RC MODELI HELIKOPTERA > ELEKTRO HELIKOPTERI

Hteo da letim FPV, ali...

(1/12) > >>

dzoni:
Pozdrav,

pre nekih mesec dana sam trazio savete oko pocetaka i svega... I igrao sam se sa raznim helijima, simulatorom sa DX6i, i naleteo na jednu informaciju koja mi je poremetila izbor...

Helikopter mi je bio izbor ne zbog 3D letenja i svega ostalog, vec zbog FPV letenja. Zasto ne neki trenazni avion ili tako nesto? Pa, vise mi se svidja da ako pozelim mogu negde da stanem u mestu. Multicopteri mi se ne svidjaju, iako bi bili super izbor, i iz nekih svojih razloga sam ih potpuno u startu odbacio.

E sad... sve savete sam dobio kako poceti sa DX6i, ali niko nije uzeo u obzir da ja zelim da letim FPV. Gledam ovih dana i vidim da je domet DX6i sa AR7000 max 1,5km. S obzirom da planiram nabavku klase 450, radi povecanja duzine leta na 10-12 min, zrtvovao bih tezinu helija i stavio malo jacu bateriju, 20c najverovatnije da ne bi tako brzo izbacila struju.

Posle istrazivanja, video sam da 2.4ghz NIKAKO nije dobar izbor za FPV zbog kratkog dometa.

Sta da radim, uzmem DX6i, pa ga preradjujem da radi na 70mhz, sa sve prijemnicima, ili uzmem neku stanicu na 70mhz?! Novih modela, popularnih firmi, nema nigde na 70mhz (naravno, ni 35mhz).

Sta mi savetujete?

sasa:
Ne samo da im je kraci domet(stanicama na 2,4ghz),nego i ne sme da bude nikakva prepreka izmedju stanice i modela.
Moraju obavezno biti opticki vidljivi.Sto kod stanica na 35,40 i 72 mhz-a nije obavezno.

zajko:
Dear Dzoni !!!

Koliko se secam i znam... ti sem simulatora jos nisi nista omastio ili cerao...
da izvines... ali te J..e to sto je sa DX6i i AR7000 domet samo 1,5 km...  :sljus :)aplauz ne znam da li da se smejem i placem...
Ako sve to bude kako si napisao Ti ces zasigurno biti jedini u Srbiji,  :superman: a verovatno, dapace zasigurno i na planeti Zemlji, ne znam za Galaxy, koji se sa Helikopterom klase 450,  odleteti dalje od 300m pa mozda i do xx Km, koji je uz put zastaljkivao i pravio pauze... u vazduhu ako sam razumeo, a heli je doterao time sto je stavio jacu i tezu bateriju sa manje C da bi ubio dotok struje.... pristedeo ... :notworking :pop: a kako sam razumeo tu je FPV neka bar oprema...
Prvo.. mora da ti bude jasno da tamo negde sedi i udara glavom o zid ljiade kojekavih inzenjera i tehnicara, koji osmisljavaju i prave, proracunavaju te helikoptere, sta mogu kako mogu i koliko mogu...
Obicno klasa 450 sa svojom baterijom leti oko 8-10 min, tako mudrice proracunale... onda nisu se oni zajebali ako su stavili bateriju 25-30C na taj heli...da bi struja curela ko iz busne flase... nego kontroler trazi toliko struje da bi radio... a ti bi da ga zavrnes...
Da ne ulazimo u temu koliko je tesko "prosto" leteti heli, pogotovu za pocetnike, a kamoli na FPV... ako iko leti te helije tako...

Moj ti je savet ako sve to planiras ... boje da odemo negde na pice i popijemo tu lovu..

Pozdrav

dzoni:
Kao sto rekoh, igrao sam se sa simulatorom, i imao sam prilike da provozam T-Rex 250 i HK-450, ne nesto preterano dugo, ali od tog drugara koji mi je pozajmio stanicu, jer ne leti zbog vremena, a simulator mu nije zanimljiv :) Nije posebno iskustvo, ali neko, jeste...

Pazi, ja ne znam sta tebi nije jasno kod svega ovoga sta sam napisao, sigurno ne treba ograniciti FPV na 300 metara koje ti spominjes, jer onda sam taj FPV ne bi imao nikakve poente. Sasvim realno mi deluje letenje iznad Kosutnjaka i tako nekih delova BG-a, gde stvarno ne bih zeleo da razmisljam o tome da li cu izgubiti signal ako se malo zanesem. A sto se tice 20 C, pa taj heli sigurno ne bi bio guran do maksimuma, kao sto rekoh, 3D me ne zanima (trenutno reci cu, nikad ne znas sta nosi sutra). I koriste se 20C baterije na tim helijima takodje, koliko sam video.

Mislim da su mi pitanja sasvim na mestu, dakle u pitanju je FPV letenje sa helikopterom. 450 heli moze sigurno sa dobrim motorom da ponese jos 300g preko svoje tezine bez vecih problema (sto su i drugi ovde rekli). CCD kamera + predajnik = 100-150, baterija 4000-4300mAh dodatnih 100g. Da uzmemo da je neka prosecna baterija za taj heli 2300mAh, po logici, imao bih 15 minuta leta sto mi je i vise nego dovoljno da predjem tu granicu od 1-1.5km koju pruza DX6i sa AR7000 prijemnikom.

Stvarno ima dosta pametnih stvari koje si napisao, ali ne znam da li je takav nacin neophodan, i koriscenje nekih suvisnih reci i izraza... Valjda smo ovde da bismo dali jedni drugima neke savete, a ne da se "smejemo i placemo".

- HK450 700m u daljinu, 442m u visinu od baze
- jos jedan HK450 FPV
- Trex 450, presao 700 metara za 25 sekundi videa

Dakle, ako je za minut moguce dostici daljinu od 1KM (iako je po snimcima moguce dostici i za 30 sek sa trex450), cemu toliko omalovazavanje svega toga sto sam ja namerio da uradim? Ima gomila snimaka na internetu gde ljudi koriste Trexa, HK-a, CopterX-a, i ostale za FPV.

P.S. vidis na snimcima da nisam jedini, bar ne na planeti :D

pericamitic:
Pozdrav,

Ne bih da se raspravljam, fpv na heliju 450 je cisto gubljenje novca i vremena. Prvo baterija koju bi koristio ( ako dobro razumem je 4000mah) ma gde god bi je stavio toliko bi poremetila ravnotezu (koja mora biti u osi gl. osovine). Drugo, slazem se da je baterija 20c OK za letenje na manjim brojevima obrtaja; ali i da postavis sve u teziste odnosno ravnotezu kontrola takvog helikoptera je pod velikim znakom? jer da bi podigao dodatnih 250-300g ukoliko nemas brzinu rotora moras ga kompenzovati pitchom.... uostalom da ne bih mnogo pametovao probaj 450-ku sa cca 2400 i 2100 pa ces osetiti razliku koja je neuporediva. Trece , pa da ti je i ovo sve u redu ne bi mogao da se zaustavljas u letu i imao bi velikih problema pri zemlji tj. sletanju.

Ali mozes probati...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version