RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

CRIUS AIO PRO

(1/11) > >>

cakra:
Ajd da pokrenemo topic o Crius AIO pro multiwii/megapirateng controleru...

Porucih ga na goodlockbuy i stigao mi u rekordnih 14 dana,crius aio pro v1 i GPS CN-06 V2.
Taman kad sam ga porucio-pojavio se i APM 2.5 clon za nekih 80USD...bez gps modula.

Fabricki dolazi sa ubacenim multiwii 2.1 softwerom u quad x komnfiguraciji.
GPS CN-06 v2.0 je u sa ublox neo6m sa  9800 baud rate i 1Hz GPS update.

Posto je sve to islo na +hexu mikrokopter clon...sve je prekonfigurisano i bez po muke ubaceno u kontroler.
Multiwii vec sa default parametrima leti sasvim korektn i sve je u funkciji...milina...headfree...alt hold...level mode...sve radi odlicno.

E onda sam prikljucio GPS...sa u centre promenio brzinu na 115200kb, 5Hz update ...ubx binarni gps izlaz...i slomih dve elise od satbilnog POSITION HOLD-a (fiu)...
Posle toga, probah dev multiwii verzije...velik napredak je odradjen u svim segmetima softwera, pa i GPS-a, ali...
Jednostavno, posle par sekundi-kad se ukljuci position hold sa sve validnim GPS 3d FIX lockom, hexa krece u jednu stranu ko blesava i drz nedaj...spasavaj i isklucivaj GPS position hold kako god znas! (:sok:)

E probao sam sto vrsta podesavanja za CN-06 i neo6 modul...UBX ,NMEA...razne brzine serijskog porat i GPS update ratea...isto!
Stalno se prekida prijem...odnosno gps kordinate se menjaju i trzaju -pojavi se negativni predznak na kooridinatama?

Nacitah se na rc groups forumu o gps-u...i vidim da nisam jedini...kao radi to...ali...nekad bes i ne... :sljus
Posle par dana i par ne prespavanih noci...odustadoh...dok ne probam sa nekim drugim GPS-om?
Inace, multiwii sa crius aio pro zaista leti kao zmaj i sve se da jednostavno i lako konfigurisati a ni pid podesavanja nisu kriticna ni teska.

Onda uflashovah megapirateng 2.8...i totalno se pogubih :sljus...tako je to kad covek navikne na nesto (mikrokopter i multiwii) ???

Odmah ubacim u gps i optimizovani kod  za APM...3dr (jeste da je za leo module..ali radi i na neo modulu...a ako nekom treba imam i crius CN-06 originalni fajl-vraca modul na fabricko podesavanje-provereno! )i vidim u mision planeru da gpsradi i ne trza?
I onda...opet citanje sta i kako da se podesi...i  razume cela koncepcija!
Moram da napomenem ,da je iaoko na prvi pogled prkomplikvano i konfuzno okruzenje mision planera sa milion parametara...u sustini veoma pametno i dobro osmisljeno-samo se treba navici ;).

Utisci o megapirateng tek slede...i ako budu imalo pozitivni imam da kupim taj apm klon!

(<--)

kole_niš:
Ja planiram APM2.5, veoma brzo, pa da upoređujemo. Srećno!

cakra:
MegaprateNG...2.8R3...

kao sto rekoh u prethodnom postu uflashovah megapirate u crius aio pro i evo utisaka: ;)

Kao prvo, orjentacija ploce i senzora je ista kao i kod multiwii-a, jedino sto se motori bas obrnuto okrecu!?...nisam hteo da se pravim pametan-pa sam i obrnuo sve smerove rotacija motora...

APM i megapirateNG, SVE modove leta definisu sa RC5 kanalom...znaci  ako je recimo 5 kanal na tropolozajnom prekidacu, imacete 3 moda, dok za vise modova -treba da se ostali kanali umiksuju u stanici pa sa njima da se definisu dodatni modovi leta-mislim da je sve to mnooogo bolje odradjeno i u mikrokopteru i u miltiwii softveru gde se svi modovi leta jednostavno definisu prostim klikom na zeljeni kanal iliti prekidac.

Prvi let.
preporuka nekih je da se prvi let krene u STABILIZE modu...neki preporuciju upravo suprotno ACRO mod...ja sam krenuo sa STABILIZE modom...
Default PID parametri su postavljeni previsoko...odnosno sa njima, moja hexa ne leti nikako...
osciluje i leti-tetura se ko pijani mornar! Jadva sam sleteo bez da napravim stetu!
Kada sam malo smanjio P sa 4.3 na 3.2 hexa je poletela...mnogo bolje ali i dalje je to sve traljavo u odnosu na multiwii koji sa default parametrima leti ko zmaj!
Usledilo je cackanje PID podesavanja i citanje gomile uputstava i filozofija...sto je rezultiralo-opstom konfuzijom i slabo upravljivom letilicom i generalno traljavim letnim perfomansama!
Pravo cudo sto nisam neto polomio na letilici u toku podesavanja pidova... (___)

Kao zakljucak mogu da donesem da ceo proces podesavanja letilice je kranje slozen i odokativna metoda bas i ne donosi neke spektakularne rezultate...
Naravno na apm wiki-ju ima jedan video tutorijal kako sve poceti
http://diydrones.com/forum/topics/arducopter-tuning-guide
i mislim da je to JEDINI put do nekih dobrih podesavanja...tako da cu ovih dana probati taj tutorijal.
Pa se ponovo javljam lol...

U svakom slucaju-potpuno su u pravu ljudi koji tvrde da je apm odlicna platforma-ako je znas podesiti, a takvih je malo :)
Jedino sto zbunjuje je cinjenica da  mikrokopter , naza pa i multiwii a i mnogi drugi -su uspeli da razviju sieteme koji po defaultu lete sasvim dobro dok to kod megapirateNG i Arducopter jednostavno nije slucaj?
Najgore je to sto se u toku procesa podesavanja-verovatnoca da ostetite letilicu podize do neprihvatljivih velicina...(moz misliti da sve to stavis na neki droidworx sa AV200...pa kao opusteno podesavas letilicu...prvo u stable modu...pa acro a  o  ostalim modovima da i ne govorim mmmm)
 (<--)

djbojan:
Ma ja sam polomio ram na quadu, i pazi, mora da bude metalni frejm, ili carbonski, nikako oni kinezi kopije f450.

Doslo mi da bacim sve u kantu za smece, cak mi se i ESC pregrevaju, pa sam taman podesio da lepo leti, medjutim odjednom mi pade,

i ja ga ponovo podignem, i posle par sekundi opet sa 1m visine opet pade, definitivno su ESC problem, jer pisti brzo kad ga spustim na zemlju a usijani su  :hehe

ak:
MegaPirateNG je port (budza) Ardupilot-mega (samo Arducopter-a) za plocice tipa CRIUS AIO Pro.
Meni sve to izgleda kao preterano krpljenje i krajnje nepouzdano, pogotovo za nekog pocetnika.
Dokumentacija je nikakva a nisu dostupne ni sve funkcionalnosti iz APM planera (samo je pitanje koje?).

Ako nekog zanima postoji i port Arduplane-a za ovu plocicu.

Pored ostalog sa portovima arducopter/arduplane (provereno) radi i MinimOSD posto je u pitanju mavlink protokol.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version