ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

ПОВЕЗИВАЊЕ БАТЕРИЈА ЗА ПУЊЕЊЕ: 2 X 3S

<< < (2/3) > >>

n3mke:
Ja samo da kazem da ne vidim razlog povezivanja balans kabla. Ovako treba puniti samo na livadi kad gori pod nogama, a onda se i ne balansira...
Sto se tice y kabla objasnio je magic

MEPHISTO:
Свима се пуно захваљујем на одговорима!

Иначе одговор на моје питање сам открио и сам прослављајући га уз ватромет погоњен LiPo енергијом...

Питање сам пре свега поставио из едукативних разлога за све оне који би могли да наиђу на исти проблем (а и био сам радознао да ли се и неком другом тако нешто дешава или сам ја посебно надарен...)

Ради се о грешки која је банална у својој основи и теорији (кратак спој и како га постићи), али је у пракси веома остварљива. Наиме, сами конектори, како баланс тако и главни нас ни на који начин не штите од погрешног спајања.

УВЕК, при сваком спајању морамо изнова водити рачуна о начину повезивања и зато сам се потрудио да то буде веома сликовито.

Дао сам како шематски тако и пратећи монтажни приказ како исправниог тако и погрешног везивања.

Исправно везивање је дато на сликама од 2 до 4ц...

MEPHISTO:
....Грешку можемо да направимо у следећим варијантама:

1. укрштање баланс каблова (слике 5 и 5а)

2. укрштање главних каблова (слике 6 и 6а)

3. окретањем сплит кабла (у основи исти ефекат као под 1)

4. окретање Y кабла (у основи исти ефекат као под 2)

Лаза је, иначе, у праву да попречни кабл на Y каблу није потребан. Ипаке попречни кабл је веома потребан ако се само пуњење врши великим струјама (велики капацитет батерија, или 2C или слично брзо пуњење). У том случају би комплетна струја пуњења ишла кроз баланс каблове који то не би издржали). Наравно, код мањих струја све то ради добро и без тог попречног кабла.

И на крају, биланс ватромета - очигледно уз много среће истопио се само један Т конектор. СВЕ ОСТАЛО је у савршеном стању :mhm

magic:
Ja upravo iz razloga koje si naveo ne koristim T konektore nego klasicne 4mm bananice. Na taj nacin nije mi ni potreban nikakav dodatni kabl za redno povezivanje vec samo spojim + i - od 2 razlicite baterije i nema greske. Isto tako dok nisam otkrio UH koristio sam sledeci split kabl iz Svaje "nesto" skuplji  :(:

Kako na njemu imaju samo po jedna crna i crvena zica bilo je jednostavno ukapirati kako se redjaju. Isto tako imam Robbe punjac koji je tako zasticen da cak ako slucajno i ukrstim balans kablice (provereno u praksi  ;)) samo zapisti.

Jos jednom skrecem paznju da ovo ne treba raditi sem ako je covek na livadi pa hoce da napuni vise baterija odjednom. U svakom slucaju postavlja se pitanje opravdanosti jednog skupog http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6301&Product_Name=Mega_Power_Infinity-960SR_w/_Balancer_12S_(SELLOUT) ili 4 jeftina http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7898&Product_Name=Turnigy_420_Balancer/Charger_2S~4S. Ja danas mislim da je bolje imati 4 jeftinija punjaca. Zasto? Pa prvo je jeftinije, drugo svaka baterija se puni i balasira sama za sebe, trece da bi smo punili samo i 2 baterije zajedno na jednom punjacu trebamo da sacekamo da i drugu potrosimo i ohladimo pa onda da punimo obe, sa odvojenim punjacima to nije potrebno i kao cetvrto, nikada ne kupujte vise od 3 celije u jednom paketu, paketi se vrlo jednostavno kombiniju ...

Pozdrav

MEPHISTO:

--- Quote from: magic on December 02, 2008, 11:32:41 PM ---Ja upravo iz razloga koje si naveo ne koristim T konektore nego klasicne 4mm bananice...

--- End quote ---

<Може ли слика или неки линк тих бананица, и мушко и женско...?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version