ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
ПОВЕЗИВÐЊЕ БÐТЕРИЈРЗРПУЊЕЊЕ: 2 X 3S
n3mke:
Ja samo da kazem da ne vidim razlog povezivanja balans kabla. Ovako treba puniti samo na livadi kad gori pod nogama, a onda se i ne balansira...
Sto se tice y kabla objasnio je magic
MEPHISTO:
Свима Ñе пуно захваљујем на одговорима!
Иначе одговор на моје питање Ñам открио и Ñам проÑлављајући га уз ватромет погоњен LiPo енергијом...
Питање Ñам пре Ñвега поÑтавио из едукативних разлога за Ñве оне који би могли да наиђу на иÑти проблем (а и био Ñам радознао да ли Ñе и неком другом тако нешто дешава или Ñам ја поÑебно надарен...)
Ради Ñе о грешки која је банална у Ñвојој оÑнови и теорији (кратак Ñпој и како га поÑтићи), али је у пракÑи веома оÑтварљива. Ðаиме, Ñами конектори, како Ð±Ð°Ð»Ð°Ð½Ñ Ñ‚Ð°ÐºÐ¾ и главни Ð½Ð°Ñ Ð½Ð¸ на који начин не штите од погрешног Ñпајања.
УВЕК, при Ñваком Ñпајању морамо изнова водити рачуна о начину повезивања и зато Ñам Ñе потрудио да то буде веома Ñликовито.
Дао Ñам како шематÑки тако и пратећи монтажни приказ како иÑправниог тако и погрешног везивања.
ИÑправно везивање је дато на Ñликама од 2 до 4ц...
MEPHISTO:
....Грешку можемо да направимо у Ñледећим варијантама:
1. укрштање Ð±Ð°Ð»Ð°Ð½Ñ ÐºÐ°Ð±Ð»Ð¾Ð²Ð° (Ñлике 5 и 5а)
2. укрштање главних каблова (Ñлике 6 и 6а)
3. окретањем Ñплит кабла (у оÑнови иÑти ефекат као под 1)
4. окретање Y кабла (у оÑнови иÑти ефекат као под 2)
Лаза је, иначе, у праву да попречни кабл на Y каблу није потребан. Ипаке попречни кабл је веома потребан ако Ñе Ñамо пуњење врши великим Ñтрујама (велики капацитет батерија, или 2C или Ñлично брзо пуњење). У том Ñлучају би комплетна Ñтруја пуњења ишла кроз Ð±Ð°Ð»Ð°Ð½Ñ ÐºÐ°Ð±Ð»Ð¾Ð²Ðµ који то не би издржали). Ðаравно, код мањих Ñтруја Ñве то ради добро и без тог попречног кабла.
И на крају, Ð±Ð¸Ð»Ð°Ð½Ñ Ð²Ð°Ñ‚Ñ€Ð¾Ð¼ÐµÑ‚Ð° - очигледно уз много Ñреће иÑтопио Ñе Ñамо један Т конектор. СВЕ ОСТÐЛО је у Ñавршеном Ñтању :mhm
magic:
Ja upravo iz razloga koje si naveo ne koristim T konektore nego klasicne 4mm bananice. Na taj nacin nije mi ni potreban nikakav dodatni kabl za redno povezivanje vec samo spojim + i - od 2 razlicite baterije i nema greske. Isto tako dok nisam otkrio UH koristio sam sledeci split kabl iz Svaje "nesto" skuplji :(:
Kako na njemu imaju samo po jedna crna i crvena zica bilo je jednostavno ukapirati kako se redjaju. Isto tako imam Robbe punjac koji je tako zasticen da cak ako slucajno i ukrstim balans kablice (provereno u praksi ;)) samo zapisti.
Jos jednom skrecem paznju da ovo ne treba raditi sem ako je covek na livadi pa hoce da napuni vise baterija odjednom. U svakom slucaju postavlja se pitanje opravdanosti jednog skupog http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6301&Product_Name=Mega_Power_Infinity-960SR_w/_Balancer_12S_(SELLOUT) ili 4 jeftina http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7898&Product_Name=Turnigy_420_Balancer/Charger_2S~4S. Ja danas mislim da je bolje imati 4 jeftinija punjaca. Zasto? Pa prvo je jeftinije, drugo svaka baterija se puni i balasira sama za sebe, trece da bi smo punili samo i 2 baterije zajedno na jednom punjacu trebamo da sacekamo da i drugu potrosimo i ohladimo pa onda da punimo obe, sa odvojenim punjacima to nije potrebno i kao cetvrto, nikada ne kupujte vise od 3 celije u jednom paketu, paketi se vrlo jednostavno kombiniju ...
Pozdrav
MEPHISTO:
--- Quote from: magic on December 02, 2008, 11:32:41 PM ---Ja upravo iz razloga koje si naveo ne koristim T konektore nego klasicne 4mm bananice...
--- End quote ---
<Може ли Ñлика или неки линк тих бананица, и мушко и женÑко...?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version