi se resio problem hladjenja BEC-a i ESC-a... Hvala Magic i za taj predlog i savet...
Imam opciju za podesavanje veze izmedju Gasa i horizontalca, kao sto sam napravio vezu izmedju elerona i vertikalca... pa se nadam da i to moze pomoci smanjivanju ekstremnog propinjanja modela pri dodavanju gasa... videcemo... poce neka kisica danas, pa sam do nedelje sigurno bez letenja... ima vremena za razmisljanje...
Poz
jovule:
I opet jos jedno pitanje...
Naime, sinoc sam stavio stanicu da punjac (originalni naravno)... svetli crvena lampica na ispravljacu kao sto treba da svetli... U uputstvu kazu da treba drzati stanicu na punjacu dok lampica ne prestane da svetli... Bre vec je proslo vise od 14h, jos uvek svetli... da nije ovo "malo" mnogo vremena za punjenje baterije??? mmmm
inace baterija je TX 6Cell NiMh 7.2V / 1300 mAh
a naravno ovo je punjac http://www.hitecrcd.com/products/accessories/transmitter-parts-and-accessories/overnight-chargers.html
tibeteagle:
Punjač se prodaje u dve izvedbe, i to za 6 i za 8 ćelija. Proveri koji je tvoji. Ako je za 8 i imaš 6 ćelija onda je greška nađena.
Već sam u prvom postu rekao da se ne praktikuje polusimetručan profil za horizontalac kod RC jedrilica. Poluprofil ima silu podizanja repa jer se javlja razlika pritiska pri strujanju na površinama. Znači da ako je centar težišta iza rezultante potisne sile uzgona celog krila taj momenat verovatno kompenzuje sila na horizontalcu sa velikim krakom. Možda ti baš zato ne pumpa, odnosno propinje model. Da, ovo se koristi kod slobodno letećih modela A1 i A2 radi bolje efikasnosti, ali oni lete sa konstantnom brzinom, dok je brzinski raspon kod RC jedrilica mnogo veći i mnogo puta više šteti pri manevrisanju nego koristi.
Uzgred rečeno, ventilaciju sam ti ja preporučio. ;namig
jovule:
Hvala Tibeteagle...veoma korisna i logicna informacija koja mi nije pala na pamet... za u buduce znam za vertikalac... nema vise poluprofila (pijemo)
Sto se tice punjaca, na mom pise CG-S42... a na njihovom sajtu postoje 2 opcije...
CG-S35 Overnight 110v Charger for 8 Cell NiMh Transmitter Batteries i
CG-S45 Overnight 110v Charger for 6 Cell NiMh Transmitter Batteries
tako da ne znam tacno za koju bateriju je ovaj punjac... li skinuo sam ga sa baterije posle 15tak sati punjenja i pokazivalo je 100% :)
Poz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version